Λευτέρης Αυγενάκης: Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαγράφεται από τη Ν.Δ – τι συνέβη 14 χρόνια πριν

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την βιαιοπραγία του εναντίον υπαλλήλου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, με εντολή του Πρωθυπουργό απομακρύνεται από την ΝΔ.

Το ίδιο είχε συμβεί πριν 14 χρόνια, για εντελώς διαφορετικούς λόγους,

Συγκεκριμένα, το 2010 είχε διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς είχε στηρίξει ένθερμα την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει τη δική της παράταξη, τη «Δημοκρατική Συμμαχία». Ο μετέπειτα πρωθυπουργός έψαχνε την κατάλληλη αφορμή για να τον απομακρύνει, καθώς δεν διέθεταν κοινή πολιτική αντίληψη εξ αρχής, όπως είπε.

Έτσι, ο Λευτέρης Αυγενάκης διεγράφη και λίγο αργότερα εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμμαχία. «Η έδρα μου ως βουλευτή Ηρακλείου δεν ανήκει στον κ. Σαμαρά. Ανήκει στον λαό του νομού Ηρακλείου, σε όσους με ψήφισαν, σε όσους με στήριξαν, σε όσους έκτοτε ήρθαν κοντά μου» είχε πει τότε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ όπως και τότε έτσι και τώρα δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει την έδρα του στη Νέα Δημοκρατία. 

Δύο χρόνια αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη και τα περισσότερα μέλη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» εντάχθηκαν ξανά στη Νέα Δημοκρατία και ο Λευτέρης Αυγενάκης εξελέγη εκ νέου βουλευτής της.

«Θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη»

Προτού ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η διαγραφή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα παραμείνει βουλευτής Ηρακλείου και θα συνεχίσει να στηρίζει το κοινοβουλευτικό έργο της Νέας Δημοκρατίας. «Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η διαγραφή του πρώην υπουργού και πρώην γραμματέα του κόμματους θεωρείται δεδομένη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας τη διαγραφή του και έτσι, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ η δεύτερη «αναμένεται να επικυρώσει την εισσήγηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας»

O Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε την απόφαση του πρωθυπουργού μέσω Χ:

«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας» έγραψε στο X.

Παράλληλα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο, για τα οποία υποβλήθηκε αναφορά και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 «Όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει», είπε ο Τασούλας

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε στην Ολομέλεια την αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη από τη Βουλή, δηλώνοντας πως επιβάλλει την ποινή της μομφής κατά του βουλευτή, καθώς και τον αποκλεισμό του από τις επόμενες συνεδριάσεις του σώματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε την παρέμβασή του διαβάζοντας τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής, κάνοντας λόγο ειδικά για την «ευπρέπεια» που πρέπει να τηρούν.

Υπάρχει μία γενική διατύπωση στον Κανονισμό, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, που προτρέπει τους βουλευτές να προασπίζονται το Κοινοβούλιο και αφορά στη συμπεριφορά εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Η στοιχειώδης τήρηση της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου, είναι χρέος όλων μας και οφείλω να το υπερασπιστώ, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Δεν μπορώ να δεχτώ τη συγγνώμη του κ. Αυγενάκη, δήλωσε σχετικά με το επεισόδιο χειροδικίας του βουλευτή κατά εργαζόμενου στο αεροδρόμιο, τονίζοντας πως «όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει» τη συμπεριφορά του. και συνέχισε: Κατόπιν αυτού και εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από τον Κανονισμό και ειδικά το άρθρο 77 που προβλέπει πως ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτών και η συμπεριφορά Αυγενάκη είναι καταφρόνηση κατά του Κοινοβουλίου, είμαι αναγκασμένος να επιβάλλω στοιχειωδώς την ποινή της μομφής και του αποκλεισμού από επόμενες συνεδριάσεις, κατάληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση «εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας, και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται ότι ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών».

Όπως σημείωσε, «η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι, τον υπονομεύει. (Γι’ αυτό,) είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς, στον κύριο Αυγενάκη, την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά, και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες εργασίες του Κοινοβουλίου (δύο εβδομάδες).