Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες και  λαμβάνουμε κάθε δυνατόν μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε σε κίνδυνο όσα, όλοι μαζί, με κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα» ανέφερε για πολλοστή φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, λίγες ώρες πριν από τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική κάθοδο αγροτών στο κέντρο της Αθήνας που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Είμαι βέβαιος ότι με καλή διάθεση, με συναίνεση και με διάλογο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα» πρόσθεσε για να τονίσει:

«Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι μια άσκηση πολιτικής, αλλά μια εθνική πρόκληση.  Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως τέτοια την αντιμετωπίζει. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πράξεις αποδείξαμε ότι κατανοούμε την αγωνία των αγροτών της χώρας μας. Αγωνία που εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο με συνέπεια σε όσα έχουμε διακηρύξει, προχωράμε στην ανάπτυξη επιπλέον στοχευμένων πολιτικών που δημιουργούν συνθήκες πρόσθετης ασφάλειας για τον πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο με κάθε θεσμικό όργανο, αλλά και με κάθε ομάδα γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της χώρας μας.  Και τούτο γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και δημιουργούνται συνεχώς νέα, τα οποία για να επιλυθούν απαιτούν ανοικτούς διαύλους διαλόγου, συνεννόηση και συναινετική διάθεση, την οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός της χώρας μας διαθέτει αποδεδειγμένα».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στην αντιμετώπιση βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ και στους στοχευμένους ελέγχους του Υπουργείου.

Σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός δήλωσε ότι έχει διορθωθεί ήδη η ενιαία ενίσχυση για το 2023 κι ως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατομμυρίων. Ανέφερε επίσης πώς έχει ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις ΟΣΔΕ καθώς και για διορθώσεις στα οικολογικά σχήματα, ενώ τόνισε πως έχει αρχίσει η εκκαθάριση των δεσμευμένων ΑΦΜ, έχει εκκινήσει η διαδικασία πληρωμών με βάση την παλαιά ΚΑΠ και γίνεται σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην απόφαση για ανακατασκευή σταύλων όσων επλήγησαν από τον Daniel,  στο τεχνικό δελτίο για τις παρακάρλιες περιοχές, στο θέμα της απονιτροποίησης καθώς και σε μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί προς όφελος των αγροτών.