Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

O Οδυσσέας χρειάστηκε είκοσι χρόνια, για να φτάσει από την Τροία στην Ιθάκη, η Ελλάδα σε οχτώ χρόνια κατάφερε να διανύσει την απόσταση Καστελόριζο – Ιθάκη. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει από το νησί του Ιονίου να πραγματοποιήσει σήμερα διάγγελμα για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) ανακοίνωσε το τέλος μίας περιόδου, που σήμανε τη φτώχεια και την εξαθλίωση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

“Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της”, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μία νέα περίοδο μνημονίων που έρχεται, ενώ άνθρωποι της αγοράς που μιλούν στην «Π» τονίζουν πως τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν υπάρξει ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

 

Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το Καστελόριζο στην Ιθάκη

Ήταν Απρίλιος του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την είσοδο της χώρας στην εποχή των μνημονίων. Σήμερα, από την Ιθάκη, επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει διάγγελμα για τη μεταμνημονιακή πολιτική της χώρας.

Οι συμβολισμοί είναι παραπάνω από εμφανείς, το ταξίδι της χώρας διήρκησε οχτώ χρόνια και πλέον φτάνουμε στον προορισμό μας…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική δεν άφηναν περιθώριο για πανηγυρισμούς ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γίνει το διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φέρεται να επέμενε πως η ανακοίνωση του τέλους των μνημονίων πρέπει να γίνει από έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό.  Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο στο Καστελλόριζο, είχε πει πως την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια θα την ανακοινώσει από εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα…από το Καστελλόριζο δηλαδή, τελικά αποφασίστηκε να επιλεγεί ένας άλλος τόπος με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η επιλογή της Ιθάκης σηματοδοτεί το τέλος της Οδύσσειας του ελληνικού λαού έπειτα από οχτώ χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την ανέχεια.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα του κ. Τσίπρα θα αποτελεί ένα πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη στα χέρια της.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η χώρα πλέον αναλαμβάνει την άσκηση την οικονομικής πολιτικής, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και οι μέρες που έρχονται για τον ελληνικό λαό θα είναι καλύτερες.

Οι διατυπώσεις του εντούτοις, θα είναι πολύ προσεχτικές και θα τονιστεί η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και των ορθών επιλογών στην διαχείριση της ελληνικής οικονομίας για να μην επιστρέψουμε σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

 

Αντιδράσεις από τα κόμματα

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς» επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως «η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου».  Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα καταλήγει με τους στίχους του Καβάφη καθώς, όπως λέει η ΝΔ, «φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

«Η Ιθάκη σ΄ έδωσε τ΄ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια».

«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαριθμώντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης, γιατί θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι εδώ η εποπτεία και η επιτήρηση» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Να μιλήσουν καθαρά για τα λάθη και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα θα περίμενε από τις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως από τον πρωθυπουργό» σχολίασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του.

Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για την απόφαση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τη λήξη του μνημονίου από την Ιθάκη. Την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό».

«Η έξοδος από το μνημόνιο είναι ώρα αλήθειας και ευθύνης» όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας παράλληλα πως «είναι ώρα να αναγνωρίσουμε πρωτίστως τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού, που συνέβαλε καθοριστικά να μην χρεοκοπήσει η χώρα ή να βρεθούμε στην πόρτα της εξόδου από το Ευρώ». Στην ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς. Ίσως να βγαίνουμε από την «εντατική», αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να κοιτάξουμε χωρίς φόβο τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

 

Ελλάδα

Η “έξοδος” κάνει τον γύρο του κόσμου

Τέλος του «μαραθωνίου» των μνημονίων στην Ελλάδα είναι ο τίτλος σε πολλά ΜΜΕ. «Bloomberg», «Wall Street Journal», «Guardian», «Il Manifesto» και «Die Welt» αναφέρονται στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Είναι πρώτο θέμα και στον ιστότοπο του βρετανικού δικτύου BBC.

Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν σε εκτενή άρθρα τους με χρονολογική σειρά το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στη χώρα από το 2010 και μετά, μέχρι την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

«Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα στήριξης» μεταδίδει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, ενώ για «Λήξη του μαραθωνίου των προγραμμάτων στήριξης» κάνει λόγο η Wall Street Journal.

Ο βρετανικός «The Guardian» σημειώνει πως «μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα αρκούντως δυνατή για να σταθεί στα πόδια της». Το BBC αναφέρεται στη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά και στην ενισχυμένη εποπτεία.

 

ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο

ESM: Η Ελλάδα κατάφερε να διασωθεί

Ώρα έξι το πρωί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) ανακοινώνει την πολυπόθητη «επίσημη» ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος και την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

“Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της”, δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε εφικτό, “χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους”.

“Ο τελικός στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας μεγεθύνεται ξανά, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα και η ανεργία μειώνεται σταθερά”, καταλήγει ο Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει σε δήλωσή του ότι “η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγαίνει από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του ESM”.

“Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επνδυτές”, σημειώνει, τονίζοντας ότι “αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM”.

Αναφερόμενος τέλος στην επικείμενη ελάφρυνση του χρέους, ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει πως “σύντομα” ο ESM “θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις δανειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο”.

Στην ανακοίνωσή του ο ESM επισημαίνει ακόμα πως η Ελλάδα επωφελήθηκε μιας “άνευ προηγουμένου αλληλεγγύης” από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, καθώς χάρη στις “εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες δανειοδότησης, με μεγάλες περιόδους ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια, εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ, ή 6,7% του ΑΕΠ ετησίως σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση χρέους”.

Όπως σημειώνεται, η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται σε συνέχεια της εκταμίευσης συνολικά 61,9 δισ. ευρώ από τον ΕSM σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 36,3 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα 11,4% για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 24 δισ., τα 7 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα 5,4 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και 1,8 δισ. για άλλους σκοπούς.

Τα υπόλοιπα 24,1 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο προγράμματος δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται πως το 2017 ο ESM εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μειώσουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 25 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά έξι μονάδες. Επιπλέον, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω το λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 30 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά οκτώ μονάδες.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, αναφέρεται πως ο ΕSM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης (Early Warning System), που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί δανείων θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τον ESM, όπως έχει συμφωνηθεί. Γι’ αυτό το λόγο ο ESM θα λαμβάνει τακτικές αναφορές από την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Επικοινωνία με Τσακαλώτο

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέσω Twitter. “Μίλησα με τον υπουργό Ε. Τσακαλώτο για να τον συγχαρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και να εκφράσω στήριξη για τις προκλήσεις που είναι μπροστά”, έγραψε ο Μ. Σεντένο.

 

Διαβάστε επίσης :