Είναι πραγματική έξοδος; Tι λένε τα τοπικά στελέχη της οικονομίας

172

Η πραγματική έξοδος από το μνημόνιο θα έρθει όταν υπάρξει ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Το παραπάνω τονίζουν στην «Π» εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής του τόπου, που αναγνωρίζουν πως το τέλος της εποχής των μνημονίων θα έχει ως πρώτο βήμα, θετική επίπτωση στην ψυχολογία της αγοράς.

Αναφέρουν πως ήδη τα τελευταία χρόνια το κλίμα είχε αρχίσει να αναστρέφεται, όμως υπάρχει ανάγκη να γίνουν και άλλες κινήσεις. Για αυτό, αναμένουν με αγωνία τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, όπου πιστεύουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει πως η έξοδος από το μνημόνιο επηρεάζει την ψυχολογία της αγοράς αλλά και την εικόνα που έχει η χώρα προς τα έξω.

Όμως, όπως λέει, τα χρέη παραμένουν και θεωρεί πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να συνοδεύεται και με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, «για να μην ξαναμπούμε σε νέα μνημόνια» σχολιάζει.

Αναφέρει πως η κατάσταση στην αγορά είχε ομαλοποιηθεί σε σύγκριση με την εικόνα που επικρατούσε τα πρώτα χρόνια της κρίσης. «Αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα αλλά είχαμε μία σταθερότητα» εξηγεί.

«Επί της ουσίας, για τους επαγγελματίες δεν αλλάζει κάτι» τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης. Όπως λέει, όσο πρέπει να μένουν σε υψηλά ποσοστά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι συντελεστές έμμεσης και άμεσης φορολογίας. Υποστηρίζει πως αν οι φορολογικοί συντελεστές δε μειωθούν, δε θα αλλάξει η ψυχολογία των επαγγελματιών.

Όπως λέει, οι επιχειρηματίες έχουν χάσει το 80% του κύκλου εργασιών τους τα τελευταία δέκα χρόνια και η εικόνα δε δείχνει να είναι αναστρέψιμη, προς το παρόν.

Ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως έχουν κλείσει ή έχουν συρρικνωθεί μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν και εργατικό δυναμικό, ενώ ανοίγουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δεν έχουν πολλούς εργαζόμενους. Θεωρεί πως δύσκολα θα επανέλθουμε αλλά αναμένει τη ΔΕΘ, μήπως ακουστεί κάτι ενδιαφέρον.

«Η ψυχολογία είναι ένας μεγάλος παράγοντας, αλλά η ψυχολογία με την ουσία έχουν τεράστια διαφορά» σημειώνει ο πρόεδρος των εγκατεστημένων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αντωνακάκης.

Θεωρεί πως η είδηση για την έξοδο από το μνημόνιο από μόνη της δεν αλλάζει κάτι. Ελπίζει πως οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις για να στηριχθεί η αγορά.

Όσο αφορά την κατάσταση στη Βιομηχανική Περιοχή, αναφέρει πως τα πρώτα χρόνια της ύφεσης συρρικνώθηκε πολύ αλλά σήμερα «αρχίζουν δειλά-δειλά να ανάβουν ξανά τα φώτα», σχολιάζει.

Τονίζει πως στο Ηράκλειο στεγάζονται κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρο τους, σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό βοηθάει την όλη κατάσταση. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του τουρισμού, που κινείται θετικά.

Για αυτούς τους λόγους, η ΒΙΠΕ Ηρακλείου είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει