Αναστολή κυρώσεων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ζητά η Ελένη Βατσινά

Η ανακοίνωση της Ελένης Βατσίνα:

Αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Την αναστολή προστίμων και κυρώσεων για την Κάρτα Εργασίας ζητά από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Ελένη Βατσινά.

Καταθέτοντας ως αναφορά ρεπορτάζ από ηλεκτρονικό ΜΜΕ, έγγραφο της ΕΣΕΕ και επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτηςμ η βουλευτής καταθέτει στην Υπουργό τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας όπως έχουν ήδη αναφανεί στην πράξη. “Οι τέσσερις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου αποδεικνύουν την ελλιπή δυνατότητα συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην κείμενη νομοθεσία” – σημειώνει η κ.Βατσινά, τονίζοντας πως “το βασικότερο ζήτημα είναι ότι πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είτε δεν έχει την επαρκή ενημέρωση, είτε δεν έχει κατορθώσει να εφαρμόσει πλήρως το μέτρο, εξαιτίας του πολύ σύντομου χρόνου εφαρμογής-προσαρμογής που θέσατε και την παράλληλη ευθύνη των επιχειρήσεων να συμμορφωθούν και σε άλλες προθεσμίες (POS, διασύνδεση, IRIS, φορολογικά τεκμήρια κλπ)”.

Περίπου το 41% των επιχειρήσεων έχει θέσει σε εφαρμογή του μέτρο, χωρίς να μπορούν να συνυπολογισθούν δυσαρμονίες και ελλείψεις ακόμα και σε αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει το μέτρο, λόγω ειδικών συνθηκών της σύμβασης των εργαζομένων. “Είναι λοιπόν, ολοφάνερο” – σχολιάζει η Ελένη Βατσινά “ότι το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου βρίσκεται εκτεθειμένο σε ελέγχους και πρόστιμα μεγάλου ύψους”, καθώς αποφασίστηκε να μην δοθεί παράταση προθεσμίας για την εφαρμογή του μέτρου.

Την ίδια ώρα φημολογίες που γίνονται γνωστές και μέσω των ειδησεογραφικών μέσων αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας θα έχουν την μορφή «συμβουλευτικού και υποστηρικτικού λόγου» προς τις επιχειρήσεις και όχι προστίμων εκτός αν πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος “βρίσκεται εκτεθειμένος από τη μία στην ισχύουσα νομοθεσία και από την άλλη στη διάθεση του εκάστοτε επιθεωρητή εργασίας”, υπογραμμίζει η βουλευτής, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η “αυθαιρεσία κάθε είδους”.

Για όλα τα παραπάνω, η κ.Βατσινά σημειώνει ότι είναι επιβεβλημένη η αναστολή της επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τουλάχιστον ως τη λήξη της τουριστικής περιόδου.