Η Κρήτη στον ρυθμό των πανελλαδικών – τι λέει στην «Π» ο Μ. Καρτσωνάκης

Στον ρυθμό των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 30 Μαΐου ζουν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 31 Μαΐου στον χορό μπαίνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, με εναρκτήριο μάθημα και για τις δύο κατηγορίες τη Νεοελληνική Γλώσσα. Όλα είναι έτοιμα .Έχουμε ξεκινήσει – τόνισε στην ”Π” ο κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, ήδη από νωρίς, όπως κάθε χρόνο, από τον Μάρτιο αρχίζουμε την διαδικασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Ο κ. Εμμ. Καρτσωνάκης
Ο κ. Καρτσωνάκης

 

Έχουν συγκροτηθεί οι κατά τόπους επιτροπές και είμαστε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όλα πηγαίνουν καλά. Έχουνε γίνει οι τεχνικοί έλεγχοι με το σύστημα που θα υποδεχθεί τα θέματα. Αυτό δεν μας έχει δώσει κάποιο πρόβλημα, άλλωστε από το Υπουργείο γίνονται συνεχώς δοκιμαστικές εκπομπές. Άρα εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δουλέψουν όλα στην εντέλεια τις ημέρες των πανελλαδικών.

Τα παιδιά πρέπει να προσέλθουν να γράψουν με ηρεμία που είναι και το βασικό, ώστε να αποδώσουν το καλύτερο σε σχέση πάντα με το διάβασμα που έχουν κάνειª. Οι υποψήφιοι σε όλη την Κρήτη είναι 6.740, από αυτούς οι 5.068 αφορούν τα ΓΕΛ και οι 1.672 τα ΕΠΑΛ. Από τους οι 5.068 υποψήφιους των ΓΕΛ, στο Ηράκλειο βρίσκονται οι 2.665 υποψήφιοι, οι 492 στο Λασίθι, οι 676 στο Ρέθυμνο και 1.235 στα Χανιά.

Από τους 1.672 υποψήφιους των ΕΠΑΛ, στο Ηράκλειο βρίσκονται οι 752, οι 255 στο Λασίθι, οι 155 στο Ρέθυμνο και οι 490 στα Χανιά. Τα εξεταστικά Κέντρα στην Κρήτη είναι συνολικά 69 για τα ΓΕΛ και 13 για τα ΕΠΑΛ.

Ψυχολογική υποστήριξη

Επειδή το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών και γονέων είναι σημαντικό, η Περιφερειακή Διεύθυνση έκανε ημερίδες στους τέσσερις νομούς σε συνεργασία με τα τοπικά ΚΕΔΑΣΥ για να ενημερωθούν υποψήφιοι και γονείς για θέματα βοήθειας εφόσον τη χρειάζονται. “Επιπρόσθετα” -καταλήγει ο κ. Καρτσωνάκης –´έχουμε μια γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, κάτι που κάνουμε τα τελευταία χρόνια.

Αυτή γίνεται με το ΚΕΔΑΣΥ Ηρακλείου, όπου κάθε Παρασκευή 8-2 έως 28 Ιουνίου 2024, στο τηλέφωνο 2810-215029, μπορεί να πάρει και να ζητήσει βοήθεια Για τις επείγουσες καταστάσεις καθημερινά μπορούν όσοι θέλουν βοήθεια να επικοινωνούν 12:00-13:30 στο ίδιο τηλέφωνο».