κεραμεως

Νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών στα σχολεία προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενώ την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε περίπτωση μίας δεύτερης θητείας.

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι στο Υπουργείο Παιδείας  έχουν ήδη καταρτίσει ένα συνεκτικό σχέδιο για τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων στην εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας προτάσσει μεταξύ άλλων την περαιτέρω υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί και ξεκινήσει να εφαρμόζονται όπως η αξιολόγηση στα σχολεία, τα νέα σχολικά βιβλία σε 166 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται με πόρους του ταμείου ανάκαμψης όπως οι επισκέπτες καθηγητές στα ΑΕΙ, τα βιομηχανικά διδακτορικά, τα νέα εκπαιδευτικά κέντρα καινοτομίας καθώς και τα νέα προγράμματα σπουδών για τις δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Έκανε λόγο για ένα νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση και συνέχιση των μόνιμων διορισμών, απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής και γλωσσομάθειας μέσα από το σχολείο, ξενόγλωσσα προγράμματα στα Δημόσια ΙΕΚ, σχολές εφαρμοσμένων επιστημών στα ΑΕΙ και περαιτέρω ψηφιοποίηση διαδικασιών όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών.

Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα διορισμών

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αρχίζει να επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα διορισμών και μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί επισήμως λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.

Μένει πλέον να φανεί τι θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας το προσεχές διάστημα για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αναμένουν το διορισμό τους σε μόνιμες θέσεις καθώς και όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών Παιδαγωγικές σχολές καθώς και τα λεγόμενα «καθηγητικά» τμήματα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο και δεν έχει ολοκληρωθε έχει ως «κορμό» τις εξετάσεις ΑΣΕΠ, ενώ θα υπάρξει συνυπολογισμός στην μοριοδότηση που θα σχετίζεται με την προϋπηρεσία, την παιδαγωγική κατάρτιση, κοινωνικά κριτήρια κλπ.

«Πολλαπλό βιβλίο»

Από το 2024 και μετά θα έχουμε ευρύτερη εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών «πολλαπλό βιβλίο», ανακοίνωσε χθες η κ. Κεραμέως.

Ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.

Εξήγησε το πολλαπλό βιβλίο υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ανέφερε ότι για παράδειγμα στην Ιστορία θα έχουμε 3 ή 4 βιβλία και ο εκπαιδευτικός θα επιλέξει το βιβλίο που θα διδάξει.

Ανέφερε ακόμη ότι όλα τα βιβλία θα είναι ψηφιακά διαθέσιμα σε όλους, και στους μαθητές, γεγονός που θα ενισχύσει την κριτική και συνδυαστική σκέψη τους.

Ερωτηθείσα για τις ιώσεις επανέλαβε ότι υπάρχουν παγκοσμίως ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας και τους ειδικούς για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ανέφερε ωστόσο ότι όποιος θέλει μπορεί να φορέσει μάσκα.