ρακί

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι μαγκιά! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι εκπαιδευτικοί των Χανίων, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε σε εκδρομή ενός Δημοτικού, όπου μαθητές της ΣΤ΄τάξης κρατούσαν μαζί τους ρακί και κρασί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την  περασμένη Τρίτη, γύρω στις 11.30 το πρωί, εκπαιδευτικοί και μαθητές απολάμβαναν στιγμές ξεγνοιασιάς σε έναν πολυχώρο.

Μία παρέα, όμως, από πέντε παιδιά της τελευταίας τάξης, είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε δύο μισόλιτρα μπουκάλια νερό που είχαν κρασί και ένα μικρό μπουκάλι του ούζου που «έκρυβε» ρακί. Τα παιδιά είχαν μαζί τους και ρακοπότηρα που εικάζεται ότι πήραν στην εκδρομή από το σπίτι τους.

Όπως περιγράφει το σχολείο, όταν έγινε αντιληπτό από τους εκπαιδευτικούς δεν είχαν προλάβει τα παιδιά να καταναλώσουν πολύ αλκοόλ, άλλα είπαν ότι ήπιαν μία γουλιά, άλλα ότι δεν το κατάπιαν καν. Οι γονείς των παιδιών ειδοποιήθηκαν αμέσως και η μία μαμά έσπευσε στο σημείο για να διαπιστώσει τι ακριβώς έγινε.

Ανεξάρτητα από το περιστατικό, ένα άλλο παιδί, μετά από το φαγητό, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε Κέντρο Υγείας. Είχε πυρετό, έλαβε αντιπυρετικό και επέστρεψε στην εκδρομή.

Το σχολείο τονίζει πως κανένα παιδί δε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο λόγω μέθης.

Ο κ. Μηλιαράκης
Ο κ. Μηλιαράκης

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μανώλης Μηλιαράκης, τονίζει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μία μάστιγα για την Κρήτη.

Όπως λέει, δεν είναι μαγκιά, κατόρθωμα, ηρωισμός, ανδρισμός και δεν προσφέρει κοινωνική καταξίωση το να καταφέρνει κανείς να πίνει “κούπες”.

Τονίζει πως πρέπει από κοινού, εκπαιδευτικοί και γονείς, να αναλάβουν δράση για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να γίνει κατανοητό ότι άλλες είναι οι αξίες της ζωής.

Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε μετά από καταγγελία μίας μητέρας που έγινε στην ιστοσελίδα zarpanews.gr.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει: «Χθες 4/6/2019 σε προγραμματισμένη εκδρομή του σχολείου σε χωριό του νομού Χανίων παρέα παιδιών, τα περισσότερα της Στ’ τάξης του δημοτικού, κρατούσαν από το σπίτι τους κρασί και τσικουδιές, με αποτέλεσμα την ώρα του φαγητού να πιουν και να μεθύσουν…

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της κόρης μου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων δύο παιδιά, μπορείτε να το διαπιστώσετε από τα καταγεγραμμένα περιστατικά του νοσοκομείου στα επείγοντα».