H επιλογή του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα Υπουργεία από το Παιδείας
Η αυλαία των επισκέψεων στα Υπουργεία άνοιξε με το Παιδείας

Σε πρώτο πλάνο βάζει την παιδεία η νέα κυβέρνηση, όπως δείχνει η επιλογή του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα Υπουργεία από το Παιδείας.

Οι άμεσες ενέργειες, στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο είναι η παράταση υποβολής  του μηχανογραφικού δελτίου, η συνέχιση των διαδικασιών για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, η καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης, η αναστολή της ίδρυσης τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, οι αλλαγές στην ύλη της Γ’ λυκείου, καθώς επίσης και διεργασίες ώστε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο χωρίς προβλήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, των δύο υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Κώστα Διγαλάκη και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, τόνισε πως δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην παιδεία.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις δράσεις του Υπουργείου για μία ποιοτική δημόσια εκπαίδευση για όλα τα Ελληνόπουλα και για αναβαθμισμένα Πανεπιστήμια με σύνδεση με την αγορά εργασίας.

«Έχουμε θέσει -ως πρωθυπουργικό γραφείο- στόχους και χρονοδιαγράμματα για όλα τα Υπουργεία», σημείωσε και εξέφρασε την απόλυτη «εμπιστοσύνη του σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εκτελούν με αυταπάρνηση και αγάπη το καθήκον τους. Είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη παιδεία στα παιδιά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς», πρόσθεσε.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είχε επαφή με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Εξάλλου, δήλωσε πως θα υπάρξει ένας κύκλος επισκέψεων σε Υπουργεία που θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Δεν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής

«Θα δοθεί παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αδυναμίες για τη λειτουργία των νέων τμημάτων», σημείωσε η κ. Κεραμέως και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει στους βασικούς άξονές του το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μαθητές που θα μπουν τον Σεπτέμβριο στη Γ’ Λυκείου. «Για το εξεταστικό δεν θα αιφνιδιάσουμε», είπε.

«Πλην, όμως, θα προχωρήσουμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι ο εξορθολογισμός της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τέταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να είναι έτοιμα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και βιβλίων και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. «Έχουμε κάνει επαφές με το ΑΣΕΠ, ώστε να γίνει γρήγορα η διαδικασία», σημείωσε.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, εντάσσεται, όπως ανακοίνωσε η ίδια, η προετοιμασία ενός θεσμικού πλαισίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης «με στόχο μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, των δύο υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Κώστα Διγαλάκη

Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ωστόσο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δομές και ανθρώπινο δυναμικό για να την υποστηρίξουν. «Θα προβούμε σε ενέργειες με γνώμονα να μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομής», επισήμανε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στο Υπουργείο. «Είναι μεγάλη τιμή, είναι η πρώτη επίσκεψη σε υπουργείο και συμβολίζει το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην παιδεία», συμπλήρωσε.

Αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι η «κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μην φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία».

Ο τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είχαμε πολλές φορές επισημάνει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι η εκπαίδευση αφορά το μέλλον της νέας γενιάς,  είναι εθνικό θέμα και απαιτεί συναινέσεις και συνεννοήσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση του Σύριζα δέσμια των ιδεοληψιών της δεν μας άκουσε. Έπραξε ακριβώς το αντίθετο.

Κάνουμε την ίδια επισήμανση στην παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αν κι η αιφνιδιαστική μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας δεν αποτελεί θετικό δείγμα γραφής.

Ως πρώτο βήμα διαλόγου θεωρούμε αναγκαίο να επανασυσταθούν όλα τα θεσμικά όργανα που κατάργησε η κυβέρνηση του Σύριζα, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Η  κατάσταση δεν είναι εύκολα αναστρέψιμ.η Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και γενναίες πολιτικές για να ανακοπεί η  πορεία απομόνωσης της νέας γενιάς της χώρας από τις παγκόσμιες εξελίξεις. .Με τις σημερινές τους δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Υπουργός παρέπεμψαν όλα τα μεγάλα και κρίσιμα  θέματα για το μέλλον.

Η κυβέρνηση ακολουθεί το γνωστό “βλέποντας και κάνοντας”».

Η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Β. Κυριαζοπούλου δήλωσε ότι συγκαλεί έκτακτη Σύγκλητο την ερχόμενη Δευτέρα για να λάβει αποφάσεις και να ενημερωθούν οι φορείς και απάντησε στην υπουργό Παιδείας: «Σε περίπτωση που δεν χρειαζόμαστε άλλη Νομική στη χώρα διερωτώμαι γιατί φεύγουν χιλιάδες παιδιά για την Κύπρο κάθε χρόνο; Υπάρχουν σκέψεις στο Υπ. Παιδείας  για  ίδρυση ιδιωτικής  Νομικής;

Επίσης ως   γιατρός έχω να πω τα εξής: Έχουμε πραγματικά άνεργους γιατρούς. Μήπως θα μπορούσε να πει κανείς να κλείσουμε  και μία Ιατρική Σχολή;»

Διαβάστε επίσης :