Πρώτο ζήτημα η κατάργηση του ασύλου

738

Η κατάργηση του ασύλου είναι το πρώτο ζήτημα που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο, η κ. Νίκη Κεραμέως τόνισε πως: «Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα υπάρχει ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις, με εμπλεκόμενους φορείς.

Χτες (την Πέμπτη) συναντήθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και με την ΠΟΣΔΕΠ, προκειμένου να συζητήσουμε τις παραμέτρους της νέας ρύθμισης. Η νέα αυτή ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο πρώτο Νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουλίου μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση.»

Το μέλος της τριμελούς επιτροπής του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων και Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρας, σε δηλώσεις του αναφέρει πως: «Είμαι απολύτως σύμφωνος με το θέμα κατάργησης του ασύλου» και συμπληρώνει ότι «Δεν έχει νόημα το 2020 να συζητάμε θέματα ασύλου, όταν το άσυλο πρωτοεισήχθη στην ακαδημαϊκή κοινότητα γύρω στο 1.100».

«Υπάρχει η παραβατικότητα εγκληματικού χαρακτήρα και εκεί έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι παρεμβαίνει ο εισαγγελέας και είναι και η ακαδημαϊκή παραβατικότητα. Εκεί, σε όλα τα πανεπιστήμια σχεδόν, υπάρχει μία ομάδα του 3% που θέλει για διάφορους λόγους, που ξεπερνούν και την πολιτική θέση, να επιβάλλει την άποψή της.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν και παρεμποδίζει τους υπόλοιπους φοιτητές, οι οποίοι είναι αστέρια», προσθέτει. Για τη μεταφορά της έρευνας και της τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Ζώρας τονίζει ότι: «Είναι λίγο ρίσκο γιατί στα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, η έρευνα και τα πανεπιστήμια είναι συγκοινωνούντα δοχεία και είναι δύσκολο να τα διαχωρίσεις.

Είναι ένα πείραμα το οποίο έχει ένα ρίσκο, θα το δούμε όμως». Για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ, ο κ. Ζώρας εκτιμά ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος των συγχωνεύσεων είναι καταστροφικές. Θα υπάρξουν τμήματα που θα μπουν τα παιδιά και δεν θα υπάρχουν ούτε προγράμματα σπουδών ούτε καθηγητές.

Όταν αυτά στήνονται σε ένα βράδυ». «Δεν είναι εύκολο να κάνεις μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια αφήνοντας τα λύκεια όπως είναι. Η παιδεία είναι ενιαίο κομμάτι, αν θέλει κανείς να κάνει μία παρέμβαση, θα κάνει στο σύνολό του.

Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν μπορεί να μπαίνει στο τμήμα μαθηματικών μαθητής με 4 στα μαθηματικά γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι αυτός ο μαθητής δεν θα μπορεί να προχωρήσει», προσθέτει ο κ. Ζώρας με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως ότι δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα των πανελληνίων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει