Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο διδασκαλικοί σύλλογοι και η ΕΛΜΕ
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο διδασκαλικοί σύλλογοι και η ΕΛΜΕ

Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στους δρόμους, στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη έντονη αντιπαράθεση των κομμάτων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Στο Ηράκλειο, το ραντεβού νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών δόθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όπου συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Μανώλη Καρτσωνάκη.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην Παλιά Ακαδημία (53ο – 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου) για να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει το επόμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου με το άρθρο 50 δίνει τη δυνατότητα διορισμού αποφοίτων από κολέγια στη δημόσια εκπαίδευση. «Η ρύθμιση αυτή παρακάμπτει την ακαδημαϊκότητα και τον ΔΟΑΤΑΠ, υποβαθμίζει στην πράξη τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των πανεπιστημίων», υποστηρίζει ο σύλλογος.

Στη συνέλευση, θα συζητηθούν, ακόμα, οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό, το θέμα των διορισμών, μισθολογικά ζητήματα καθώς και η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στον δήμο Ηρακλείου. Κινητοποίηση έγινε και στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν στη σύσταση νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την αξιολόγηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της θα σημάνει «εκβιαστική αξιολόγηση» για τα πανεπιστήμια.

Η πορεία των εκπαιδευτικών κατέληξε στη Βουλή, αντιπροσωπεία τους ζήτησε να συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας και μπήκε στη Βουλή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας και την αποχώρηση των εκπαιδευτικών, όταν μπλοκ φοιτητών που είχαν παραμείνει έξω από την είσοδο της Βουλής συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

 

Ονομαστική ψηφοφορία αύριο

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει λόγο για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε να έχουν ευελιξία και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για οπισθοδρομικά βήματα, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

Αύριο, Πέμπτη, θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν, την αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων(έξι του ΕΛΜΕΠΑ), τα πιστοποιητικά κολεγίων και τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τη σύνδεση της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι η κατανομή κονδυλίων για την έρευνα θα γίνεται χωρίς καμία έκπτωση στη διαφάνεια και στη λογοδοσία.

Παράλληλα, επεσήμανε «την απουσία ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού που εμποδίζει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια να φύγουν μπροστά και να είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά».

«Αναβαθμίζουμε την πρώην ΑΔΙΠ με τη δημιουργία μιας νέας ενισχυμένης Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα έχει αυξημένες δραστηριότητες και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού».

Αναφερόμενος στην αναστολή των 37 τμημάτων, ο κ. Διγαλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι  προχώρησε στην κατάργηση 161 τμημάτων με απόφαση μόνο του υπουργού Παιδείας, ενώ ούτε ένα από τα νέα που δημιουργήθηκαν «δεν αφορά το πιο χοτ αντικείμενο του σήμερα, που αφορά την επιστήμη δεδομένων».

«Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη δεν μπορεί να γίνεται με απόφαση υπουργού. Η αναστολή λειτουργίας τμημάτων θα είναι οριζόντια και η νέα εθνική αρχή θα γνωμοδοτήσει μετά από εισήγηση και των τμημάτων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

«Στη κατανομή κονδυλίων για την έρευνα, που προβλέπεται να είναι 80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και 20% βάσει της αξιολόγησης, η Εθνική Αρχή θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και στόχος της θα είναι να δίνεται η απαιτούμενη ευελιξία στα πανεπιστήμια».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια του κόμματος, Μερόπη Τζούφη, έκανε λόγο για ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που υπονομεύει το μέλλον χιλιάδων νέων και έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Μίλησε ακόμα για τιμωρητικά κριτήρια ως προς τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση και για πολιτική συρρίκνωσης πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ έντονη κριτική άσκησε για τη ρύθμιση που αφορά τα κολέγια, υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να καταστρατηγηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και ζήτησε την απόσυρσή του.

Για διάσπαρτες και αντιφατικές διατάξεις έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, ενώ ζήτησε να εξειδικευθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που συνδέονται με τη χρηματοδότηση. «Μετά από 10 χρόνια άτσαλης προσγείωσης στην πραγματι- κότητα, δεν έχουμε ξημερωθεί στη γη επαγγελίας και χρειάζεται πολύ δουλειά», κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «προοίμιο μιας πιο αντιδραστικής συντηρητικής πολιτικής που είναι επεξεργασμένη από την ΕΕ».

«Στόχος είναι να προσαρμόσει την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε και υποστήριξε ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι τιμωρητικά, ενώ ζήτησε την άμεση απόσυρση του άρθρου 50 για τα κολέγια.

Επιφυλάξεις για τον τρόπο χρηματοδότησης εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας καθώς και το σχεδιασμό μιας εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται σαφώς στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού επιχειρησιακού μοντέλου εντελώς ταξικού και τοξικού και προλειαίνει το έδαφος για σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ», ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη ρύθμιση για τα πιστοποιητικά κολεγίων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, αντέτεινε από την πλευρά του, ότι, «το νομοσχέδιο οδηγεί στη λογοδοσία και στη διαφάνεια και είναι μια πρώτη απόπειρα να νικηθούν οι δυνάμεις της αδράνειας».