Στο κέντρο του κολάζ το ιστορικό τρίποντο της Μαθιουδάκη
Στο κέντρο του κολάζ το ιστορικό τρίποντο της Μαθιουδάκη

Ο πρώην προπονητής της και νυν ιστορικός του αθλήματος στο Ηράκλειο Μιχάλης Δασκαλάκης αναφέρει για την Μαρία Μαθουδιάκη ότι σπάει όλα τα ρεκόρ. Λέει λοιπόν:  “Στα 42 της χρόνια στη 3η θητεία στον Ηρόδοτο (2022/23) βοήθησε την ομάδα της πριν λίγες μέρες ν’ ανέβει στην Α2 Εθνική γυν. και πρόσθεσε την καταγραφή μιας ακόμη διάκρισης στα ιστορικά δεδομένα του κρητικού μπάσκετ.

Ξεκίνησε το μπάσκετ σε ηλικία 12 ετών στο Ηράκλειο, συμπληρώνει αισίως 30 χρόνια αγωνιστικής δράσης σπάζοντας όλα τα ρεκόρ στην Κρήτη αγωνιζόμενη σε εθνικές κατηγορίες.

Πέρα από τα ρεκόρ της στην Κρήτη, της μακροχρόνιας αγωνιστικής δράσης, του σκοραρίσματος και των τριπόντων, κατέχει και ένα άλλο σπάνιο ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει στο μπάσκετ της Κρήτης (ανδρικό /γυναικείο). Ήταν το νικητήριο τρίποντο που μας έδωσε το κύπελλο στον τελικό του τουρνουά “Κ. Διονυσόπουλος” στις 26/9/09 στο Λίντο, στην παράταση του αγώνα ”Ηράκλειο – Αρκάδι (57-56). Το τρίποντο της Μαρίας έγινε μετά από νεκρό χρόνο, 1’’+3/10 πριν τη λήξη της παράτασης με την μπάλα να παίζεται από την τελική γραμμή της άμυνας μετά από επιτυχημένες βολές της αντιπάλου ομάδας, χωρίς να υπάρχει τάιμ άουτ.

Και έγινε χάρις στα αντανακλαστικά και άριστη συνεργασία 2 αθλητριών (Γαιαλυτσάνου – Μαθιουδάκη) χωρίς τη βοήθεια του κόουτς (το μόνο που πρόλαβα να πω ήταν “Μία πάσα”). Το πιο σπάνιο, γρήγορο και δύσκολο τρίποντο καλάθι στην ιστορία του κρητικού μπάσκετ. “Στην ιστορία του κρητικού μπάσκετ, σε αυτού του είδους επιδόσεις, δεν έχει περάσει γενικά άλλος αθλητής με τις διακδρίσεις και ρεκόρ της Μαρίας Μαθιουδάκη, η οποια και αποτελεί παράδειγμα για τη νεολαία (αθλήτρια – σύζυγος – μητέρα)».