Ο γενικός γραμματέας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.
Ο γενικός γραμματέας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Διήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο πραγματοποίησε ο ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, κ. Ευστράτιος Ζαφείρης.

Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε ελαιολτριβείς κι εκπροσώπους φορέων τουρισμού κι αγροδιατροφής για τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη λειτουργία ελαιοτριβείων και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αγροτικών και μεταποιημένων ελληνικών προϊόντων στον χώρο του τουρισμού.

Στην πρώτη συνάντηση, οι ελαιοτριβείς ενημερώθηκαν από τον κ. Ζαφείρη και τους συνεργάτες του για τις αλλαγές που φέρνει η απόφαση, η οποία ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει ως στόχο να δώσει μόνιμη λύση στη νομιμοποίηση και αδειοδότηση των ελαιοτριβείων παρέχοντας τη δυνατότητα τριών διαφορετικών τρόπων διαχείρισης των αποβλήτων.

Όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για απόφαση η οποία στοχεύει στην κυκλική οικονομία, την αναβάθμιση του ελαιόλαδου, αλλά και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων του ελαιόκαρπου στη λίπανση του εδάφους και στην παραγωγή καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής.

«Το Επιμελητήριο Ηρακλείου δίνει επί σειρά ετών ιδιαίτερη έμφαση στο ελαιόλαδο και την προώθησή του, γεγονός που οδήγησε και στη δημιουργία του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου» τόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Δικτύου, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι «τα ελαιοτριβεία είναι βιομηχανίες τροφίμων και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται».

Από τη συνάντηση εργασίας της Πέμπτης

Στη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Ζαφείρης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, δημάρχους, εκπροσώπους των ξενοδόχων, των διευθυντών ξενοδοχείων και των δικτύων ελαιόλαδου, τυριού και κρασιού για τις δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων  στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και τη μοναδικότητά τους, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την τοπική κουζίνα.

Ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε επίσης στο παγκρήτιο φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και δίκτυα διανομής, στα αποτελέσματά του, αλλά και στην ευρωπαϊκή διάκριση που απέσπασε το 2016 στην Μπρατισλάβα για την  πρωτότυπη ιδέα σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, που φέρνει τους επισκέπτες του νησιού σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα μέσω των ξενοδοχείων.