Ζεστό χρήμα
Ζεστό χρήμα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα για τους αγρότες της Κρήτης

Καλό Πάσχα πρόκειται να κάνουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, πολλοί εκ των οποίων στην Κρήτη, μετά τις πληρωμές που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΑ μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Μαζί με το δώρο του Πάσχα των ιδιωτικών υπαλλήλων, ήρθε άλλο ένα «δώρο» προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το οποίο και αφορά αποζημιώσεις, τόσο σε φυτικό, όσο και σε ζωικό κεφάλαιο. Το ύψος των αποζημιώσεων φθάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακριβώς υπολογίζεται σε 19.463.135,60 ευρώ. Δικαιούχοι των αποζημιώσεων είναι συνολικά 7.342  αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Εντός των συγκεκριμένων ποσών εντάσσονται και οι αποζημιώσεις των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν κυρίως τη νότια Κρήτη την περίοδο του 2019. Για τη συγκεκριμένη καταβολή των αποζημιώσεων είχαν αρχίσει εδώ και μεγάλο διάστημα συζητήσεις με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για να ακολουθήσει νέος κύκλος διαβούλευσης με το νυν Υπουργό Σπήλιο Λιβανό. Τόσο ο πρώην Υπουργός, όσο και ο νυν, δεν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων, ωστόσο είχαν αναφερθεί σε γραφειοκρατικές, χρονοβόρες διαδικασίες που καθυστερούσαν τις πληρωμές. Αυτές τελικά ήρθαν την Μεγάλη Τετάρτη, ενώ αποζημιώνουν 1.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας, που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό ποσό.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά βρίσκεται στο ναδίρ και που οι παραγωγοί πασχίζουν για την επιβίωση τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι περισσότερες αγορές είναι κλειστές, ενώ το μακρύ διάστημα της κλειστής εστίασης και του τουρισμού, έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Τα συγκεκριμένα ποσά, ασφαλώς δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Αποτελούν ωστόσο ένα ποσό βάσης, που θεωρείται, ότι έστω και μερικώς μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο.

«Οι διεκδικήσεις μας για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις ήταν διαρκείς κι από την πρώτη στιγμή πιέζαμε γι’ αυτές» αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού Μανώλης Ορφανουδάκης για να προσθέσει:

Ο Μανώλης Ορφανουδάκης
Ο Μανώλης Ορφανουδάκης

«Ασφαλώς πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη. Γνωρίζουμε πως τα προβλήματά μας δεν λύνονται με αυτές.

Όμως αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο ακούει τα αιτήματά μας, συνομιλεί μαζί μας και προχωρά σε λύσεις με στόχο να βοηθήσει όλο τον αγροτικό κόσμο».

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

«Με αυτή την πληρωμή εξοφλούνται για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οι αποζημιώσεις για ζημίες του προηγούμενου έτους στο ακέραιο και ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής ακόμα και ζημιών του έτους 2021» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος για να προσθέσει:

«Είμαστε σε ετοιμότητα για να προχωρήσουμε ταχύτατα τη διαδικασία του εκτιμητικού έργου για τις ζημίες των προσφάτως ακραίων καιρικών φαινομένων, παγετού και χαλαζιού, ούτως ώστε με την συνδρομή της Κυβέρνησης να ανταποκριθούμε άμεσα στις προσδοκίες των δικαιούχων αγροτών».

Υπενθυμίζεται ότι καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. επίσης, Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις συνολικού ύψους 238.094,60 ευρώ σε 78 δικαιούχους παραγωγούς του Προγράμματος Οικονομικών Ενισχύσεων «ΕΤΗΣΙΟ 2017» που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενισχύσεων για απώλεια παραγωγής.