Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΗ στο πλαίσιο της πανελλήνιας απεργίας του κλάδου που αντιδρά μαζικά στο σχέδιο συνένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο.
Το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ καθώς ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γ. Βουρεξάκης, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στο γραφείο του στο κτήριο της οδού Ανδρόγεω. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ ενημέρωσαν τον δήμαρχο για τα αιτήματά τους, ενώ επέδωσαν και ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Οι εργαζόμενοι έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που θίγουν τον κλάδο ενώ ο κ. Βουρεξάκης σημείωσε ότι εκτός των άλλων σοβαρών θεμάτων που εγείρονται, υπάρχει και αυτό που αφορά στην τύχη των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΥΑ και το πού αυτά θα καταλήξουν.
Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν στους βιολογικούς καθαρισμούς στα αντλιοστάσια όλο τον τεχνικό εξοπλισμό και την υποδομή των δημοτικών επιχειρήσεων που τίθεται μείζον ζήτημα για το πώς θα διασφαλιστεί… Ο ίδιος σημείωσε ότι διαφωνεί σε όλα τα επίπεδα με τις συγχώνευσεις προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι ΔΕΥΑ δεν έχουν στηριχθεί ούτε οικονομικά ούτε με προσωπικό, και σήμερα με την επίκληση αυτών των προβλημάτων δρομολογείται μια δομική αλλαγή που είναι ξεκάθαρο ότι εμφανίζει πολύ σοβαρά ζητήματα.
Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η εκτίμηση που γίνεται πολιτικά είναι ότι ο σχεδιασμός των συνενώσεων των ΔΕΥΑ είχε ξεκινήσει από το παρελθόν, «πάγωσε» την περίοδο της πανδημίας για να επανέλθει… δριμύτερος.
Έχει δε αποτυπωθεί στον νόμο 5037/2023 με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του Περιβάλλοντος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 12 του σχεδίου Νόμου η σχετική εισήγηση που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αναφέρει: «Αναδιοργάνωση παρόχων υπηρεσιών ύδατος – Διαχειριστική επάρκεια – Εξουσιοδότηση.
Έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) υποβάλλει στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών πρόταση ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων, συνοδευόμενη από ανάλυση οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συνόλου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, συμπεριλαμβανομένου του βέλτιστου προτεινόμενου αριθμού τους και του καταμερισμού του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων παρόχων υπηρεσιών ύδατος με συνενώσεις ή συγχωνεύσεις, προς ενίσχυση της διαχειριστικής τους ικανότητας. Η διαπίστωση διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα των υπηρεσιών ύδατος.
Με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δύνανται να θεσπίζονται κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και τα ελάχιστα επίπεδα πλήρωσης των κριτηρίων αυτών, για την πιστοποίηση της επάρκειάς τους, ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στους οικείους καταναλωτές». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχώς επικαλείται ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα και την ανάγκη εναρμόνισης σε αυτή της ελληνικής πραγματικότητας στη διαχείριση των υδάτων.