Ιατρική Σχολή: Δεν αναπληρώνονται οι καθηγητές που συνταξιοδοτούνται

Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ Γ. ΚΟΧΙΑΔΑΚΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ / Γιατί οδηγείται σε απαξίωση το άλλοτε κραταιό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης;

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μια από τις καλύτερες στον κόσμο, οδηγείται στην απαξίωση.

Την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 50 καθηγητές έχουν συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο κάθε χρόνο δίνεται ένας πολύ μικρός αριθμός θέσεων με αποτέλεσμα σήμερα να μένουν κενές 23 θέσεις μελών ΔΕΠ, σε αντικείμενα όπως η παθολογική ογκολογία, αιματολογία, ψυχιατρική, χειρουργική ογκολογία, νευροχειρουργική, τοξικολογία και πολλά άλλα.

“Αν συνεχιστεί αυτό, θα έχει επιπτώσεις στην εκπαίδευση των νέων γιατρών” είπε στην “Π” ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Καρδιολογίας Γιωργος Κοχιαδάκης.

Ο καθηγητής μάς έδωσε την εικόνα που υπάρχει σήμερα στο τμήμα αναφέροντας:

“Η Ιατρική Σχολή έχει 117 μέλη ΔΕΠ. Τα τελευταία 10 έτη έχουν συνταξιοδοτηθεί 51 καθηγητές και το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν προκηρυχθεί 29 θέσεις μελών ΔΕΠ.

Από την Ιατρική Σχολή λείπουν 23 μέλη ΔΕΠ και γενικότερα σε όλες τις Ιατρικές Σχολές 600 μέλη ΔΕΠ.

Κάθε χρόνο δίδεται ένας μικρός αριθμός θέσεων στην Ιατρική Σχολή Κρήτης (2-3 κάθε έτος κατά μέσο όρο), ενώ οι συνταξιοδοτήσεις είναι περισσότερες”.

Στο ερώτημα γιατί δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις, είπε:

“Δεν υπάρχει αντικατάσταση των συνταξιοδοτηθέντων γιατί ο αριθμός των θέσεων μελών ΔΕΠ που προκηρύσσεται κάθε έτος, για όλα τα πανεπιστήμια, βγαίνει ανάλογα με τη δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, οπότε  και βγαίνει ένας αριθμός για όλη την Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των θέσεων μοιράζεται σε όλα τα πανεπιστήμια και ο αριθμός των θέσεων  που παίρνει κάθε πανεπιστήμιο έχει σχέση με τον αριθμό των φοιτητών που έχει και την επιστημονική και ερευνητική του απόδοση. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχονται περίπου15-18 θέσεις κάθε χρόνο για όλες τις Σχολές. Η Σύγκλητος μοιράζει αυτές τις θέσεις στις Σχολές με κριτήρια καθαρά επιστημονικά”.

Στρατηγική ανάπτυξης χωρίς θέσεις δεν μπορεί να υπάρξει

Ο κ. Κοχιαδάκης σημείωσε ότι στην Ιατρική Σχολή Κρήτης έρχονται 2-3 θέσεις κάθε έτος και υπογράμμισε:

“Οι θέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες, πόσο μάλλον να καλύψουν νέες θέσεις στο πλαίσιο μίας στρατηγικής ανάπτυξης μίας Ιατρικής Σχολής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι εκπαιδευτικές ανάγκες καλύπτονται, γιατί διδακτικό έργο δεν κάνουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ, αλλά και οι συνταξιοδοτημένοι διδάσκοντες, μη ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, μεταπτυχιακοί φοιτητές, επισκέπτες καθηγητές κτλ.

Σίγουρα όμως, αν συνεχιστεί η τακτική μη πλήρωσης των κενών θέσεων, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην  εκπαίδευση των νέων γιατρών”.

Πού υπάρχουν κενές θέσεις

“Στρατηγική ανάπτυξης της Σχολής έτσι δεν μπορεί να υπάρξει” λέει στην “Π” ο κοσμήτορας Γιώργος Κοχιαδάκης Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κοσμήτορας, τα γνωστικά αντικείμενα μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν είναι:  Παθολογική Ογκολογία, Παιδοπνευμονολογία, Ενδοκρινολογία, Οφθαλμολογία, Πνευμονολογία, Ουρολογία, Δερματολογία, Αιματολογία, Νευρολογία και κλινική νευροφυσιολογία – νευρομυϊκά νοσήματα.

Ακόμη, Χειρουργική – Χειρουργική ογκολογία, Επείγουσα ιατρική, Ωτορινολαρυγγολογία, Ψυχιατρική, Γαστρεντερολογία, Καρδιολογία, Κυτταρολογία.

Επίσης, Γενική Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Μαιευτική – Γυναικολογία, Νευροχειρουργική, Παιδιατρική και Τοξικολογία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εξής κλινικές να λειτουργούν με ένα μόνο μέλος ΔΕΠ:  Νεφρολογική Κλινική, Ενδοκρινολογική Κλινική, Καρδιο-θωρακο Κλινική, Θωρακοχειρουργική, Νεογνολογική Κλινική, Αιματολογική και Ογκολογική Παίδων, Εντατική Παίδων, Κλινική Κοινωνικής Οικογενειακής Ιατρικής και Κλινική Ιατρικής της εργασίας.

Οι κλινικές και μονάδες που δεν έχουν ούτε ένα μέλος ΔΕΠ είναι:

Νευροχειρουργική, Παιδοψυχιατρική και Παιδοχειρουργική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει