«Θέλουμε το Ηράκλειο ‘23 να γράψει ιστορία»

“ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ” ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ “Π” Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

3.280

Να ετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο το Ηράκλειο προκειμένου να γράψει ιστορία με τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, είναι ο στόχος του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην “Πατρίς”, από τώρα είναι βέβαιος ότι το “Ηράκλειο 2023” θα γράψει ιστορία.

Μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του ότι διεθνείς ομοσπονδίες ζητάνε να μπουν στο πρόγραμμα των αγώνων κι άλλα αθλήματα. “Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν αθλητές ΑμεΑ και προτάθηκε στη ΔΕΜΑ (σ.σ. Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) να γίνουν αγώνες 3Χ3 μπάσκετ, padel και Fitness”.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη τα έργα στον Καρτερό για τις ανάγκες των αγώνων, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 4,126 εκ. ευρώ, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν με δουλειά και μεχρι 30 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το master plan της διοργάνωσης του 2023. O κ. Αυγενάκης μάς μίλησε για τα έργα στο νομό και τις ευθύνες των Δήμων, για εκδηλώσεις που θα γίνουν στη συνέχεια στην πόλη και φυσικά για την 33άρα κλειστή πισίνα στο χώρο του ΕΑΚΗ όπου σημείωσε ότι “ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης”. Τέλος μας αποκάλυψε ότι θα γίνουν και εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 90 χρόνων FIBA.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αυγενάκη.

Ερ.: Το Ηράκλειο πρόκειται να φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες του 2023. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά από την ανάληψη της διοργάνωσης, πού βρισκόμαστε; Ο Καρτερός, με την τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε, ξεμπλόκαρε για έργα; Πότε αρχίζουν;

Τα έργα στον Καρτερό θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό. Το 80% των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, θα πρέπει να είναι έτοιμο στους προσεχείς 2,5 μήνες, έως τις αρχές Ιουνίου, διότι θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή των τεσσάρων Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Beach Handball (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων και Νεανίδων), που έχουμε αναλάβει από τις 14 έως τις 26 Ιουνίου.

  Ο κ. Αυγενάκης με τον προϊστάμενο της αθλητικής «Π» Αντώνη Παπουτσάκη
Ο κ. Αυγενάκης με τον προϊστάμενο της αθλητικής «Π» Αντώνη Παπουτσάκη

Ενδεικτικά, για τις ανάγκες των τεσσάρων Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Beach Handball, όπου θα συμμετάσχουν συνολικά 64 χώρες, θα κατασκευαστούν ένα κεντρικό γήπεδο με λυόμενες περιμετρικές κερκίδες χωρητικότητας 2.500 θεατών, άλλα δύο χωρητικότητας 500 θεατών, ένα βοηθητικό γήπεδο, καθώς και προπονητήριο). Ακριβώς τα ίδια γήπεδα, με την προσθήκη ενός ακόμη, θα φιλοξενήσουν τα αθλήματα των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων  (Beach Volley, Beach Soccer, Beach Tennis, Beach handball), αλλά και άλλα αθλήματα που θα προστεθούν.

Επιπλέον, θα υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεις για Padel, για ξυλορακέτες κ.λπ. Οι κατασκευές στον Καρτερό αφορούν τόσο τις αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις, όσο και τις βοηθητικές – συμπληρωματικές, όπως αποδυτήρια, ιατρείο, χώρο για έλεγχο ντόπινγκ, γραφεία διοίκησης, χώροι συνεντεύξεων και εργασίας δημοσιογράφων, προσωρινές εγκαταστάσεις τουαλετών κλπ. Ό,τι χρειάζεται για να διοργανώσουμε άψογα τόσο σπουδαίες διοργανώσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε την ένταξη του Έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 4.126.000 ευρώ.

Τα Τεύχη Δημοπράτησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Βάσει των διατάξεων που προσφάτως ψηφίσαμε, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένουμε μέσα στον Απρίλιο να έχουμε Ανάδοχο. Οι προετοιμασίες εξελίσσονται με γοργότατους ρυθμούς. Μην ξεχνάμε ότι υπογράφηκε η ανάληψη των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στα τέλη Οκτωβρίου 2021, στα τέλη Δεκεμβρίου συστήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή «Ηράκλειο 2023» και προ 10ημέρου είχαμε την πρώτη επίσκεψη του Προεδρείου και της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, επίσκεψη από την οποία έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι.

Μάλιστα, ο Λιβανός Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ για τους Αγώνες «Ηράκλειο 2023», Στρατηγός Σουχαήλ Κουρί, μετά την αναχώρηση τους από το Ηράκλειο, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκο Νταμπακάκη, όπως ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Νταβίντε Τιτζάνο.

Ερ.: Γιατί διεθνείς ομοσπονδίες ζητάνε να μπουν κι αλλά αθλήματα στους αγώνες;

Φιλοδοξούμε μαζί με τη ΔΕΜΑ να γράψουν ιστορία οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες και να είναι αναβαθμισμένοι ως προς τα αθλήματα στα οποία θα ανταγωνιστούν οι 26 χώρες από τις τρεις ηπείρους στη λεκάνη της Μεσογείου. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σ’ αυτή την αθλητική γιορτή, να λάβουν μέρος και αθλητές ΑμεΑ. Ήδη, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει στείλει σχετικό αίτημα στην Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου η δεύτερη να προτείνει στη ΔΕΜΑ την ένταξη δύο αθλημάτων.

Επιπλέον, έπειτα από πρόταση της FIBA, προτάθηκε και η ένταξη 3Χ3 μπάσκετ. Παράλληλα, ο ίδιος ο Προέδρος της ΔΕΜΑ, Νταβίντε Τιτζάνο, εξέφρασε την ενδιαφέρουσα ιδέα να συμπεριληφθεί και το Padel.

Εξάλλου, η Διεθνής Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης και Φυσικής Κατάστασης, με πρόταση της προς την ΔΕΜΑ και σε εμάς εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμπεριληφθεί το Fitness στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Ερ.: Tι φοβάστε για τη συνέχεια; Έχετε και το παράδειγμα της Πάτρας…

Δεν φοβόμαστε τίποτα διότι εργαζόμαστε μεθοδικά και πολύ προσεκτικά. Όντως, η εμπειρία από τους 2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες στην Πάτρα το καλοκαίρι του 2019, αποτελεί οδηγό μας. Σας θυμίζω ότι μόλις είχα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού και βρέθηκα μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα με εκείνη τη διοργάνωση που ήταν έτοιμη να ματαιωθεί, με ό,τι αρνητικό θα συνεπαγόταν μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα μας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων της Πάτρας, είχαν παντελώς αδιαφορήσει για τη διοργάνωση. Μας χώριζαν 40 ημέρες από την έναρξή της και όχι μόνο δεν ήταν σχεδόν τίποτα έτοιμο, αλλά υπήρχε και απίστευτη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Σηκώσαμε τα μανίκια, διορίσαμε οργανωτική επιτροπή (με πρόεδρο τον Νίκο Παπαδημάτο) που δούλεψαν μέρα και νύχτα για να προλάβουν και τελικά διοργανώσαμε άψογους αγώνες και λάβαμε τα συγχαρητήρια της ΔΕΜΑ.

Όλη αυτή η εμπειρία, λοιπόν, μας δείχνει τι οφείλουμε να κάνουμε και τι να αποφύγουμε προκειμένου το «Ηράκλειο 2023» να γράψει ιστορία στους Αγώνες. Και θα την γράψει, είμαι βέβαιος. Άλλωστε, τα αθλήματα παραλίας και θάλασσας πιστεύω ότι είναι το μέλλον και θα γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ερ.: Οι καταπατητές της παραλίας θα παραμείνουν;

Φυσικά και δεν πρέπει να παραμείνουν. Η ΕΤΑΔ, ως κύριος ιδιοκτήτης της έκτασης στον Καρτερό, τους έχει ήδη αποστείλει εξώδικα. Και εξ όσων γνωρίζω, η επόμενη νομική της ενέργεια είναι να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα. Η νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ερ.: Για τους Αγώνες είναι έτοιμο το  master plan;

Από την συγκρότησή της στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 έως και σήμερα, η Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους τρεις συνδιοργανωτές Δήμους (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου), με την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων και με την Συντονιστική της Επιτροπή «Ηράκλειο 2023». Κι όπως σας είπα και παραπάνω, αυτή η συνεργασία είναι «άριστη», όπως την χαρακτήρισε προσφάτως και ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ.

Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και γνωρίζουν καλά ότι με μεθοδική δουλειά θα τηρήσουμε απολύτως τα χρονοδιάγραμμα που έχουν τεθεί. Και όσον αφορά στο master plan, αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Ερ.: Κι αν το 2023 απέχει για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, έχουμε τον άλλο μήνα τον Διεθνή Γύρο Ελλάδας στην ποδηλασία και αρχές του καλοκαιριού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ. Τι περιμένετε από αυτές τις διοργανώσεις και τι περιμένουν οι Ηρακλειώτες, οι Κρητικοί;

Η εξωστρέφεια της χώρας και στον αθλητισμό ήταν από την πρώτη στιγμή φιλοσοφία και στόχος της πολιτικής μας. Και το έχουμε επιτύχει. Η Ελλάδα ξαναμπήκε στον χάρτη των σπουδαίων διεθνών διοργανώσεων, αναλαμβάνει και διεξάγει με επιτυχία Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έπειτα από πολλά χρόνια απομόνωσης και έλλειψης εμπιστοσύνης των Διεθνών Ομοσπονδιών. Φέραμε πίσω το Ράλλυ Ακρόπολις. Αναβιώνουμε και αναβαθμίζουμε -σε υψηλά διεθνή πρότυπα- τον ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας, που θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο αμέσως μετά το Πάσχα και διασχίζοντας την Κρήτη θα περάσει από Αττική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία για να καταλήξει στην Ήπειρο.

Διεξάγεται στις αρχές Μαΐου στο Ηράκλειο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, μετά θα έχουμε τις επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ, της FIBA, έπειτα το Παγκόσμιο του Beach Handball, κατόπιν Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο στο Τσιρλίντινγκ και πολλές ακόμα σημαντικές διοργανώσεις, εγχώριας και διεθνούς φύσεως. Έτσι, προβάλλεται παγκοσμίως η χώρα μας, ο τόπος μας και τα οφέλη, φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο στην ανάπτυξη του αθλητισμού μας. Είναι πολυποίκιλα, καθώς όλες αυτές οι διοργανώσεις συνδέονται άμεσα με τον αθλητικό τουρισμό και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία μας συνολικά.

 

«Σε 1,5 μήνα θα προκηρυχθούν έργα στον χώρο του ΕΑΚΗ…»

Ερ.: Έχουμε κάποια με τα 12 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για το ΕΑΚΗ όπου έχουν αναγγελθεί ότι θα γίνουν γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, 33αρα πισίνα και το Ναυταθλητικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο λιμάνι του  Ηρακλείου. Που βρισκόμαστε;

Κατά την διάρκεια της σύνταξης των προμελετών για το Λίντο διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι όροι δόμησης του ΕΑΚΗ, κάτι που διενεργήθηκε άμεσα τον Ιούλιο του 2021. Οι διάφορες εγκρίσεις που έπρεπε να ληφθούν, όπως της αρχαιολογίας και των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης, είναι αλήθεια ότι καθυστέρησαν τον προγραμματισμό.

Ήδη η έγκριση της διαδικασίας ανάθεσης του έργου, βάσει του άρθρου 50, παρ. 1 του ν. 4412/2016, έχει περάσει από το Τεχνικό Συμβούλιο της  ΓΓΑ και αυτή τη στιγμή είμαστε καθόλα έτοιμοι και εκτιμάται πως ο διαγωνισμός για το νέο κλειστό προπονητήριο μπάσκετ και βόλεϊ και τη  δημιουργία ανοικτών γηπέδων Beach Volley, Μπάσκετ 3Χ3 και χώρου Skateboard, θα προκηρυχθεί το πολύ εντός 1,5 μήνα. Για την κλειστή πισίνα ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Τεχνικη Υπηρεσία της ΓΓΑ ανέλαβε να τρέξει διαγωνισμό με την διαδικασία της Μελετοκατασκευής και όλα όσα αυτή η διαδικασία συνεπάγεται.

Όσο για το Ναυταθλητικό Κέντρο στο Λιμάνι, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και παράλληλα αναμένουμε τις  εγκρίσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία και για τους περιβαλλοντικούς  όρους. Υπολογίζεται ότι σε δύο μήνες η τεχνική υπηρεσία της ΓΓΑ θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στον διαγωνισμό του έργου. Να προσθέσω ακόμη, σε ό,τι αφορά στην αθλητική αξιοποίηση των Νεωρίων, πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συνολική Μελέτη αξιοποίησης τους, την οποία εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αυτά και αρκετά ακόμα πρότζεκτ σίγουρα θα ενισχύσουν τους στόχους  μας, που είναι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και η καθιέρωση της Κρήτης ως αθλητικός προορισμός.

Ερ.: Final-4 Κυπέλλου Βόλεϊ Γυναικών στο Ηράκλειο, πώς το είδατε;

Η εικόνα που βλέπαμε στο final-4 στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο είναι αυτό που θέλουμε. Τα εκατοντάδες νέα παιδιά να δουν από κοντά ένα άθλημα που τους αρέσει. Είναι η χαρά και η ικανοποίηση του πρώτου και του δεύτερου που στο τέλος του αγώνα ήταν μαζί αγκαλιασμένοι. Συγχαρητήρια στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης που πριν λίγα χρόνια ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως τώρα ξεδιπλώνεται, λειτουργεί και εξελίσσεται. Μπράβο στον Πρόεδρο κ.Καραμπέτσο, έχει κάνει απίστευτη δουλειά.

Πολλά μπράβο και στις αθλήτριες όλων των ομάδων που έδωσαν μαθήματα ποιότητας, σεβασμού και υπηρέτησαν με το καλύτερο τρόπο τις αξίες του αθλητισμού. Η βραδιά του τελικού ήταν μία γιορτή του αθλητισμού και είναι όλοι χαρούμενοι. Αυτή την εικόνα θέλουμε στα γήπεδα σε όλα τα αθλήματα. Το Ηράκλειο αποτελεί την έδρα του βόλεϊ πλέον. Ανδρών και γυναικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει