ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: 24 δισ. για να σωθεί η χρονιά

237

Μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ εξήγγειλε στο χθεσινό διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα επιμερίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες και αφορούν σε τόνωση εργασίας, μείωση φόρων, αλλά και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο παρουσίασης των νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός φάνηκε να έχει αφουγκραστεί σε μεγάλο βαθμό τους προβληματισμούς όλων των κλάδων και προχώρησε σε ανακοινώσεις που ουσιαστικά απαντούσαν σε βασικά ερωτήματα των επιχειρηματιών.

Οι βασικοί άξονες των εξαγγελιών αφορούν στην ενίσχυση του προγράμματος «ΣΥΝ – Εργασία» για την υποστήριξη των επιχειρηματιών και κάλυψη μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων από την κυβέρνηση, μείωση του ΦΠΑ από 24 % σε 13 % για κάθε τύπο εισιτηρίου στα Μέσα Μεταφοράς, σε προϊόντα καφέ, μη αλκοολούχα και  εισιτήρια θερινών σινεμά, καθώς και μείωση ενοικίου κατά 40 % για όλους τους επαγγελματίες τουρισμού και εστίασης για όλο το καλοκαίρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, ανακοίνωσε την δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έως και κατά 80 % για άμεσο και γρήγορο δανεισμό επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την αναστολή ως τον Σεπτέμβριο πληρωμών χρεολυσίων και δόσεων δανείων για επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες και αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ – Εργασία» ο πρωθυπουργός τόνισε πως το πρόγραμμα επεκτείνεται και για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Η επιδότηση εργασίας σε αναστολή μάλιστα, θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι οι επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό σχεδόν τζίρο και πλέον αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση, θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αφού το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράταση των επιδομάτων ανεργίας, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και ενίσχυση των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.

Σε σχέση με τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις που «ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου».

Για το πρόγραμμα θα διατεθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ και ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, «κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Σε σχέση με την τουριστική περίοδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχίζει στις 15 Ιουνίου, ενώ από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα αρχίσουν και οι απ’ ευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό να δημιουργήσουν μια γέφυρα από την έξοδο της ύφεσης στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» και ειδικά για την Ελλάδα ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος.

«Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».

 

Διαβάστε επίσης σχετικά:

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει