ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στήριξη της επιχειρηματικότητας

120

Την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων 2.000 επιχειρήσεων, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να βάλουμε «μπρος» την οικονομία, να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης και το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες, ξεκαθάρισε ότι το σύνολο των νέων εγκρίσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε μόχλευση ρευστότητας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει εξασφαλιστεί. Μάλιστα, όπως περιέγραψε έγινε σε χρόνο-ρεκόρ. «Το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες. Και παράλληλα εγκαινιάσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία σε ύψος 1,88 δισεκατομμυρίων ευρώ και με τη μόχλευση άλλα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όσον αφορά τις  στρατηγικές επενδύσεις, το σύνολο των νέων εγκρίσεων είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει φάκελο και είναι νόμιμος. Το σύνολο των επιχειρήσεων αυτών υπολογίζεται σε περίπου 2.000.

«Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες», σημείωσε προσθέτοντας ότι αντίστοιχα εγκρίθηκαν τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ  ύψους 365 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δρομολογούνται δημοπρατήσεις οκτώ έργων ΣΔΙΤ εντός του Ιουνίου  συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έγινε ενεργοποίηση συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως  ΕΙΒ, EBRD για χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων ΣΔΙΤ.

Όπως είπε δόθηκαν εγκρίσεις νέων Στρατηγικών Επενδύσεων 700 εκ. ευρώ, αλλά και αδειοδοτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων ΑΠΕ 80 εκ. ευρώ. Τόνισε ότι σε άμεση προτεραιότητα τίθενται 40 μεγάλα έργα. Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 – όπως είπε- προστίθενται πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν μόνο χθες από τις 12 το μεσημέρι αίτηση για παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε από σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΥΠΑΝΕΠ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δρομολογείται σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για αναπτυξιακά και άλλα έργα, ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας. Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι από κοινού με το ΥΠΟΙΚ, θα γίνει προσεχώς διαβούλευση για τις μικροπιστώσεις, με στόχο «καμία επιχείρηση να μη μείνει πίσω». Την ίδια στιγμή ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει