Ο κοροναϊός φρενάρει τις “ελεύθερες αγκαλιές”

11,074

Ο Μάρεκ από τη Σλοβακία με το χαρτόνι που αναγράφει «ελεύθερες αγκαλιές»«Φρένο» και στις … «ελεύθερες αγκαλιές» βάζει ο κοροναϊός στο Ηράκλειο.

Ο Μάρεκ από τη Σλοβακία με το χαρτόνι που αναγράφει «ελεύθερες αγκαλιές» δε φοβάται την έλευση του ιού, συνεχίζει να αγκαλιάζει και να μεταφέρει θετική ενέργεια, όμως διαπιστώνει ότι οι  συντηρητικοί, όπως τους χαρακτηρίζει ως προς αυτό, Ηρακλειώτες είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί σε αυτή την κίνηση.

Στημένος έξω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου τον συναντήσαμε μας λέει ότι ο ίδιος δεν πτοείται, όπως και πολλοί νέοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος με απλά πράγματα, όπως μια μεγάλη αγκαλιά.

«Μία φορά την εβδομάδα θα βγω και θα αγκαλιάσω τον κόσμο» λέει στην «Π», ενώ στην ερώτηση εάν ο ίδιος φοβάται, απαντά «καθόλου, δεν νομίζω ότι και αρκετοί Ηρακλειώτες που έρχονται σε εμένα, το σκέφτονται. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που το σκέφτονται, λόγω των σημερινών καταστάσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα που τον προσεγγίζουν είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, δύσκολα θα έρθει να τον αγκαλιάσει ένας μεσήλικας, όπως λέει.

Για ποιο λόγο προσφέρετε ελεύθερες αγκαλιές; «Είναι μια φυσική ανάγκη, κάτι που όλοι θέλουμε να κάνουμε, αλλά ντρεπόμαστε και δεν το εκδηλώνουμε» απαντά. «Οι άνθρωποι θέλουν να προσφέρουν μια αγκαλιά, να δεχτούν μία αλλά κάτι τους εμποδίζει.

Μόλις όμως το αποφασίσουν, ξεπερνούν τη συστολή. Πραγματικά, στο Ηράκλειο, έχω διαπιστώσει ότι οι νέοι άνθρωποι είναι ενθουσιώδεις».

Για τον ίδιο μία ελεύθερη αγκαλιά σε έναν άγνωστο που θα τον προσεγγίσει είναι πολλά πράγματα. «Νομίζω ότι έτσι προσφέρω κάτι στην κοινωνία. Είναι μια επένδυση, γνωρίζω νέους ανθρώπους και κάνω φίλους» τονίζει.

Ο νεαρός Σλοβάκος μένει στο Ηράκλειο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ξεκίνησε να… μοιράζει αγκαλιές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και όπως λέει είναι κάτι που του αρέσει πολύ!

Η καμπάνια με τις «ελεύθερες αγκαλιές» (free hugs) ξεκίνησε από έναν Αυστραλό, ονόματι Juan Mann, ο οποίος κάποια στιγμή που ένιωσε μοναξιά… πήρε ένα πλακάτ, έγραψε πάνω του «Free Hugs» και βγήκε στους δρόμους του Σίδνεϋ.

Στην αρχή όλοι τον κοίταζαν περίεργα αλλά σιγά σιγά έγινε φανερό ότι και άλλοι άνθρωποι είχαν ανάγκη από μια αγκαλιά…

Στη συνέχεια το αρχικό αυτό video ανέβηκε στο YouTube, εθεάθη γύρω στις 25 εκατομμύρια φορές και η απλή πράξη του Juan Mann εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα αγάπης και τρυφερότητας.

Να σημειωθεί ότι αρχικά η αστυνομία του Σίδνεϋ είχε απαγορεύσει την καμπάνια αλλά μετά από τη συγκέντρωση 10 χιλιάδων υπογραφών επετράπη η πρωτότυπη αυτή κίνηση.

Σε παλιότερο δημοσίευμα των «Νέων» η ψυχολόγος Μαριέττα Ρήγα- Πεπελάση είχε αναφέρει ότι η κίνηση αυτή των νέων κρύβει ουσιαστικά μια ανησυχία και μια κραυγή για τις απρόσωπες σχέσεις των ανθρώπων στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Ακόμη,  πως την κίνηση αυτή πρέπει να την αφουγκραστούν και να την αξιολογήσουν οι θεσμοί και να αφυπνιστούν από τον τρόπο που οι νέοι διαλέγουν να εξωτερικεύσουν τις ανάγκες τους. «Οι νέοι θέλουν να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια βαθύτερη επικοινωνία για την οποία απαιτείται το σθένος της προσφοράς, ο χρόνος και η δέσμευση».

Οι «ελεύθερες αγκαλιές» έχουν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα, σε δεκάδες χώρες του κόσμου, τα μέλη του οποίου έχουν σκοπό να αγκαλιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει