ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΝΟΥ: Σερβίρουν πιάτα με πετροσωλήνα!

5,285

Γκουρμέ εστιατόρια και της Κρήτης εξακολουθούν να έχουν στο μενού τους πιάτα με πετροσωλήνα, που αποτελεί προστατευόμενο είδος.

Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχει ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, έχει δεχτεί τηλεφωνήματα και από το νησί μας για εστιατόρια που σερβίρουν παράνομα πετροσωλήνες.

Το Τμήμα στην ανακοίνωσή του τονίζει πως ο πετροσωλήνας είναι δίθυρο μαλάκιο που ζει μέσα στα βράχια διαβρώνοντας τον ασβεστόλιθο και δημιουργώντας ένα θαλάμι όπου παραμένει για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Είναι ένας οργανισμός με πολύ αργή αύξηση, με διάρκεια ζωής που μπορεί να ξεπεράσει τα 50 χρόνια.

Ο πετροσωλήνας που αποτελεί προστατευόμενο είδος. Οι πετροσωλήνες προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αφενός γιατί λόγω των αργών ρυθμών αύξησης η αλιεία τους δεν είναι βιώσιμη, αφετέρου γιατί η αλιεία τους είναι εξαιρετικά καταστρεπτική, καθώς οι αλιείς σπάνε τα βράχια νεκρώνοντας τις βενθικές βιοκοινωνίες και απογυμνώνοντάς τα.

Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων βραχωδών περιοχών είναι πολύ αργή, ενώ σε συνδυασμό με την υπεραλίευση και την έντονη βόσκηση από αχινούς, σε πολλές περιπτώσεις το οικοσύστημα δεν επανέρχεται αλλά παραμένει υποβαθμισμένο.

Παρά το ότι η αλιεία και εμπορία των πετροσωλήνων είναι παράνομη, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνεχίζεται με καταστρεπτικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα των βραχωδών υφάλων. Πολλά εστιατόρια συνεχίζουν να σερβίρουν παράνομα πετροσωλήνες αγνοώντας τις απαγορεύσεις και συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην καταστροφή των υφάλων

. Ήδη από το 2014, προκειμένου να πιεστεί η Πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, έχει γίνει καταγγελία στη Σύμβαση της Βέρνης για τη συνεχιζόμενη καταστρεπτική αλιεία πετροσωλήνων στην Ελλάδα.

Ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις αναφορές που έχει στείλει στη Συνθήκη της Βέρνης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και τα υπάρχοντα μέτρα είναι επαρκή.

«Προκειμένου να συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστρεπτικής αλιείας των πετροσωλήνων, σκοπεύουμε να καταθέσουμε στη Συνθήκη της Βέρνης έκθεση για τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιεία και εμπορία τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητάμε πληροφορίες για μέρη όπου εντός του 2019 διαπιστώσατε σε εστιατόρια τη διακίνηση πετροσωλήνων. Κάθε πληροφορία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη» τονίζει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει