ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ: Ένα… χαμένο στοίχημα κάθε (σχολική) χρονιά!

385

Μοιάζει σαν ένα στοίχημα που κάποιος βάζει κάθε χρόνο και συνεχώς το χάνει! Ο αγιασμός χθες έγινε σε όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, αφού το Υπουργείο Παιδείας έστειλε, έστω και στο παρά ένα, τους περισσότερους αναπληρωτές που χρειάζονταν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολλά…

Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ολοκληρωθούν ως αύριο, Παρασκευή, και όλοι ελπίζουν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία θα μπουν στους κανονικούς τους ρυθμούς και σε πλήρη λειτουργία.

Για ακόμα ένα Σεπτέμβρη, βρισκόμαστε να μιλάμε για τα αυτονόητα, για κτήρια που δε συντηρούνται ποτέ, για εργασίες που συνεχίζονται ακόμα και τη στιγμή που χτυπάει το πρώτο κουδούνι και γίνεται ο καταμερισμός των τμημάτων.

Το πρώτο κουδούνι ήχησε χθες σε όλα τα σχολεία του Ηρακλείου

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας χρονιάς, οι γονείς συνειδητοποίησαν ότι σε πάρα πολλά θέματα θα κληθούν, αφενός να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αφετέρου να προσφέρουν εθελοντική εργασία για να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι φορείς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης
Ο κ. Μακράκης

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, εξηγεί στην «Π» πως την περασμένη Τρίτη τοποθετήθηκαν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στα σχολεία που υπηρετούν τη φετινή χρονιά.

Επειδή οι προσλήψεις έγιναν στο παρά πέντε, οι υπάλληλοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης εργάστηκαν επί ώρες για να φέρουν σε πέρας μία δύσκολη αποστολή.

Συνεπώς, άνοιξαν χθες όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Ηρακλείου, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε ολοήμερα τμήματα ενώ θα ακολουθήσουν και «σπασίματα» τμημάτων. Οι τοποθετήσεις των ειδικοτήτων και της παράλληλης στήριξης θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή.

Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως στο Ηράκλειο χρειαζόμαστε ακόμα 300 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, κυρίως στην ειδική αγωγή. Για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, σχολιάζει πως πρόβλημα παραμένει η σχολική στέγη στο Δήμο Μαλεβιζίου.

«Όλος ο προγραμματισμός έχει πάει πίσω. Ως σύλλογος είχαμε εκφράσει τους φόβους και τις ανησυχίες για αυτό το λόγο και στην προηγούμενη δημοτική αρχή και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είχαμε κάνει αρκετές συναντήσεις και παρεμβάσεις.

Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν αφού έχουμε καθυστέρηση επί του πρακτέου στο Δημοτικό Γαζίου. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων, επιβαρύνονται τα σχολεία στα υπάρχοντα κτήρια μέχρι να γίνει η μετεστέγαση, που δεν γνωρίζουμε το πότε», σχολιάζει.

Σημειώνεται πως ελλείψεις υπάρχουν στο Δήμο Χερσονήσου ενώ ο σύλλογος θα επιδιώξει συνάντηση το επόμενο διάστημα και με τη δημοτική αρχή Ηρακλείου.

Ο κ. Αστρινάκης
Ο κ. Αστρινάκης

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει πως έχει καλυφθεί μόνο το 50% των κενών πανελλαδικά και σε επίπεδο Ηρακλείου, ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, η επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή, το Ηράκλειο έχει 250 κενά σε καθηγητές.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ολιγομελών τμημάτων των κατευθύνσεων στη Γ’ Λυκείου που εγκρίθηκαν, λόγω του νέου αναλυτικού προγράμματος. Είναι θετικό γιατί κανένα παιδί δε θα μείνει αδίδακτο σε μαθήματα κατεύθυνσης που σημαίνει ότι ενισχύεται ο ρόλος του δημόσιου σχολείου, δεδομένου ότι φέτος στη Γ Λυκείου οι 27 ώρες από τις 32 του προγράμματος είναι μαθήματα που τα παιδιά θα εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις», σημειώνει.

Ο κ. Αστρινάκης σχολιάζει για το έντονο πρόβλημα σχολικής στέγης ότι «τα κτήρια των σχολείων έχουν το ίδιο πρόβλημα με όλα τα δημόσια κτήρια, το Δημόσιο στην Ελλάδα δε συντηρεί τα υπάρχοντά του, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται επιφανειακά, όπως στο συγκρότημα στο Τάλως.

Είναι  επιτακτικό να μην προχωράμε μόνο σε εγκαίνια αλλά να συντηρούμε και τα ήδη υπάρχοντα κτήρια, αδήριτη ανάγκη είναι η σωστή συντήρηση όλων των υλικοτεχνικών υποδομών που εξοικονομεί και σε βάθος χρόνου χρήματα».

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει