Στην αντεπίθεση ο εργολάβος της Δικαιοσύνης με ασφαλιστικά μέτρα

ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Η ΛΟΤΖΙΑ

1.218

Νέα τροπή στην εξέλιξη του πολύπαθου έργου της ανάπλασης του πλέγματος των οδών της Δικαιοσύνης, καθώς ο ανάδοχος του έργου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, με σκοπό να ανακόψει την διαδικασία έκπτωσής του.

Ειδικότερα, ο ανάδοχος του έργου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων με τα οποία αφενός προσβάλλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με την έκπτωσή του και παράλληλα ζητά την αναστολή της εκτέλεσης της όλης διαδικασίας.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη από την πλευρά του αναδόχου, ανοίγει ένα νέο κύκλο περιπετειών σε ό,τι αφορά τη μετάβαση του έργου της ανάπλασης σε άλλο εργολάβο, την οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Από την πλευρά της η Λότζια δεν δείχνει αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη της δικαστικής προσφυγής, ωστόσο  προχωρά σταθερά στα επόμενα βήματά της σύμφωνα πάντα με τα όσα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναμένεται καταρχάς η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να εγκριθεί η η έκπτωση του αναδόχου του έργου ανάπλασης της Δικαιοσύνης, που είναι κομβικό σημείο για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Εφόσον δεν προκύψει εμπλοκή σε αυτό το επίπεδο, ο Δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει την ανάθεση της ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης σε νέο ανάδοχο. Σύμφωνα με τον νόμο, όταν γίνει ένας διαγωνισμός και για οποιοδήποτε λόγο ο ανάδοχος του έργου αποχωρήσει ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, η αναθέτουσας Αρχή έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο δεύτερο κατά σειρά επιτυχόντα εργολάβο στην προκήρυξη του έργου ανάπλασης.

Για να γίνει όμως αυτή η «αλλαγή φρουράς» στην πορεία υλοποίησης του έργου θα πρέπει πρώτα να γίνει η εκκαθάριση του έργου και να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες των εργασιών που ήδη έχουν εκτελεστεί στον κεντρικό άξονα της Ίδης και της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία έχει ζητήσει από τον ανάδοχο να παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά και εάν ο εργολάβος δεν ανταποκριθεί, τότε αναλαμβάνει η Υπηρεσία να καλύψει το κενό αυτό. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη διαδικασία ο νόμος ορίζει αυστηρά χρονικά περιθώρια, προκειμένου να ξεκαθαριστούν όχι μόνο οι οικονομικές εκκρεμότητες του έργου, αλλά και το τι θα γίνει με την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν να ολοκληρωθούν.

Η οικονομική αποτίμηση των εκκρεμοτήτων του έργου επιδέχεται ένστασης από τον ανάδοχο,  που όμως θα έχει προθεσμία ορισμένων ημερών.  Αφού λοιπόν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες αυτές και προσδιοριστεί με σαφήνεια ποιες είναι οι εργασίες που εκκρεμούν στο υπόλοιπο κομμάτι του έργου, τότε θα ξεκινήσει  και επισήμως η συζήτηση με τον δεύτερο στη σειρά κατάταξης εργολάβο της αρχικής προκήρυξης του έργου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης σημειώνει ότι για τον ίδιο είναι διαχειρίσιμο ζήτημα, η ανάθεση της ολοκλήρωσης του έργου  σε νέο ανάδοχο, με την έννοια ότι τόσο ο “σταυρός” της πόλης, όσο και η ολοκλήρωση της Έβανς και η διαμόρφωση της Χατζημιχάλη Γιάνναρη είναι έργα που δεν συνδέονται με τον κεντρικό άξονα της Δικαιοσύνης και έχουν απόλυτη εργοταξιακή αυτονομία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει