ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: “Η χρονιά δεν είναι όπως την περιμέναμε”

2.556

Με σχετική απαισιοδοξία άρχισε η φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη καθώς ο ρυθμός των κρατήσεων αλλά και οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν είναι όπως τα περίμεναν οι τουριστικοί φορείς.

Ωστόσο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Τουρισμού, αναφερόμενο σε επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας, κάνει λόγο για αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων στη χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2019.

Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος
Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

“Η χρονιά δεν εξελίσσεται όπως πολλοί περίμεναν” είπε στην “Π” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο οποίος επισήμανε τα εξής: “Ο ρυθμός των κρατήσεων είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό και το σύνολο του όγκου των κρατήσεων είναι σημαντικά περιορισμένο, όπως επίσης και ο τζίρος.

Όλα αυτά δεν πρέπει να εκπλήσσουν αφού έχουμε μία Τουρκία σε άνοδο, την Αίγυπτο αργά αλλά σταθερά να επανακάμπτει, αλλά και τον μέσο Ευρωπαίο να ασθμαίνει οικονομικά, πράγμα που φαίνεται στον ρυθμό των κρατήσεων και προς Ισπανία και προς Κύπρο.

Σε αυτά αν προσθέσει κανείς η χρεωκοπία αεροπορικών εταιρειών, την αναστάτωση που προκάλεσε το ζήτημα της boeing και δυστυχώς το μπρέξιτ με τις έντονες φημολογίες καταστροφολογίας, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ότι οι διακοπές δεν αποτελούν προτεραιότητα. Κερασάκι στην τούρτα οι πολύ καλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην κεντρική Ευρώπη”.

Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας ότι:

Ο κ. Νίκος Δανδαρής
Ο κ. Νίκος Δανδαρής

“Με αυτά τα δεδομένα είναι παζλ για γερούς λύτες η υπογραφή των συμβολαίων της επόμενης σεζόν που διαφαίνεται πως θα έχει τα φετινά χαρακτηριστικά αλλά και μία Ευρώπη που θα βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας και ρευστότητας”.

“Τη φετινή δεν θα τη χαρακτηρίζαμε μια καλή χρονιά και πιστεύω ότι την ίδια εικόνα θα έχουμε και το 2020” ανέφερε ο Νίκος Δανδαρής, διευθυντής ξενοδοχείων.

Ο ίδιος σχολίασε ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε αστοχίες χρόνων. Σε πολλές περιπτώσεις το τουριστικό προϊόν μας δεν αναβαθμίζεται με αποτέλεσμα να απαξιώνεται και οι υποδομές μένουν στάσιμες.

“Ο τουρισμός δεν είναι κάτι μονολιθικό, χρειάζεται σχεδιασμό και όραμα” είπε συμπληρώνοντας ότι τα ξενοδοχεία, που εκσυγχρονίζονται επιμένουν στην ποιότητα και στη σωστή τιμολογιακή πολιτική, έχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε επίπεδο κίνησης και εσόδων.

Υπουργείο Τουρισμού: Αύξηση κίνησης  και το 2019

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων σημειώνεται στη χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018,  με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται για ακόμα μία χρονιά στους πλέον περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως. Η ισχυρή άνοδος του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα:

– Καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, 283.000 περισσότερες (αύξηση 13%) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Ο ρυθμός αύξησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι 16,6% και στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι 8,6%.

– Οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν για τον τελευταίο μήνα του 2019 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ήταν αυξημένες κατά 18,7% σε σχέση με το 2018, περίπου 1,2 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 1 εκ.

– Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους 773 χιλ. ταξιδιώτες, περισσότερουςκατά 65.000 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (αύξηση 9,1%). Συνολικά στους πρώτους μήνες του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 140 χιλ. και διαμορφώθηκε στους 1.936.000 ταξιδιώτες (αύξηση 7,8%).

– Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30%. Συγκεκριμένα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 έφτασαν τα 760 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 206 εκ. ευρώ (37,2% αύξηση) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018 ενώ για τον τελευταίο μήνα του 2019 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν έφτασαν τα 319 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 78 εκατ. ευρώ (32,2% αύξηση σε σύγκριση με το 2018).

Ο τουρισμός δεν έχει θέση στην προεκλογική αρένα

Η ανακοίνωση καταλήγει:

“Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και δείχνουν τη σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και το 2019. Ο τουρισμός  αποτελεί εθνική υπόθεση και πρέπει να μείνει μακριά από την προεκλογική αρένα και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Στόχος μας η βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στην ποιότητα για να συνεχίσει η χώρα μας την ανοδική πορεία. Με προτεραιότητα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την «ψυχή» του ελληνικού τουρισμού”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει