ΧΘΕΣ… ΣΗΜΕΡΑ… ΑΥΡΙΟ…

@patris
Το φουριάρικο κατσίκι, πρόεδρε, το λέμε για…καλό εμείς εδώ στην Κρήτη!
Sfakianos

Ήρθαν για διακοπές

Την Κρήτη επέλεξαν για τις διακοπές τους, τις ημέρες του Πάσχα, ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον επίσης πολιτικό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, και τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ.

Και οι τρεις πολιτικοί έφτασαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου διαφορετικές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, μαζί με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ζήτησαν, αλλά ούτε και είχαν αστυνομική συνοδεία, ενώ αναχώρησαν για την ανατολική Κρήτη.

Έρχεται αντικαταστάτης

Αναμενόμενο και συμφωνημένο. Αποδεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση της Έλενας Κουντουρά από το Υπουργείο Τουρισμού λόγω της υποψηφιότητάς της στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επικοινωνία που είχαν, την ευχαρίστησε για το πετυχημένο έργο της και τη συμβολή της στην εδραίωση της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Μετά την επιστροφή του από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της στο Υπουργείο Τουρισμού.

Κόσμος και κοσμάκης

Πολύς κόσμος στο Χουδέτσι λοιπόν. Ήταν εκεί φυσικά προσωπικότητες, αλλά και…παρατρεχάμενοι που στόχο είχαν μια φωτογραφία με τον Αλέξη, έτσι να την έχουν να τη διακινούν για τις εκλογές! Αλλά δεν τους έκατσε… Αλλά κάποιες μορφές ξεχώρισαν πραγματικά, όπως η εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς, η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη, αλλά και της Δεξιάς, ο Μανουράς, που δεν έχει κρύψει τα φιλοτσιπρικά συναισθήματά του. Ήταν εκεί και ο Σπύρος Δανέλλης μετά της συζύγου του Νένας, ήταν εκεί ο Δουλουμπέκης, ο Ρος Ντέιλι φυσικά, όλα τα παιδιά του ψηφοδελτίου. Από τους υπόλοιπους διέκρινα πάντως μια χαλαρή διάθεση να είναι κοντά στον Αλέξη, να κάνουν κι ένα χορουλάκι για να δείξουν ότι πάει καλά η προοδευτική συμμαχία!

Πήγαν σε ταβέρνα

Πάντως δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους στο επιτελείο του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψη στις Αρχάνες και την ομιλία στο Χουδέτσι. Βλέπουν  διαφορετικό κλίμα στην Κρήτη και όχι αβάσιμα.

Στο δείπνο που παρατέθηκε αμέσως μετά σε ταβέρνα του χωριού ο πρωθυπουργός αλλά και η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τη φιλοξενία, τη ζεστή ατμόσφαιρα και το αγκάλιασμα του κόσμου ενόψει της τελικής ευθείας των εκλογών.

Στο τραπέζι βρέθηκαν βουλευτές, τοπικά στελέχη του κόμματος, ενώ οι  μεζέδες και το κρασί χαλάρωσαν για τα καλά την παρέα!

Του τραγούδησε και ο Σαμίρ

Θερμή υποδοχή είχε και στα Ανώγεια ο Τσίπρας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τοπικούς φορείς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός πήρε και τα…δωράκια του. Μεταξύ αυτών και το κρητικό σαρίκι  αλλά και μια ξομπλιαστή κουλούρα.

Αμέσως μετά στη βόλτα του στους δρόμους των Ανωγείων τον περίμεναν οι ρακές, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συνάντησή του στο Μεϊντάνι με τον Σαμίρ, έναν Αφγανό πρόσφυγα. Υπό τους ήχους του μαντολίνου του Λουδοβίκου- ειδίκευση στους πρωθυπουργούς έχει!- ο Σαμίρ τραγούδησε στον κ. Τσίπρα ένα τραγούδι που περιέγραφε τη διαδρομή από την πατρίδα του μέχρι τα Ανώγεια!

Ήξεραν για 13 νεκρούς

Ήταν απολύτως λογικό να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων η αποκάλυψη που έκανε ο ΣΚΑΪ για το φρικιαστικό παρασκήνιο πίσω από την τραγωδία στο Μάτι. Όπως προκύπτει από τα ηχητικά ντοκουμέντα, οι αρμόδιες Αρχές είχαν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης από νωρίς, οι πολίτες βρέθηκαν όμηροι της απόλυτης ασυνεννοησίας και του χάους, ενώ την ώρα που γινόταν η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, οι Αρχές γνώριζαν ήδη για τουλάχιστον 13 νεκρούς… Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ήξερε από την ομάδα ΔΙΑΣ, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ήξερε από τον δήμαρχο της Ραφήνας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ήξερε από το ΕΚΑΒ, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ήξερε από την ΕΜΑΚ, ενώ ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, είχε μόλις συγκαλέσει την ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Μπροστά στις κάμερες ωστόσο, επιχειρήθηκε να δοθεί μια εικόνα ελέγχου της κατάστασης… Τι συνέβη άραγε;  Ή οι υπουργοί και οι επικεφαλής των Σωμάτων δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ή όλοι μαζί επέλεξαν να δώσουν μια τελείως διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας.

Μια δυνατή υποψηφιότητα

Την κρατούσε για το τέλος! Την υποψηφιότητα του καρδιολόγου Φάνη Ζαμπετάκη ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κουράκης με την παράταξη Ηράκλειο 3.7.5.  Πρόκειται για τον γνωστό καρδιολόγο, που αποτελεί ακόμα ένα δυνατό όνομα στο ψηφοδέλτιο του «Ηράκλειο 3.7.5». Ο γνωστρός καρδιολόγος συστρατεύεται με τον Γιάννη Κουράκη με τους στόχους που έχει θέσει και υιοθετώντας το προγραμματικό πλαίσιο και τις αξίες που η κίνηση «Ηράκλειο 3.7.5» πρεσβεύει. Όπως λένε στον Κουράκη, η  επιλογή του Φάνη Ζαμπετάκη ενισχύει τον αέρα νίκης, που ήδη πνέει στον δυναμικό συνδυασμό «Ηράκλειο 3.7.5», καθώς ο αγαπητός καρδιολόγος χαίρει της βαθιάς εκτίμησης και εμπιστοσύνης των Ηρακλειωτών, που στη συναναστροφή μαζί του έχουν αναγνωρίσει την αγάπη του για τον άνθρωπο και τον τόπο του. Η επιστημονική ικανότητα του Φάνη Ζαμπετάκη έχει τύχει της διεθνούς αναγνώρισης. Ο ίδιος  εργάσθηκε μέχρι το 2003 με την ιδιότητα του επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στρασβούργου. Από το 2003 είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και ασκεί την επιστήμη του στον τόπο του. Είναι από τους πρώτους επιστήμονες της πόλης, που έθεσε σε δημόσιο διάλογο την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου τοπικού σχεδίου υγείας, για όλους τους δημότες και στα τρία επίπεδα του Υγειονομικού Συστήματος.

Η νοθεία της καλόγριας

Βρε – βρε, την καλόγρια! Η εφορευτική επιτροπή της Βισκαϊκής αποφάσισε να διαβιβάσει στην Εισαγγελία την καταγγελία του τοπικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PSE-EE που αφορά τη δόλια υποκλοπή ψήφου υπέρ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) από ηλικιωμένες γυναίκες σε εκλογικό τμήμα του Μπιλμπάο, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με δράστη μία… καλόγρια. Όπως αναφέρει στο ανακοινωθέν του το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων), η εφορευτική επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημά του να διαβιβασθεί η υπόθεση στην Εισαγγελία.

Μπόλικη μυθολογία

Τα καινούργια χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ θα δοθούν στην κυκλοφορία στις 28 Μαΐου και περιλαμβάνουν στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους. Επίσης οι ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφαλείας που τα κάνουν πιο ανθεκτικά εξασφαλίζουν πως δεν καταστρέφονται αν τσαλακωθούν ή έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες ενώ προστατεύονται από βροχή, υγρασία, κρύο και ζέστη. Τα χαρτονομίσματα παρουσίασε η ΕΚΤ στις 17 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και ολοκληρώνουν τη σειρά «Ευρώπη» που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2013 με τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ. Στα νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ επικρατεί κυρίως το πράσινο χρώμα, ενώ σε εκείνα των 200 ευρώ θα κυριαρχούν αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ.  Σε όλα υπάρχει αναφορά στην ελληνική μυθολογία, καθώς όταν τα κοιτάζει κανείς στο φως διαγράφεται και στις δύο πλευρές το πορτρέτο της μυθολογικής Ευρώπης.

Κι ο Σόμμερ στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο βρέθηκε χθες ο δημοφιλής ηθοποιός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων Κώστας Σόμμερ μαζί με τον φίλο του, συνεργάτη και στέλεχος του κόμματος Γιώργο Καραπουλάκη. Στη συνέχεια αναχώρησαν για την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου ενώ η προεκλογική τους περιοδεία θα συνεχιστεί το επόμενο τριήμερο και στον νομό Λασιθίου.

Ζόρια

Αλλού περιμέναμε τις δυσκολίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, αλλού προέκυψαν! Ένας υποψήφιος που αναμενόταν να έχει ζόρια για να πάει στο Πρωτοδικείο τα κατάφερε, αλλά…ο άλλος ζορίζεται! Θα δείξει αύριο…

«Πολακισμός»

Για… «πολακισμό» που χαρακτηρίζει ολόκληρη την κυβέρνηση, με επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παραχώρησε χθες το βράδυ συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σχολιάζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και την πορεία στα οικονομικά της χώρας, ενώ αποκάλεσε «πολιτική σκευωρία» την κλήση του εισαγγελέα στον Ανδρέα Λοβέρδο για την υπόθεση Novartis. Εμείς στηρίζουμε πρόταση μομφής συνολική απέναντι στην κυβέρνηση. Παρατήρησα ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να δώσει πλήρη κάλυψη στον Πολάκη. Στην πραγματικότητα ταύτισε το σύνολο των μελών και των υπουργών του με αυτό το φαινόμενο. Στην ουσία, ο… «πολακισμός» χαρακτηρίζει ολόκληρη την κυβέρνηση. Ναι, θα στηρίζαμε την πρόταση μομφής για τον Πολάκη, αν την κατέθετε η ΝΔ. Απορώ: Τι σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Εκπλήξεις

Λιγότερες από 48 ώρες μείνανε για τα ψηφοδέλτια και φαίνεται πως κάποιοι ετοιμάζουν… εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής! Η αλήθεια είναι ότι ένα γνωστό όνομα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί!

Ο Πέτρος

Σε πολιτική εκδήλωση συμμετέχει αύριο στο Ηράκλειο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος επίσης έδωσε το «παρών» χθες στα Χανιά, στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7:00 το απόγευμα αύριο στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» του δημοτικού κτηρίου Ανδρόγεω.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη της αλληλεγγύης» συμμετέχουν επίσης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές  Κώστας Αρβανίτης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Γιώργος Χρηστάκης.