Κυνηγούσαν να… σουβλίσουν  τους έντρομους αστυνομικούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Αθανάσιος Διάκος… λίγο έλειψε να γίνουν οι αστυνομικοί που τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς κλήθηκαν να κάνουν συστάσεις για διατάραξη σε σπίτι Ρομά, στο Ηράκλειο, όπου  βρισκόταν σε εξέλιξη μεταμεσονύκτιο γλέντι. Τα όσα περιγράφονται στη δικογραφία είναι πραγματικά ασύλληπτα για τα όσα έζησαν οι αστυνομικοί, τους οποίους κυνηγούσαν να …σουβλίσουν με τη μεταλλική σούβλα του αρνιού οι μαινόμενοι ένοικοι και προσκεκλημένοι του σπιτιού. Κατ’ επανάληψη επιχείρησαν, όπως περιγράφεται, να τους τρυπήσουν και όταν δεν το πέτυχαν, άρχισαν να εκτοξεύουν τη σούβλα σαν ακόντιο εναντίον τους σε ευθεία βολή. Οι αστυνομικοί μιλούν ξεκάθαρα για ανθρωποκτόνο πρόθεση. Και σαν να μην έφθανε το επιχειρούμενο σούβλισμά τους, γυναίκες και άνδρες συντονισμένα εκτόξευαν εναντίον τους από καρέκλες και ξύλα μέχρι τσιμεντόλιθους, «στολίζοντάς» τους με απειλές και βρισιές. Ένας από τους αστυνομικούς χτύπησε στην ωμοπλάτη. Οι εμπλεκόμενοι έσπασαν το περιπολικό ενώ προκάλεσαν και φθορές στο αυτοκίνητο πολίτη που ήταν σταθμευμένο εκεί κοντά.

Οι αστυνομικοί που κατέφθασαν πρώτοι στον τόπο του συμβάντος για να ζητήσουν από τους ένοικους να χαμηλώσουν την ένταση της μουσικής, υποχρεώθηκαν να καλέσουν ενισχύσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι κινδύνευαν να μην φύγουν ζωντανοί από ‘κει.

Όπως περιγράφουν στις καταθέσεις τους,  πριν προλάβουν να χτυπήσουν την πόρτα της ισόγειας κατοικίας, πετάχτηκαν έξω πέντε-έξι άτομα και άρχισαν να τους εξυβρίζουν. «Παλιόμπατσοι, ρουφιάνοι, θα σας γαμ…, δεν θα φύγετε ζωντανοί από δω». Μάταια εκείνοι προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν. Ξαφνικά τους κύκλωσαν ακόμα περισσότερα άτομα, με άγριες διαθέσεις. Βλέποντας το έκρυθμο κλίμα κάλεσαν ενισχύσεις προκειμένου να τους συνδράμουν να φύγουν από τη… σφηκοφωλιά καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα.

Τι καταθέτουν οι αστυνομικοί

Όπως περιγράφει στην κατάθεσή του αστυνομικός, «άνδρες από το σπίτι μας πετούσαν διάφορα αντικείμενα ανάμεσα στα οποία και μία μυτερή μεταλλική σούβλα. Ένας εκ των κατηγορουμένων τη χρησιμοποιούσε σαν δόρυ και επανειλημμένως προσπαθούσε να με καρφώσει, παίρνοντας κάλυψη πίσω από τα γυναικόπαιδα. Όταν είδε ότι δεν τα καταφέρνει, πέταξε τη σούβλα σε ευθεία βολή προς τους συναδέλφους μου, χωρίς να καταφέρει να τρυπήσει κάποιον».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν κατατεθεί, η σούβλα πέρασε στα χέρια άλλου κατηγορούμενου, ο οποίος προσπάθησε εκ νέου να…σουβλίσει  αστυνομικό. Επειδή όμως και πάλι αστόχησε, άρπαξε ένα τούβλο και το πέταξε με δύναμη προς το μέρος των ένστολων με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του περιπολικού. Άλλος κατηγορούμενος άρχισε να πετάει καδρόνια και μία μηχανή μπαταρίας. Ενεργό ρόλο στην επίθεση είχαν και δύο γυναίκες. Η μία πετούσε καρέκλες στους αστυνομικούς ενώ η άλλη ανέβηκε στο καπό του περιπολικού, αναπηδώντας με μανία ενώ έσπασε με κλωτσιές  το αριστερό φανάρι.  Παρεμφερής είναι η κατάθεση και δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος περιγράφει καρέ-καρέ το σκηνικό του τρόμου. Μεταξύ άλλων περιγράφει ότι μία από τις προαναφερόμενες γυναίκες εκσφενδόνισε προς το μέρος του ένα τεράστιο τσιμεντόλιθο με σκοπό να τον χτυπήσει στο κεφάλι ενώ για άλλον εμπλεκόμενο περιγράφει: «Κάποια στιγμή έπιασε τη σούβλα του αρνιού και την πέταξε δυνατά ευθεία προς το μέρος μου με ανθρωποκτόνο πρόθεση».

Συνολικά οι Αρχές κατάφεραν να προχωρήσουν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, τριών ανδρών και μίας γυναίκας, ενώ αναζητούνται και άλλοι δράστες, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα υπηρεσίας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για:

-Διακεκριμένη περίπτωση αντίστασης κατά της Αρχής τελεσθείσα από κοινού και από περισσότερα πρόσωπα που έφεραν αντικείμενα με τα οποία ήταν δυνατόν να προκληθεί σωματική βλάβη.

-Απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

-Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, τελεσθείσα από δύο ή περισσότερα άτομα και το αντικείμενο της πράξης αυτής χρησιμεύει για κοινό όφελος.

-Παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία,

-Φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

-Απειλή από κοινού και κατά συρροή.

-Εξύβριση από κοινού και κατά συρροή.

Οι τέσσερις αναμένεται να δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Θλίψη και αποτροπιασμό εκφράζουν οι συνδικαλιστές

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών της Κρητης καταγγέλλουν τη νέα επίθεση σε βάρος συναδέλφων τους πριν λίγα 24ωρα στο Ηράκλειο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με θλίψη και αποτροπιασμό γινόμαστε τον τελευταίο καιρό ολοένα και συχνότερα μάρτυρες αναίτιων επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών.  Ένα σχεδόν καθημερινό για το κέντρο της Αθήνας φαινόμενο, εξαπλώνεται και στην περιφέρεια και ειδικότερα στην Κρήτη μας.

Την 23 Μαρτίου 2019 πλήρωμα περιπολικού του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ηρακλείου δέχθηκε επίθεση από ομάδα τουλάχιστον 15 ‘’γνωστών αγνώστων’’ στο κέντρο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός συναδέλφου μας από ρίψη πέτρας στο κεφάλι και υλικές ζημιές στο περιπολικό όχημα.

Την 08 Απριλίου 2019 στην περιοχή Λίμνες Λασιθίου δράστες πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της Ο.Ε.Π.Τ.Α. Λασιθίου προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει τραυματισμός. Οι δύο δράστες λίγες μέρες μετά συνελήφθησαν.

Την 30 Απριλίου 2019 στο Ασήμι Ηρακλείου περιπολικό όχημα του Α.Τ. Αστερουσίων δέχθηκε πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα χωρίς να τραυματιστεί αστυνομικός ή πολίτης.

Την 01 Μαΐου 2019 αστυνομικοί του  Άμεσης Δράσης Ηρακλείου και του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου δέχθηκαν επίθεση από 20 τουλάχιστον άτομα με πέτρες, ξύλα και σούβλες στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε περιπολικό όχημα. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν.

Περιστατικά επαναλαμβανόμενα και ενδεικτικά του κλίματος που διαμορφώνεται με μόνη υπεύθυνη την Πολιτεία. Η ατιμωρησία, η ανοχή, οι ποινές “χάδια” στους παραβάτες και οι νόμοι που άδειασαν τις φυλακές οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές και αποθράσυνση κάθε είδους εγκληματιών.

Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα του Δυτικού Κόσμου οι δράστες θα παρέμεναν μήνες ή χρόνια στην φυλακή, όχι για λίγα βράδια μόνο. Ο Έλληνας Αστυνομικός ματώνει καθημερινά για την προστασία των πολιτών και το αποδεικνύει με τα χτυπήματα κατά της εγκληματικότητας. Η Πολιτεία όμως πώς προστατεύει τον Αστυνομικό;

Όταν ανεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά σε βάρος αστυνομικών, ποια θα είναι η συμπεριφορά τους σε βάρος φιλήσυχων συμπολιτών μας;

Πόσους νεκρούς και τραυματίες Αστυνομικούς θέλετε για να νομοθετήσετε επιτέλους το επικίνδυνο του επαγγέλματός μας;

Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνο με Νόμο του Κράτους και οι ποινές για παρόμοια περιστατικά επιθέσεως σε βάρος αστυνομικών και κρατικών λειτουργών γενικότερα, να προβλεφτεί από τον νέο Ποινικό Κώδικα να είναι ακόμα αυστηρότερες και να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για τους δράστες.

Σεβαστείτε επιτέλους τον Θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας και δώστε μας τα εφόδια να κάνουμε τη δουλειά μας».