Στα μεγάλα έργα του Ηρακλείου σήμερα ο Τσίπρας
Μεγάλα έργα του νομού Ηρακλείου που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται επισκέπτεται σήμερα ο κ. Τσίπρας

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Περιοδεία σε τρία μεγάλα έργα του Ηρακλείου περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στο νησί, όπου πέρασε όλες τις γιορτές  του Πάσχα. Ο δρόμος της Μεσσαράς, το τμήμα του ΒΟΑΚ Γούρνες – Χερσόνησος και το φράγμα του Αποσελέμη είναι τα τρία μεγάλα έργα για τα οποία έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον ο πρωθυπουργός και θέλησε να τα επισκεφθεί αφενός για να ενημερωθεί αναλυτικά για την εξέλιξή τους αφετέρου για να δείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ολοκλήρωσή τους. Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να μην κοπούν κορδέλες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του η οποία σηματοδοτεί και τυπικά την επίσημη παράδοσή τους είτε την τροχοδρόμηση της ολοκλήρωσής τους. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η περιοδεία του Πρωθυπουργού ξεκινά στις 11.00 το πρωί από τον δρόμο Ηράκλειο – Μεσσαρά. Επιθυμία του κ. Τσίπρα είναι να διανύσει όλη την έκταση του πολύπαθου δρόμου που αναμένεται να παραδοθεί στο σύνολό του στις 18 Μαΐου, στο πλαίσιο μιας ύστατης παράτασης που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τη διαχειριστική Αρχή. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και το τμήμα του έργου που μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί από τον κυκλικό κόμβο της Αγίας Βαρβάρας στη συμβολή με τον υφιστάμενο δρόμο, ως τη γέφυρα του Πρινιά που καλύπτει μια έκταση 800 μ. Όπως είναι γνωστό, στο συγκεκριμένο τμήμα τα τεχνικά συνεργεία εργάζονται με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς με στόχο την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωσή του. Επίσης θα διανύσει και το τμήμα του έργου από τον Πρινιά μέχρι το τέλος της διαδρομής που έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωσή της.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο τμήμα του ΒΟΑΚ Γούρνες – Χερσόνησος που πρόσφατα δόθηκε στη κυκλοφορία.

Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται «πρότυπο» από τα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που θεωρούν ότι είναι και υποδειγματικό σε σχέση με το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο νέος ΒΟΑΚ.  Πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο μήκους εννέα χιλιομέτρων, πλάτους 22.60μ. – 24.50μ. με νησίδες που παρεμβάλλονται σε κάποια σημεία και έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Το εντυπωσιακό στοιχείο του έργου είναι ότι έχει μια κοιλαδογέφυρα 440 μ. Πρόκειται για την καλύτερη γέφυρα στην Κρήτη σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά γεωμετρικά αλλά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το φράγμα Αποσελέμη, που είναι ένα έργο για το οποίο από το παρελθόν είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον για την όσο το δυνατό ταχύτερη και αρτιότερη ολοκλήρωσή του. Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας αναμένεται μετά τη 1.00 το μεσημέρι να βρεθεί στο διυλιστήριο του Αποσελέμη για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της λειτουργίας του.  Μετά τις 2.00  το μεσημέρι ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μ. Κοκολάκης πρόκειται να παραθέσει στον πρωθυπουργό γεύμα στις Αρχάνες. Επίσης έχει προβλεφθεί να έχει συναντήσεις με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, και συγκεκριμένα τους κ.κ. Ross Daily, Θ. Δουλουμπέκη,  Σπ. Δανέλλη. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπει στις 7.00  το απόγευμα επίσκεψη στο Χουδέτσι όπου θα έχει συνάντηση με την κίνηση των “120” για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου στο νομό Ηρακλείου. Ακολούθως θα επιστρέψει στο Ροδάκινο.

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ρέθυμνο και το απόγευμα επίσκεψη στα Χανιά, στις πληγείσες περιοχές, πριν την ομιλία στο γυμναστήριο της πόλης. Όπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις 19:30 στο Κλειστό Γυμναστήριο Εθνικού Σταδίου Χανίων.

Την Παρασκευή τα εγκαίνια της γέφυρας του Χαμεζίου από τον Χ.Σπίρτζη

Την Παρασκευή που ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στα Χανιά, θα πραγματοποιηθεί η παράδοση της γέφυρας του Χαμεζίου από τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αφού πέρασε χωρίς υπερβολή από σαράντα κύματα, τελικά έφτασε στην ολοκλήρωσή του και παραδίδεται στην κυκλοφορία. Ωστόσο μετά από δοκιμαστικές χρήσεις που έγιναν αποφασίστηκε σε κάποια σημεία της γέφυρας να μην κυκλοφορείται σε όλο το εύρος του το οδόστρωμα αλλά να περιοριστεί με ειδική σήμανση που θα τοποθετηθεί ώστε να υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας αλλά να είναι πιο στενό το πέρασμα. Αυτό προέκυψε ως ανάγκη μέχρι να ολοκληρωθεί η ενίσχυση της γέφυρας στα ακρόβαθρα και στο μεσόβαθρο, που θα υλοποιηθεί χωρίς όμως να υπάρξει κανένας περιορισμός στην κίνηση και την κυκλοφορία των οχημάτων  πάνω από τη γέφυρα. Για τον σκοπό αυτό, έχει σχεδιαστεί να  γίνει νέα εργολαβία που θα ανατεθεί για το σκοπό αυτό, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες θα υπάρχει ένας αποκλεισμός στα οχήματα με πολύ μεγάλο βάρος όπως για παράδειγμα σε νταλίκες με βάρος που ξεπερνά τους 30 τόνους σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ κ. Φώτη Καζάση.