Δίκτυο για την αναγέννηση της καλλιέργειας χαρουπιού

697

Την ίδρυση δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς στις χώρες της Μεσογείου, αποφάσισαν στο συνέδριό τους στην Κρήτη επιστήμονες και καλλιεργητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το χαρούπι, η άλλοτε σοκολάτα της Κατοχής, έχει μέλλον στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Αυτό τόνισαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι, καλλιεργητές, στη συνάντησή τους στην Κρήτη στο 1ο Μεσογειακό Συνέδριο «Αναγέννηση καλλιέργειας της χαρουπιάς στη Μεσόγειο». Παράλληλα οι σύνεδροι από την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου αποφάσισαν στη συνάντησή τους στην Κρήτη, την ίδρυση Μεσογειακού Δικτύου Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Θεσμών το οποίο αφενός θα ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα για το χαρούπι, τα προϊόντα του και αφ’ ετέρου θα προωθήσει προτάσεις και δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο όπως η ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού δυναμικού της καλλιέργειας της χαρουπιάς και η επίτευξη προστιθέμενης αξίας στις αγροτικές δραστηριότητες των τοπικών πληθυσμών.

Χαιρετισμό έστειλε η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού, ενώ ουσιαστικές παρεμβάσεις έγιναν και από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Γιάννη Παρασύρη, τον δήμαρχο Ηρακλείου- πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, την Κορίνα Μηλιαράκη, πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης», τους καθηγητές Πανεπιστημίου Κρήτης  Χάρη Κατερινόπουλο και Σταυρούλα Τσινόρεμα, τον ομότιμο καθηγητή Μωϋσή Μυλωνά και την εκπρόσωπο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα. Παρέμβαση στην έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι θα κάνει γνωστό το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και με συνεργασία προώθησης πολιτιστικών δράσεων στις Βρυξέλες των προϊόντων χαρουπιού. Επίσης στο συνέδριο αναφέρθηκε πως ο Χαρουπόμυλος στο Πάνορμο είναι πηγή έμπνευσης για την ενασχόληση και τις πρωτοβουλίες της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου με στόχο την αναγέννηση της χαρουπιάς στην Μεσόγειο ενώ είναι το μοναδικό «βιομηχανικό μνημείο» της Κρήτης που θυμίζει τις δόξες της παλιάς εποχής του χαρουπιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει