Τα κάλαντα των Χριστουγέννων….*

Μια πρωτότυπη έκδοση, μια αξεπέραστη περιπέτεια!

194

Την ιστορία του πασίγνωστου πια Εμπένιζερ Σκρουτζ την γνωρίζουμε όλοι. Σαν συναντάμε όμως εκδόσεις που αξίζουν της προσοχής μας, τις προτείνουμε πάντα γιατί  ανακαλύπτουμε πολλά πράγματα που μας είναι άγνωστα.

Η ιστορία λέει πως ο Εμπένιζερ Σκρούτζ, ένας τσιγκούνης και εγωιστής έμπορος που δε δείχνει ίχνος συμπόνιας για τους συνανθρώπους του, την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Το φάντασμα του πεθαμένου συνεταίρου του, του Ιάκωβου Μάρλεϊ εμφανίζεται ξαφνικά για να τον προειδοποιήσει ότι έχει ακόμα μία μόνο ευκαιρία για να αλλάξει την ζωή του και να ξεφύγει από τον κακό χαρακτήρα του.

Τον πληροφορεί ότι 3 πνεύματα θα τον «ταξιδέψουν» πίσω στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον για να δει την τραγική κατάληξή του αν δεν αλλάξει. Ο Σκρούτζ θα πάρει ένα γερό μάθημα που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις του.

«Τα κάλαντα των Χριστουγέννων», είναι μια ιστορία που συνδυάζει πετυχημένα, έναν ακραίο ρεαλισμό και μια φανταστική ατμόσφαιρα του Άγγλου πεζογράφου Καρόλου Ντίκενς. Μέσα από την αναζήτηση ντοκουμέντων της περιόδου του τέλους του 19ου αιώνα δίνονται πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Λονδίνου στη βικτοριανή εποχή.

Η εικονογράφηση των πληροφοριών προέρχεται από σπάνιο και ποικίλο αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες, σκίτσα, γκραβούρες και τα σχόλια συντάχθηκαν από τη Σούζαν Μπόσμαν. Η φανταστική εικονογράφηση του έργου έγινε από τον Γουίλιαμ Γκέλνταρτ.

Τούτο το παραμύθι παραμένει διαχρονικό και αν  και γράφτηκε στα 1843 είναι σαν να κυκλοφόρησε… χθες. Για την ιστορία λοιπόν ας αναφέρουμε πως γράφτηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες μόνο και μόνο γιατί η άθλια οικονομική κατάσταση του συγγραφέα τον είχε φέρει σε αδιέξοδο.

Τα χρήματα που κερδήθηκαν από την πρώτη έκδοση ήταν ελάχιστα, ωστόσο η φήμη του εξαπλώθηκε τόσο πολύ που μέσα στις επόμενες  πέντε εβδομάδες από την κυκλοφορία  της Χριστουγεννιάτικης  αυτής Ιστορίας του  έφτασε τα 6.000 αντίτυπα. Το έργο αγαπήθηκε πολύ που κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με άπειρες πια εκδόσεις από διαφόρους εκδοτικούς οίκους!

 

*Τα κάλαντα των Χριστουγέννων, Charles Dickens, εκδ. Ερευνητές

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει