Εντυπωσιακή συμμετοχή του ΙΤΕ στη ΔΕΘ

371

Δυναμικά συμμετέχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα του στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας θα επιδείξει μεθοδολογίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη  ανίχνευση βακτηρίων, ιών ή γενετικών  μεταλλάξεων.

Με εντυπωσιακά, διαδραστικά εκθέματα δίνει το «παρών» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής. Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής  θα επιδείξει μια σειρά από μεθόδους και τεχνικά συστήματα βασισμένα σε υπολογιστική όραση που επιτρέπουν τη χαμηλού κόστους, μη-επεμβατική μέτρηση της ανθρώπινης κίνησης σε 3Δ, καθώς και τη σημασιολογική ερμηνεία των ανθρώπινων δράσεων με βάση οπτική πληροφορία.

Η «Έξυπνη Προθήκη», δημιούργημα του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, θα  ξεναγήσει τους επισκέπτες στον μυστηριώδη κόσμο του Δίσκου της Φαιστού, εύρημα πιθανότατα της Mεσομινωικής IIΙ περιόδου (17ος αι. π.X.) το οποίο ανακαλύφθηκε το 1908 στα ερείπια του παλαιού μινωικού ανακτόρου της Φαιστού στην Κρήτη και μέχρι σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

Οι επισκέπτες θα «περιηγηθούν» στο κτήριο Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΤΕ εικονικά, μέσω της εφαρμογής «AmISim: Διαδραστική Ξενάγηση με χρήση Εικονικής Πραγματικότητας» βιώνοντας μία εμπειρία αλληλεπίδρασης σε εικονικό περιβάλλον, το οποίο προσομοιώνει  τα διαδραστικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στο Ινστιτούτο και λειτουργούν όπως και στην πραγματικότητα, δημιουργώντας μια ρεαλιστική εμπειρία χρήσης.

Στον χώρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου στη μεσογειακή ιστορία, τον μεσογειακό πολιτισμό και τη σχέση τεχνολογίας και αρχαιολογίας.

Το έκθεμα του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής αφορά σε μία συστηματική και ολοκληρωμένη μέθοδο γεωργίας ακριβείας για την πιστοποίηση της ποιότητας αγροτικής καλλιέργειας και του προϊόντος.

Μια διαδραστική ενημερωτική ομιλία για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (SaferInternet4Kids) του ΙΤΕ στη ΔΕΘ, στο θεματικό περίπτερο των startups Digital Greece στο περίπτερο 12, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει