1400 κενά λίγο πριν το πρώτο κουδούνι

ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΑ... ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

408

Στην αυριανή ημέρα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των εκπαιδευτικών καθώς το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη φάση πρόσληψης δασκάλων και καθηγητών. Η εικόνα από τις ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία του Ηρακλείου είναι αποκαρδιωτική, περισσότερα από χίλια είναι τα κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και περίπου 400 στη Δευτεροβάθμια.

Το στοίχημα που θέλει να κερδίσει φέτος το Υπουργείο Παιδείας είναι να καλυφθούν οι ελλείψεις στα Δημοτικά, όπως γίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ που θεωρούνται αδικημένα στις πρώτες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών.

Με χίλιες ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.

«Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει άλλη μια σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές. Δυστυχώς, όμως, κι αυτή η σχολική χρονιά δεν θα έχει μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών, τα οποία αγγίζουν  τα 23.000 με 24.000 για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια σχολεία είναι το αποτέλεσμα των μηδενικών διορισμών εκπαιδευτικών, αφού εδώ και οχτώ χρόνια δεν έχουν γίνει μόνιμες προλήψεις. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» επισημαίνει πως η πολιτική ηγεσία οφείλει να προβεί στην έγκυρη πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες με το πρώτο κουδούνι».

Όπως αναφέρει, τα κενά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με βάση τα στοιχεία των αιρετών εκπροσώπων του συλλόγου, Θεόφιλου Λαμπρογιαννάκη και Τηλέμαχου Παπαδόπουλου, φτάνουν τα 746 για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς και τις ανάγκες στην παράλληλη στήριξη τα κενά αγγίζουν τα 1.000.

Αναλυτικά, εκτιμάται ότι τα κενά σε δασκάλους είναι 282, σε νηπιαγωγούς 155, στα Ειδικά σχολεία 19, στα Ειδικά Νηπιαγωγεία 3, στα Τμήματα Ένταξης 34, στα Τμήματα Υποδοχής 30, σε γυμναστές 39, σε εκπαιδευτικούς Αγγλικών 30, Πληροφορικής 22, Εικαστικών 60, Θεατρικών Σπουδών 32, Μουσικής 30 και Γαλλικών και Γερμανικών περίπου δέκα.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιηθούν επιτέλους μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση, καθώς το αίτημα αυτό δεν αποτελεί ένα συντεχνιακό ζήτημα ενός κλάδου, αλλά τη μόνη βιώσιμη λύση για το δημόσιο σχολείο.

Ο Σύλλογός μας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και των αγώνων, προκειμένου η Πολιτεία να καλύψει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς», τονίζει ο Σύλλογος, στην ανακοίνωσή του.

Εκατοντάδες κενά στη Δευτεροβάθμια

Ο κ. Ρηγάκης
Ο κ. Ρηγάκης

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφέρει πως θα χρειαστούμε περίπου τον ίδιο αριθμό αναπληρωτών με πέρσι, αφού υπολογίζεται πως τα κενά αγγίζουν τα 400. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεγάλη και θα καλυφθούν σε υψηλό ποσοστό οι ανάγκες του Ηρακλείου.

Ο κ. Ρηγάκης αναφέρει πως την περσινή χρονιά, η πρώτη φάση δεν τοποθέτησε αρκετούς καθηγητές στα σχολεία του Ηρακλείου.

Όπως λέει, αναλογικά, το Ηράκλειο έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες σε αναπληρωτές από την υπόλοιπη χώρα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πολλές ελλείψεις κυρίως σε φιλολόγους αλλά και σε μαθηματικούς και φυσικούς, χημικούς και βιολόγους.

Ο κ. Πιταροκοίλης
Ο κ. Πιταροκοίλης

 

Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου, κ. Μανώλης Πιταροκοίλης, αναφέρει πως αναλυτικά έχουμε 170 κενά γενικής αγωγής, 40 στην ειδική αγωγή, εκτιμάται ότι είναι 60 οι ελλείψεις σε Τμήματα Ένταξης, στα Μουσικό και Καλλιτεχνικό περίπου 40.

«Ας ελπίσουμε ότι στην πρώτη φάση θα διορίσει ένα μεγάλο ποσοστό και δε θα γίνει ό,τι τα προηγούμενα χρόνια που οι ανάγκες καλύφθηκαν μόνο κατά 25% με 30%», αναφέρει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει