Αρνητικοί οι τουριστικοί φορείς στην έλευση της Ryanair στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΤΟ 2011, ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

18,297

Πολλές διευκολύνσεις και ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή είχε ζητήσει κατά το παρελθόν η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, για να εκτελεί δρομολόγια έχοντας βάση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Ωστόσο, οι τουριστικοί και ταξιδιωτικοί πράκτορες Κρήτης δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι “όπου πηγαίνει η Ryanair καταστρέφει τον τουρισμό”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Βλατάκης είπε στην “Π”: “Η εταιρεία πριν αρκετά χρόνια είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, αλλά με όρους πολλούς και υπερβολικούς.

Εμείς, πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε τη Ryanair στο Ηράκλειο. Γιατί; Διότι ενισχύει τον “φθηνό” τουρισμό, ευθύνεται για τη μείωση των προγραμμάτων από τους τουρ οπερέιτορς και γενικά λειτουργεί καταστροφικά για την τουριστική αγορά.

Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης

Τι είχε ζητήσει από το Ηράκλειο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Π” το 2011, το Ηράκλειο έχασε τη Ryanair εξαιτίας της αδυναμίας του αεροδρομίου να εξυπηρετήσει τα αεροπλάνα της στους μικρούς χρόνους που ζητούσε η εταιρεία.

Μάλιστα τότε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος, σε επιστολή που έστειλε στους ξενοδόχους της Κρήτης κ.κ. Κοκοτό, Σμπώκο, Γιαννικάκη, Λαμπρινό, Μανούσο, Καράτζη και Σαπουνάκη, τούς ενημέρωνε ότι: “Η έναρξη πτήσεων της Ryanair προς Ηράκλειο δεν θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον για φέτος. Ο λόγος είναι ότι, κατά τη Ryanair, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αδυνατεί να εξυπηρετήσει turn around του αεροσκάφους σε 25 λεπτά”.

Δηλώσεις είχε κάνει στην “Π” και ο σημερινός αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας αναφέροντας:

“Δεν έχουμε κάποιο έγγραφο της Ryanair που να σχετίζεται με την πρόθεσή της να αρχίσει πτήσεις στο Ηράκλειο, ωστόσο εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να εξυπηρετούμε τα αεροπλάνα της μέσα σε 25 λεπτά, γιατί έτσι θα παραβιάζαμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ούτε στην Κω ούτε στην Ρόδο δεν ισχύει αυτός ο χρόνος”.

Δεν υπάρχει νέο αίτημα

Κανένα νέο αίτημα δεν έχει υποβάλει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου η Ryanair, όπως τονίζουν στην «Π» στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Απεναντίας χρονοθυρίδες από-προσγείωσης (slots) στο αεροδρόμιο «Νικος Καζαντζάκης» έχουν πάρει η αυστριακή αεροπορική εταιρεία ”audamotion”, αεροσκάφη της οποίας πετούν από το Ηράκλειο και προς το Ηράκλειο από αεροδρόμια της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Την ίδια διαδικασία έχει κάνει και μια θυγατρική της Ryanair για να εκτελεί πτήσεις το καλοκαίρι για την Πολωνία.

Οι επιβάτες

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι επιβάτες θέλουν εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως την Ryanair στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν φθηνότερα εισιτήρια όταν ταξιδεύουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει