ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΥΓΕΡΟ: Μια Κυριακή… στρατηγικής στο Talos Plaza

752

Η ανάπτυξη στρατηγικής και η όξυνση του νου μέσα από το παιχνίδι αποτέλεσε τον κυρίαρχο στόχο την ημέρα της εθνικής επετείου, Κυριακή 25 Μαρτίου, στο TALOS PLAZA, με πρωτομάστορα τον σύμβουλο στρατηγικής κο Νίκο Λυγερό και την παρουσίαση παιχνιδιών έξυπνης παιδείας που έκανε στο κοινό μαζί με τους μαθητές του, αλλά και τους αγώνες γρήγορου σκακιού από το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ.

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε αυτές τις δράσεις και είχαν μια πολύ πρωτοποριακή και ωφέλιμη εμπειρία.

Ο κος Νίκος Λυγερός δήλωσε:

«Η έξυπνη παιδεία δεν έχει σκοπό να ανταγωνιστεί ένα σύστημα αλλά μόνο να προσφέρει ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτυχθούν με έναν διαφορετικό τρόπο που αξιοποιεί τις εξελίξεις των γνωστικών επιστημών, για να χρησιμοποιήσει ευέλικτες μεθόδους που προσεγγίζουν αποτελεσματικά τις δεξιότητες του εγκεφάλου για να αυξήσουν τις ικανότητες του νευρωνικού δικτύου στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων που έμοιαζαν στην αρχή απολύτως δυσπρόσιτα».

Συνεχίζοντας:

«Στο πλαίσιο της έξυπνης παιδείας δεν εξετάζουμε μόνο τις παιδαγωγικές ιδιότητες ενός παιχνιδιού, δίνουμε σημασία και στα υλικά με τα οποία έχει κατασκευαστεί. Διότι έχουμε ανάλογα προβλήματα με την παρουσία φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα που καταναλώνουν οι μικροί άνθρωποι.

Επίσης όταν είναι πολύ μικροί ξέρουμε ότι η χρήση του στόματός τους είναι έντονη για την αναγνώριση ακόμα και αντικειμένων. Επίσης ξέρουμε ότι υπάρχουν ουσίες που προκαλούν ενδοκρινείς διαταραχές οι οποίες είναι και παράγοντες για τη μείωση του δείκτη νοημοσύνης, όπως είχε απαγορευτεί η χρήση του DDT σε παγκόσμιο επίπεδο το 1973 ως φυτοφάρμακο, τώρα έχουμε ανάλογες απαγορεύσεις και στα υλικά…».

 

Από το τουρνουά γρήγορου σκακιού  στο Talos Plaza
Από το τουρνουά γρήγορου σκακιού

Με μεγάλη επιτυχία, επίσης, πραγματοποιήθηκε στο TALOS PLAZA, την ίδια ημέρα,  το τουρνουά γρήγορου σκακιού (blitz) που διοργάνωσε το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ.  Στο τουρνουά συμμετείχαν 14 σκακιστές από διάφορους συλλόγους της Κρήτης με τελικό νικητή τον Κώστα Αναγνωστόπουλο του ΟΑΑ “Ηράκλειο”, δεύτερο τον Παναγιώτη Ελευθεράκη των Νέων Ηροδότου και τρίτο τον Σπύρο Ναούμ της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων.

Το σύστημα των αγώνων με μόλις 5 λεπτά χρόνο σκέψης σε κάθε παρτίδα είχε ως αποτέλεσμα πολλές εκπλήξεις. Τελικά επικράτησαν οι πιο έμπειροι σκακιστές, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή δύο 9χρονων σκακιστών από τις ακαδημίες του ΟΦΗ (Τερζάκης, Αργυριάδης),  που πρώτη φορά συμμετείχαν σε τέτοιο τουρνουά.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει