Πανικός στην κυπριακή ΑΟΖ

1,512

Ενώ οι Ιταλοί βάζουν θέμα για την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις, οι Αμερικάνοι συνεχίζουν απτόητοι! Αγνοεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil και, όπως προαναγγέλλεται στο τέλος του μήνα, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου, στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει τη στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως επισημαίνεται, η ExxonMobil, στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Ρεξ Τίλερσον πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα διήρκεσε τρεις ώρες, και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, κάτι όχι συνηθισμένο στη διπλωματική πρακτική.

Οι Ιταλοί

«Δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», αλλά αποτελεί διπλωματικό ζήτημα, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, o κ. Ντεσκάλτσι επαναλαμβάνει ότι οι γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της Κύπρου διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Μάλιστα σημειώνει πως Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα.

Το τρυπάνι «Saipem 12000» είναι καθηλωμένο επί μία εβδομάδα στα όρια του οικοπέδου 3, το οποίο παραμένει δεσμευμένο για τουρκική άσκηση έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μπήκαν στις εργασίες της 12ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) στη Σόφια, στο πλαίσιο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής διάστασης της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής), Γιώργος Παπαδόπουλος, Ελένη Σταύρου και Ζαχαρίας Κούλιας.

Με την ευκαιρία της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των βουλευτών των χωρών της Μεσογείου. Ο κ. Δαμιανού ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά πολεμικά πλοία και συμφωνήθηκε να τεθεί το θέμα στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Διάσκεψης και να προταθεί τροπολογία για προσθήκη σχετικής αναφοράς στην Τελική Δήλωση της διοργάνωσης.

Στη συνάντηση υιοθετήθηκε επίσης Κοινή Δήλωση των παρουσών αντιπροσωπιών των χωρών της Μεσογείου (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία) στην οποία σημειώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τις πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλείται επίσης η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρχές καλής γειτονίας.

Κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Διάσκεψης, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε το κείμενο για την Τελική Δήλωση της Διάσκεψης, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και απειλή σε ιταλικά οικονομικά συμφέροντα και παράλληλα προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Ενημέρωσε επίσης για την Κοινή Δήλωση των Μεσογειακών Αντιπροσωπιών και πρότεινε τη συμπερίληψη στην Τελική Δήλωση της Διάσκεψης του κειμένου, το οποίο είχαν εγκρίνει οι αντιπροσωπίες των χωρών της Μεσογείου. Με τη στήριξη των αντιπροσωπιών των χωρών της Μεσογείου, η σχετική τροπολογία υιοθετήθηκε. Σημειώνονται, ως εκ τούτου, και στην Τελική Δήλωση της Διάσκεψης, οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών, του κοινοτικού κεκτημένου, των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και των αρχών καλής γειτονίας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει