Εκπαιδεύει σκυλιά για να βοηθούν παιδιά

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

3.027

Έναν σύντροφο στη ζωή και τα παιχίδια, ένα πλάσμα που δεν θα τα κρίνει και δεν θα τα απογοητεύει, έναν φίλο με τον οποίο αποκτούν μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης, έναν σκύλο βοηθό που βρίσκεται στο πλάι εκατοντάδων παιδιών με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο αναζητούν πολλά παιδιά και στην Κρήτη.

Για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα σκυλιά αυτά στη ζωή παιδιών με προβλήματα κινητικότητας, αυτισμού, επιληψίας, κώφωσης, διαβήτη κ.ά. μιλά στην “Π” η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων-βοηθών στην Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, Έλενα Παλάγκα.

Συμμετείχαμε στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο” για να δείξουμε αυτό που κάνουμε σε πιο πολλά σπίτια”
Συμμετείχαμε στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο” για να δείξουμε αυτό που κάνουμε σε πιο πολλά σπίτια”

Μάλιστα η ίδια δήλωσε συμμετοχή και στη δημοφιλή εκπομπή “Ελλάδα έχεις ταλέντο” όπου εμφανίστηκε μαζί με τα εκπαιδευμένα σκυλιά της, για να μπορέσει να περάσει το μήνυμά της σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Ήταν ένας τρόπος να μπούμε σε πολλά σπίτια και να μπορέσουμε να δείξουμε τη δουλειά που κάνουμε” σημείωσε.

Ήδη ένας σκύλος-βοηθός ο Μάικ εκπαιδευμένος από την ίδια, έχει αλλάξει τη ζωή του 7χρονου Γιώργου από την Καλαμπάκα που μετά από  δύο χειρουργεία για την αφαίρεση όγκου από το κεφάλι αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και βρίσκεται σε ένα αναπηρικό καρότσι.

Η Έλενα Παλάγκα με τον 7χρονο Γιώργο και τον σκύλο-βοηθό του, τον Μάικ
Η Έλενα Παλάγκα με τον 7χρονο Γιώργο και τον σκύλο-βοηθό του, τον Μάικ

Ο Μάικ, ένα λαμπραντόρ ριτρίβερ, 2 ετών, έχει εκπαιδευτεί για να είναι και βοηθός ισορροπίας, ανακτά αντικείμενα – ειδοποιεί όταν νιώθει ότι κινδυνεύει ο μικρός και συνοδεύει τον 7χρονο σε όλες του τις δραστηριότητας, την εργοθεραπεία, τη λογοθεραπεία, τη φυσικοθεραπεία, τις αγορές ο 7χρονος έχει βρει το χαμόγελό του, απέκτησε περισσότερους φίλους, αφού όλοι τον πλησιάζουν για να δουν τον σκύλο του, αλλά και πιο υπεύθυνος, αφού θέλει να τον ταΐσει και να τον φροντίσει.

“Επικοινωνούν μαζί μας και πολλές οικογένειες από την Κρήτη για να ενημερωθούν για τους σκύλους-βοηθούς”
“Επικοινωνούν μαζί μας και πολλές οικογένειες από την Κρήτη για να ενημερωθούν για τους σκύλους-βοηθούς”

Η Έλενα Παλάγκα σημειώνει: “Έχουμε την έδρα μας στη Θεσσαλονίκη και έχουμε εκπαιδεύσει, εκτός από τον Μάικ, 5 σκυλιά, λαμπραντόρ, γερμανικό ποιμενικό και τζακ ράσελ.

Επικοινωνούν μαζί μας οικογένειες από όλη την Ελλάδα και την Κρήτη και ζητούν να μάθουν πώς μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά τους σκύλο-βοηθό. Σήμερα έχουμε 15 αιτήσεις σε εκκρεμότητα”.

Η εκπαίδευση του σκύλου-βοηθού διαρκεί 2 χρόνια (κοστίζει περισσότερα από 15.000 ευρώ) και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια, η οποία επίσης εκπαιδεύεται για 1 μήνα.

Η ίδια εξήγησε: “Τα σκυλιά προέρχονται από δωρεές ή τα πληρώνουμε, και η εκπαίδευση καλύπτεται από δωρεές, ενώ  αυτό είναι ένα ακόμη δύσκολο κομμάτι αυτής της προσπάθειας”.

Σύμφωνα με την κ. Παλάγκα, η αντίστοιχη εκπαίδευση στο εξωτερικό στοιχίζει 35.000-40.000 ευρώ.

Η διαδικασία που ακολουθείται εδώ στην Ελλάδα είναι η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου από τις οικογένειες, αλλά και η χρήση video για να δουν τη συμπεριφορά τού κάθε παιδιού, την οποία οι εκπαιδευτές μιμούνται, ώστε να μπορέσει το σκυλί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Η εκπαίδευσή τους διαρκεί 2 χρόνια και προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού που το χρειάζεται
Η εκπαίδευσή τους διαρκεί 2 χρόνια και προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού που το χρειάζεται

Ακολουθούν συναντήσεις και επαφές, ώστε να διασφαλιστεί το καλό αποτέλεσμα και για τα παιδιά και όλη την οικογένεια, αλλά και τον σκύλο, που πρέπει να έχει όλη την απαραίτητη φροντίδα αλλά να μην τον αντιμετωπίζουν ως κατοικίδιο “σαμποράροντας” άθελά τους την εκπαίδευσή του ως σκύλου-βοηθού.

Πολύτιμοι οι σκύλοι - βοηθοί για τα παιδιά με αναπηρίες
Πολύτιμοι οι σκύλοι – βοηθοί για τα παιδιά με αναπηρίες

“Είναι εκπληκτικά τα αποτελέσματα της παρουσίας ενός σκύλου-βοηθού στο πλάι ενός παιδιού με αναπηρία”, λέει. “Υπάρχουν παιδιά που δεν μιλάνε, αλλά θέλουν να μιλήσουν στον σκύλο τους, παιδιά που δεν έχουν το κουράγιο να πάνε για τις θεραπείες και τις εξετάσεις τους και το κάνουν έχοντας δίπλα τους τον φίλο τους, ο οποίος δίνει κίνητρο στη ζωή, τα κάνει χαρούμενα, αυξάνει την υπευθυνότητά τους, τα κάνει πιο ανεξάρτητα, τα κοινωνικοποιεί αφού πολλά παιδιά πλησιάζουν για να δουν τον “σκύλο σούπερ ήρωα” που ξέρει να κάνει τόσα πράγματα.

Κυρίως, όμως, έχουν ένα πλάσμα που δεν τους κρίνει, που τους προσφέρει συνεχώς συντροφικότητα και αγάπη”.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους σκύλους-βοηθούς και την εκπαίδευσή τους στο http://www.ninaservicedogs.com

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει