Αυτό λέει στην «Π» ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού Άννας Καραμανλή, με αντικείμενο το παρόν και το μέλλον της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη.
Είναι γνωστό ότι η σχολή στο Κοκκίνη Χάνι, έχει εγκαταλειφθεί και παραμένει ανεκμετάλλευτη εδώ και χρόνια, ενώ ο σεισμός του 2021 έχει προκαλέσει στο κτίριο πολλά προβλήματα.
«Η σχολή πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που είχε, πρέπει να ανοίξει ξανά για να εκπαιδεύονται τα αυριανά στελέχη της τουριστικής αγοράς ,τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη η Κρήτη. Είναι ένα πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού», επεσήμανε μιλώντας στην «Π» ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, επισημαίνοντας ότι το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη και στην σημερινή υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Το πρόγραμμα της υφυπουργού Τουρισμού
Στην Κρήτη θα βρίσκεται την Τρίτη 6 Μαίου η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή και στο πρόγραμμα της περιλαμβάνεται και το θέμα των τουριστικών Σχολών που βρίσκονται σε πορεία συνεχούς υποβάθμισης.
Το πρωί, θα μιλήσει στο διεθνές φόρουμ κρουαζιέρας του Posidonia που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του Creta Maris και στην συνέχεια θα επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο.
Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο και θα ακολουθήσει συνάντηση με στελέχη της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και σπουδαστές.
Περίπου στη 1.30 το μεσημέρι θα βρίσκεται, όπως αναφέρει το πρόγραμμα της στο Ηράκλειο και θα επισκεφθεί την Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ακάλυπτο το 20,2% των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία το 2024
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν και φέτος τους ξενοδόχους.
Χιλιάδες θέσεις σε όλα τα πόστα μένουν ακάλυπτες και οι περισσότερες αφορούν καμαριέρες, σερβιτόρους, ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες, μάγειρες κ.α.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων(ΙΤΕΠ), που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Νοέμβριο του 2024 και αποτυπώνει την εικόνα σε όλη την χώρα.
Στην Κρήτη, οι θέσεις εργασίας με βάση το οργανόγραμμα ήταν 58.516. Καλύφθηκαν οι 46.670 και έμειναν ακάλυπτες οι 11.846, δηλαδή το 20,2%.