Το Instagram και το φαινόμενο “copy paste” στα πολυτελή ταξίδια

Το Instagram έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο “copy paste”, που καταστρέφει τα πολυτελή ταξίδια. Μια κουλτούρα αντιγραφής που οι ταξιδιώτες πολυτελείας αποφεύγουν έμπρακτα, αφού είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά περισσότερα για αυθεντικές, προσωποποιημένες εμπειρίες, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερωτήθηκαν εύποροι Αμερικανοί, με οικογενειακό εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και ελάχιστη ετήσια δαπάνη 10.000 δολαρίων για ταξίδια αναψυχής, σχετικά με τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες και επιθυμίες.

Το 68% συμφώνησε ότι ο σχεδιασμός των ξενοδοχείων έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στο να είναι “κατάλληλα για το Instagram” και το 62% συμφώνησε ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία “μοιάζουν υπερβολικά”, με τους σχεδιασμούς που καθοδηγούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να “κάνουν τα πάντα να φαίνονται ίδια”.

Η έκθεση, η οποία εκπνήθηκε για λογαρισμό της Preferred Hotels & Resorts, προειδοποιεί ότι αυτή η τάση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για την ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς οι ταξιδιώτες πολυτελείας επαναστατούν και ανεπιτίθενται στο “Instagram-washing”.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν για πολυτελή καταλύματα που μοιάζουν συνηθισμένα, και το 40% των luxury ταξιδιωτών υποστήριξαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κράτηση σε ένα ξενοδοχείο αν “οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν σταματήσουν να μιλούν γι’ αυτό”.

Εν τω μεταξύ, σε ποσοστό 81% προτιμούν να πληρώσουνι περισσότερα για ένα ξεχωριστό κατάλυμα παρά για μια αναβάθμιση της αεροπορικής θέσης.

Η Luxury Travel Report της Preferred Hotels & Resorts αποκάλυψε, επίσης, ότι οι πλούσιοι ταξιδιώτες επιθυμούν μοναδικές εμπειρίες.

Οι ταξιδιώτες πολυτελείας φέρονται να “έχουν κουραστεί από τα ταξιδιωτικά δρομολόγια, που μοιάζουν σχεδιασμένα από έναν αλγόριθμο και όχι από την αυθεντικότητα”, ενώ σε ποσοστό 75% συμφωνούν ότι “οι καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Επιπλέον, το 77% των ταξιδιωτών αυτής της κατηγορίας συμφωνούν ότι “πραγματική πολυτέλεια σήμερα σημαίνει να ξεφύγεις από την πίεση να ποστάρεις και να εντυπωσιάζεις στο διαδίκτυο” και σε ποσοστό 64% θα προτιμούσαν να περιηγηθούν σε έναν προορισμό με χειρόγραφες υποδείξεις και ιδέες από τους ντόπιους.

“Τα δρομολόγια με βάση τον αλγόριθμο έχουν τροφοδοτήσει ένα κύμα απογοήτευσης από τον προορισμό, όπου οι πόλεις και οι επιλογές διαμονής μοιάζουν δυσδιάκριτες. Ο σημερινός εύπορος ταξιδιώτης λαχταρά το ανεπανάληπτο: μέρη που συναρπάζουν, περιβάλλοντα που εκπλήσσουν και εμπειρίες που έχουν τις ρίζες τους στην εξατομίκευση”, υπογραμμίζει η έκθεση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης η Lindsey Ueberroth, διευθύνουσα σύμβουλος της Preferred Hotels & Resorts, ανέφερε: “Η έκθεση για τα πολυτελή ταξίδια διεισδύει βαθύτερα στις διαρκώς εξελισσόμενες επιθυμίες των ταξιδιωτών πολυτελείας, γεγονός που αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αυθεντικότητας και την προβολή των μοναδικών, επιμελημένων εμπειριών που μπορούν να βρεθούν σε όλο το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας”.

Η έκθεση διεξήχθη από την Harris Poll, το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2025, μεταξύ περισσότερων των 500 εύπορων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ.

Πηγή: money-tourism.gr