Στα όριά της λειτουργεί η «μηχανή» του τουρισμού, καθώς το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ στην αριθμό απασχολούμενων, ενώ η φετινή σεζόν αρχίζει με μεγάλα κενά προσωπικού.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2024, όπως τα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ και πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος στα ξενοδοχεία υπήρχε έλλειψη 53.000 εργαζομένων.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, οι οιωνοί είναι καλοί ωστόσο συνεχίζει να λείπει ένα μεγάλος αριθμός εργαζομένων ώστε όλα να λειτουργήσουν ρολόι στον κλάδο που αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας.
Όπως εξήγησε ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, «οι ελλείψεις που υπάρχουν δεν είναι χθεσινές. Μετά την πανδημία υπάρχουν ελλείψεις ευρύτερα στον τουρισμό. Όλες οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και φέτος».
Παράλληλα, επισήμανε ότι σε αυτές τις ελλείψεις θα πρέπει να προστεθεί και η βαριά γραφειοκρατική διαδικασία που υπάρχει στο θέμα των μετακλήσεων προσωπικού από τρίτες χώρες κάτι που αποτελεί ένα τρομακτικό εμπόδιο για την πλήρωση θέσεων σε επαγγέλματα χαμηλών δεξιοτήτων.
Σημαντικά εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου όπως επισήμανε στο businessdaily.gr, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ αναμένεται να δημιουργήσει και η κάρτα εργασίας, καθώς «ενδεχομένως, αν εφαρμοστεί έτσι όπως προβλέπεται, το πιθανότερο είναι να προκαλέσει πολύ σημαντικά εμπόδια στην λειτουργία των επιχειρήσεων και ενδεχομένως σε κάποιους τομείς σε συγκεκριμένους κλάδους να δώσει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή κίνητρα για ανεπίσημη εργασία παρά το αντίθετο. Θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε κλάδου της οικονομίας», τόνισε.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν αποσύρει την εφαρμογή της κάρτας εργασίας από τον κλάδο του τουρισμού καθώς θεωρεί ότι θα έχουμε φαινόμενα αδήλωτης υπερεργασίας.
Τα στοιχεία της απασχόλησης
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που παρουσιάστηκε χθες, το 2024, η απασχόληση στον τουριστικό τομέα κατέγραψε άνοδο 4,8% σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας τους 401.000 εργαζόμενους, ενώ στο τρίτο τρίμηνο (Q3) καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με 451.400 απασχολούμενους – ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού.
Η αύξηση αυτή είναι εμφανής κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, με αυξήσεις που ξεκινούν από +9% στο πρώτο τρίμηνο και παραμένουν θετικές σε όλα τα τρίμηνα. Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος στα καταλύματα (+12% ή +12.000 απασχολούμενοι), αλλά και στην εστίαση (+2% ή +6.000 απασχολούμενοι). Με βάση την υπόθεση ότι τα καταλύματα και η εστίαση απορροφούν περίπου το 63,3% της τουριστικής δαπάνης, εκτιμάται ότι στην αιχμή της σεζόν, ο τουρισμός δημιούργησε έως και 713.140 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 16,5% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.
Οι μισές επιχειρήσεις δουλεύουν στα «κόκκινα»
Μπορεί ο τουρισμός να είναι από τους τομείς που πάνε πραγματικά καλά, όμως, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ και πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος «πολλές επιχειρήσεις, σε ώριμους και μη προορισμούς, αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, αυξημένων λειτουργικών βαρών και ρυθμιστικής αβεβαιότητας.
Ο τομέας, διαχρονικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, χρειάζεται ένα συνεπές και υποστηρικτικό πλαίσιο για να συνεχίσει να αποδίδει. Η συμβολή του είναι ουσιαστική, αλλά όχι αυτονόητη». Μάλιστα όπως εξήγησε «η αύξηση στα έσοδα δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά κόστη. Οι μισές επιχειρήσεις δουλεύουν στα κόκκινα. Όλα τα κόστη ανεβαίνουν».
Στην ανάγκη να υιοθετηθεί από την πολιτεία αλλά και όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό «ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο που θα συντονίζει τις δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες, βελτιώνοντας σημεία που διαχρονικά υστερούμε όπως η διαχείριση των προορισμών, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων, τα περιφερειακά οδικά δίκτυα, η άναρχη πολεοδομία, η ευκολία περιήγησης, η πληροφόρηση των επισκεπτών και η προσφερόμενη πολιτιστική εμπειρία. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση για βιωσιμότητα, προστατεύοντας τα τοπία και την πολιτιστική μας κληρονομιά και υιοθετώντας ανθεκτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας.
Όπως σημείωσε, «η φιλοξενία της χώρας γενικά και οι εργαζόμενοι του τομέα ειδικά, αποτελούν τις ισχυρότερες διαστάσεις της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας. Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του τομέα πρέπει να υπερβούμε τον εφησυχασμό πως ο τουρισμός, ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσει να επενδύει και να αποδίδει».