Αντιμέτωπος με τριγμούς βρίσκεται ο τουρισμός στην Ελλάδα, καθώς η «βαριά βιομηχανία» της χώρας πλήττεται τόσο από την «εκτόξευση» των ακτοπλοϊκών, τις αυξημένες τιμές στη διαμονή και τον ανταγωνισμό που δέχεται από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Αλβανία.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιλέγουν ολοένα και οικονομικότερες διακοπές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, την ώρα που οι μισοί και πλέον ερωτηθέντες απάντησαν ότι δεν σχεδιάζουν καν να ταξιδέψουν σε κάποιο προορισμό.
Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι και το καλοκαίρι του 2025 ο τουρισμός… «πετάει», ωστόσο παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται προσγειωμένοι και τονίζουν ότι η φετινή σεζόν δεν θα είναι από τις «δυνατές».
Πόσο κοστίζει η διαμονή για μία τετραμελή οικογένεια σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, πρόεδρο του ΠΑΣΥΔΑ, οι τιμές στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 10 – 15%, καθώς από φέτος «υπάρχει υποχρεωτική αύξηση λόγω του ΦΠΑ και φόρων όπως το ΤΑΚ, το τέλος επιδημούντων κλπ, οπότε αναγκαστικά όλοι ανέβασαν τις τιμές».
Έτσι, αν μία τετραμελής οικογένεια επιλέξει να κάνει διακοπές σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης με δύο δωμάτια σε έναν «μεσαίο» οικονομικά προορισμό, θα χρειαζόταν περίπου 120-140 ευρώ τη βραδιά.
Μείωση επισκεπτών στις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού
Κατά τον κ. Χίου, «οι μεγάλοι προορισμοί, οι “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα κλπ, έχουν κρατήσει μία τιμή σταθερή, αν και ήταν από τους ακριβότερους στην Ελλάδα».
Ωστόσο «έχουν δει μεγάλη μείωση του τουρισμού», με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ιδιαίτερα να παρουσιάζουν «αρκετά μεγάλη μείωση της τάξεως του 15-20%, παρότι οι της κυβέρνησης λένε ότι είναι μία καλή σεζόν η φετινή, καθώς αυτό δεν ισχύει».
Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες
«Οι αυξήσεις στις τιμές που έγιναν με τους φόρους φάνηκαν, καθώς την ίδια στιγμή είχαμε μειώσεις από γειτονικά κράτη. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει μειώσει ένα 15-20% από τις τιμές της.
Η Αλβανία που ανεβαίνει πάρα πολύ, παρουσιάζει παρόμοιες μειώσεις. Έχει πολύ ωραία ακίνητα και παραλίες και ανεβαίνει πάρα πολύ. Η Αίγυπτος και η Κροατία το ίδιο», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ για τον ανταγωνισμό που δέχεται η Ελλάδα και συνεχίζει:
«Ενώ όλοι γύρω μας μειώνουν τις τιμές, εμείς τις αυξάνουμε. Αυτό φάνηκε από τις κρατήσεις και θα φανεί και σε άλλες χρονιές, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Μπορεί να λέμε ότι ο τουρισμός αυξάνεται, αλλά το κοινό μας αυτή τη στιγμή είναι οι Ευρωπαίοι που είναι στο ίδιο περίπου οικονομικό επίπεδο με τους Έλληνες».
Αύξηση της κίνησης σε φθηνότερους προορισμούς
Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση της κίνησης σε φθηνότερους και μικρότερους προορισμούς που βρίσκονται κοντά στους μεγάλους. Για παράδειγμα νησιά στις Κυκλάδες, όπως η Σέριφος και ιδιαίτερα η Κύθνος, η οποία, κατά τον κ. Χίου, «έχει ανέβει πολύ», άλλα στο Ιόνιο, όπως η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, όπως η Θάσος «που δεν είναι τόσο γνωστή στον τουριστικό χάρτη, αλλά την επιλέγουν λόγω των τιμών»
«Βέβαια η άνοδος που παρουσιάζουν αυτοί οι προορισμοί δεν έχει φτάσει για να εξισορροπήσει τη μείωση των μεγάλων», τονίζει ο κ. Χίου.
Τα ακτοπλοϊκά ωθούν πολλούς σε ηπειρωτικούς προορισμούς
Συνολικά η χρονιά φέτος, «σίγουρα θα έχει σημαντική μείωση», της τάξεως του 15% ακόμα και 25%, «δεν θα είναι από τις μεγαλύτερες σεζόν μας, θα κάνει μία “κοιλιά” σίγουρα, αλλά αυτό θα το δούμε συνολικά τον Σεπτέμβριο», εκτιμάει παράλληλα ο Ανδρέας Χίου.
Αναφέρεται επίσης σε μία τάση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Λόγω και των αυξημένων τιμών στα ακτοπλοϊκά, «ο κόσμος επιλέγει προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας για διακοπές. Βλέπουμε κίνηση σε αρκετά παραλιακά σημεία της Πελοποννήσου, όπως επίσης στη βόρεια Ελλάδα, με την Καβάλα να έχει μία αρκετά μεγάλη αύξηση».
Το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία
Τι γίνεται όμως με το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία; Το Reader.gr επικοινώνησε με τον Ηρακλή Τσιτλακίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδoχείων Πιερίας και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
«Μιλώντας σε τοπικό επίπεδο, στις ακτές της Πιερίας, οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα. Όπου υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις είναι σε πολύ χαμηλό μονοψήφιο αριθμό, παρά το ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων είναι αρκετά σημαντική», επισήμανε ο ίδιος.
Εξήγησε δε ότι στις όποιες διαφοροποιήσεις «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού προϊόντος -για παράδειγμα της υπέρμετρης αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, ενός μη ανταποδοτικού τέλους, που ανάγκασε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να απορροφήσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής της αύξησης, πράγμα το οποίο αντανακλάται στην κερδοφορία τους».
Σε πανελλαδικό επίπεδο οι καταγράφονται «μικρές αποκλίσεις στα ίδια επίπεδα», σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη, «καθώς και οι συνεργασίες που υπάρχουν και το προϊόν, με όλες τις γεωγραφικές αποκλίσεις, έχει ίδια χαρακτηριστικά».
Η φετινή σεζόν
Η φετινή σεζόν «ξεκίνησε παραδοσιακά στις αρχές Απριλίου με καλές πληρότητες, ήταν ένας καλό μήνας. Ο Μάιος αντίθετα ήταν ένας κακός μήνας που ιδιαίτερα στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα περιμέναμε περισσότερα πράγματα, ιδιαίτερα μετά την πλήρη ενσωμάτωση και στο οδικό κομμάτι της Σέγκεν των αγορών της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, το οποίο όμως δεν αποτυπώθηκε στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις».
«Ήταν και ο καιρός κακός και ήταν γενικότερα ένας κακός Μάιος, ο Ιούνιος κινήθηκε ομαλά. Σαν μήνας έχει δύο διαφορετικές ταχύτητες, το πρώτο και το δεύτερο μισό, καθώς κλείνουν τα σχολεία. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ευελπιστούμε ότι θα κινηθούν στα ομαλά νούμερα όπως συνήθως», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και εξήγησε:
«Ανάλογα με την κατηγορία, την περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε καταλύματος υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Γενικά φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά».
Η αστάθεια διεθνώς
«Πάντοτε βέβαια δεν παύουμε να έχουμε κατά νου ότι το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές», τόνισε ο κ. Τσιτλακίδης και υπογράμμισε ότι ο τουρισμός «είναι ένα γενικά ευπαθές προϊόν».
Επιπλέον, «οι επιπτώσεις του ουκρανικού, εκτός από το θέμα αυτό καθ’ εαυτό, έχει επιπτώσεις και στο πλεονάζον εισόδημα των επισκεπτών στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή, εκτός από το ανθρωπιστικό κομμάτι, απασχολούν και τις δικές μας επιχειρήσεις και δημιουργούν ένα “γκριζάρισμα” στον ελληνικό τουρισμό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα και αστάθεια».
Αλλαγές στις προτιμήσεις των Ελλήνων
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρεται σε τάση αλλαγής της προτίμησης όσον αφορά τους προορισμούς, ιδιαίτερα στην εσωτερική αγορά: «Προς το τέλος του covid -όταν είχαν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις- και τοπικά στην Πιερία και γενικότερα, υπάρχει μία τάση προτίμησης, ιδιαίτερα από την εσωτερική αγορά, των προορισμών που έχουν ευκόλοτερη οδική πρόσβαση».
«Το να μπει ελληνική οικογένεια σε ένα αυτοκίνητο και να έρθει σε τέσσερις ώρες μέσω του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ για διακοπές σε έναν ηπειρωτικό προορισμό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, συν το ότι στο συνολικό κόστος συνυπολογίζονται η διατροφή, η διαμονή, η διασκέδαση. Αυτό αποτυπώνεται και στον αριθμό των επισκεπτών και στη μέση διάρκεια παραμονής», ανέφερε επίσης.
Πόσο κοστίζει η διαμονή σε ξενοδοχείο για μία τετραμελή οικογένεια
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη. «Το θέμα είναι πότε γίνεται η κράτηση», εξηγεί και συνεχίζει: «Είναι διαφορετικό να κάνει κάποιος την κράτηση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή όπως κάνουν οι αγορές του εξωτερικού από το προηγούμενο ακόμα καλοκαίρι και είναι διαφορετικό να γίνει η κράτηση πιο κοντά στην ημερομηνία της άφιξης».
«Πάντως και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει δωμάτιο από 70 – 80 ευρώ» και άνω, «ανάλογα με την κατηγορία, την τοποθεσία και την ποιότητα και την ικανοποίηση των επισκεπτών».
«Ο ελληνικός τουρισμός αφορά το σύνολο των πολιτών»
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ σχολιάζει επιπλέον: «Αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι για να συνεχίσει ο ελληνικός τουρισμός να διαδραματίζει τον βαρύνοντα ρόλο του για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει όλοι μας να ενσκύψουμε με προσοχή και σεβασμό σε αυτόν.
Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο ελληνικός τουρισμός υπόκειται στους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
«Ο ελληνικός τουρισμός δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους, αλλά και το σύνολο των πολιτών. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα βεβαρυμένο φορολογικά προϊόν, το οποίο θα απολέσει την ανταγωνιστικότητά του στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», επισήμανε καταληκτικά.
Πηγή: reader.gr