Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη σταθερή της θέση ως κορυφαίoυ τουριστικού προορισμού, διατηρώντας υψηλές επιδόσεις στην εμπειρία επισκεπτών, τόσο συνολικά όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ (Οκτώβριος 2024 – Μάρτιος 2025), με τίτλο «Η φήμη της Ελλάδας και κάθε Περιφέρειας στα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες ταξιδίων» η χώρα μας υπερέχει του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ικανότητα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ταξιδιωτών.
Μάλιστα, Αμερικανίδες και Βρετανίδες μοιάζουν «ερωτευμένες» με την Ελλάδα αφού με βαθμό 9,5 και 9,3 είναι οι πιο ενθουσιώδεις επισκέπτριες, με τους Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς να ακολουθούν με ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), η Ελλάδα συνεχίζει ανοδικά με «άλμα» στις αφίξεις καθώς βρίσκεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με αξιοσημείωτη αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις, σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ήταν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου στο 3,3%.
Η μεγαλύτερη άνοδος για τον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η Ελλάδα καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με άλλους ευρωπαικούς προορισμούς στις αφίξεις Γερμανών (άνοδο 20%) στο Ηνωμένο Βασίλειο (άνοδος 40%) ενώ αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη άνοδος κατά 16,2% που καταγράφουν και οι αφίξεις τη χώρα μας από τις ΗΠΑ. Από τις μεγάλες αγορές που στηρίζουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό οι Γάλλοι καταγράφουν πτώση 20% στις αφίξεις το πεντάμηνο πιθανότατα λόγω διαφοροποίησης προτιμήσεων και στροφής των Γάλλων σε πιο “παραδοσιακούς” ή εγχώριους προορισμούς, όπως σημειώνει η ETC.
Στην έρευνα της ETC σημειώνεται ακόμη ότι η ζήτηση για διακοπές εκτός σεζόν, κυρίως σε ηλιόλουστους παραθαλάσσιους προορισμούς, αυξάνεται σταθερά. Οι αναζητήσεις για ανοιξιάτικες αποδράσεις εντός Ευρώπης εκτοξεύτηκαν κατά 36% φέτος, τάση που σχετίζεται τόσο με την καθυστερημένη περίοδο του Πάσχα όσο και με τη νέα νοοτροπία των ταξιδιωτών, οι οποίοι επιλέγουν ταξίδια σε πιο ήπιες θερμοκρασίες και λιγότερο συνωστισμένα μέρη. Η Ελλάδα, μαζί με τη Μάλτα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, βρίσκεται ανάμεσα στους βασικούς ωφελημένους αυτής της τάσης.
Σταθερά οι ΗΠΑ, δυναμικά η Κίνα
Οι αφίξεις Αμερικανών ταξιδιωτών παραμένουν ισχυρές, με αύξηση 16% στην Ελλάδα όπως προαμφέρθηκε, ενώ άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Τουρκία (+10,5%) και η Κροατία (+18%), ενισχύθηκαν επίσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη, όπου καταγράφεται γενικευμένη αύξηση αφίξεων. Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι αφίξεις Κινέζων επισκεπτών ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα (+7,1%), ενώ η βελτίωση στις αεροπορικές συνδέσεις ενισχύει την ανάκαμψη και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Νορβηγία.
Ο αντίκτυπος του «Τουρισμού Αξίας»
Η αναζήτηση «καλής σχέσης ποιότητας-τιμής» καθορίζει όλο και περισσότερο την επιλογή προορισμού. Στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των τιμών διαμονής (+10,6% φέτος), η συνολική ανταγωνιστικότητα παραμένει ισχυρή, ειδικά έναντι χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου ορισμένα κόστη είναι υψηλότερα.
Επανερχόμενοι στην έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ η Ελλάδα τόσο συνολικά όσο και η Αθήνα αλλά και η κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά διατήρησαν την υπεροχή τους τους ως προς την εμπειρία επίσκεψης, με βαθμολογία υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επίδοση αυτή αναδεικνύει την ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις προσδοκίες των επισκεπτών, και τη χειμερινή περίοδο.
Ο πολιτισμός, η γαστρονομία και η φιλοξενία είναι οι κύριες διαστάσεις της διαδικτυακής φήμης της χώρας, αλλά και της εμπειρίας επίσκεψης στους προορισμούς. Το ανθρώπινο δυναμικό διαχρονικά λαμβάνει τα πιο θετικά σχόλια στις αξιολογήσεις αποτελώντας έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας. Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης που επηρεάζουν αρνητικά τη φήμη της χώρας συνολικά.
Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 13 Περιφερειών είχε η Θεσσαλία επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Η Θεσσαλία, συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία (9,5) και ακολουθούν η Πελοπόννησος (9,3) και η Δυτική Μακεδονία (9,4), με τις επιμέρους εμπειρίες σε πολιτισμό, θάλασσα και γαστρονομία να κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Ανθεκτική παρά τη συγκυρία η εικόνα της χώρας
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών της (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία) στον Δείκτη Net Sentiment Index (NSI), με συνολική επίδοση 59. Παρά τις διακυμάνσεις – κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως σεισμοί και διαδηλώσεις – η χώρα διατήρησε θετική τάση, ειδικά την περίοδο Δεκεμβρίου-Μαρτίου.
Ο πολιτισμός παραμένει το κορυφαίο θέμα συζητήσεων στο διαδίκτυο, με θετικές αναφορές για εμβληματικά πολιτιστικά και γαστρονομικά γεγονότα, όπως οι γαστρονομικές περιηγήσεις στην Αθήνα, η Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα και οι παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η βιωσιμότητα και οι αυθεντικές τοπικές εμπειρίες, με παραδείγματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων στην Τήλο και οι δράσεις για την προστασία των δελφινιών στο Αιγαίο.
Προβληματισμός για Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση
Παρά την ισχυρή φήμη, τα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής παραμένουν το κυριότερο «αγκάθι», με αρνητικές αναφορές να σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες) και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια ρύπανση. Στις διαδικτυακές κριτικές, η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 9,2, υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (8,9). Η Αθήνα διατηρεί σταθερή βαθμολογία 9,2, ενώ σχεδόν όλες οι περιφέρειες ξεπερνούν το 9.
Πηγή: ot.gr