Ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών και των κρεβατιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, φθάνουν τις 400.000 (200.000 των ξενοδοχείων, 200.000 των Airbnb) και μαζί με τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που έχουν 120.000 κρεβάτια, μοιράζονται τις διανυκτερεύσεις, προσπαθώντας να κερδίσουν έδαφος. Με πληρότητες της τάξης του 70% – 80% θα κλείσει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου στην Κρήτη και στην συνέχεια η κίνηση θα αυξηθεί σημαντικά.
«Κάποια ξενοδοχεία τον Ιούνιο θα έχουν πληρότητες που θα φθάσουν στο 100%», είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γ. Πελεκανάκης, σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα υπάρχουν κάποια κενά στα ξενοδοχεία, όχι γιατί δεν θα έρθει μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών αλλά γιατί σημαντικό μέρος της πίτας μοιράζονται τα Airbnb. Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές τιμές, είπε ότι δύσκολα στο εξής βρίσκεις δίκλινο με πρωινό, σε τιμή κάτω από 100 ευρώ.
Οι επισκέπτες μας έρχονται από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως από την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία, το Ισραήλ, την Ρουμανία. Με 5.100.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις στα Αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, ο τουρισμός στην Κρήτη, όπως έχουμε γράψει, ετοιμάζεται για «απογείωση» το 2025.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Air Data Tracker, (ψηφιακός κόμβος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), οι αεροπορικές θέσεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» θα είναι 3,7 εκατομμύρια(+0,2%) και στο αεροδρόμιο Χανίων 1,4 εκατομμύρια (+5,6%).
Σύμφωνα με την ανάλυση του Air Data Tracker, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, με 5,6 εκατ. θέσεις (+2,2% σε σχέση με πέρυσι), αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 4,7 εκατ. θέσεις (+2,5%) και μερίδιο αγοράς 17%. Τρίτη είναι η Ιταλία με 2,5 εκατ. θέσεις (+3,9%) και μερίδιο αγοράς 9%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.
Από τις σημαντικές αγορές για τον εισερχόμενο τουρισμό, τη μεγαλύτερη αύξηση (+18,6%) καταγράφουν οι ΗΠΑ με 727 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις. Ανάμεσα στις σημαντικές αυξήσεις ξεχωρίζουν το Ισραήλ, που παρουσιάζει ισχυρή άνοδο +52,1%, ξεπερνώντας το 1,3 εκατ. θέσεις.