Τα κοντινότερα νησιά φαίνεται να προτιμούν περισσότερο οι επιβάτες της ακτοπλοΐας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επιβατικής ακτοπλοϊκής κίνησης του Υπουργείου Ναυτιλίας που δημοσιεύει η ψηφιακή έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Στοιχεία που δείχνουν για το πρώτο 20ημερο του Ιουλίου αύξηση της επιβατικής κίνησης πάνω από 6,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο στα νησιά του Αργοσαρωνικού η κίνηση ήταν πιο αυξημένη (κατά 19,95%). Σε κάθε περίπτωση τα ακριβά, σε σύγκριση με την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα πολίτη, ακτοπλοϊκά εισιτήρια ειδικά προς τους πιο μακρινούς προορισμούς, φαίνεται ότι δεν αποθαρρύνουν ένα μέρος τουλάχιστον των πολιτών να εξακολουθούν να επιλέγουν για τις διακοπές τους έστω και ολιγοήμερες σε κάποιο νησί του Αιγαίου, είτε πρόκειται για νησιά του Αργοσαρωνικού είτε οι Κυκλάδες, τα μακρινά Κρήτη και Δωδεκάνησα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 650.000 επιβάτες αναχώρησαν το διάστημα 1-19 Ιουλίου από τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Αττικής για κάποιο νησί του Αιγαίου. Ειδικότερα τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας δείχνουν για το διάστημα από 1ης Ιουλίου έως και το Σάββατο 19 Ιουλίου ημέρα που ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη έξοδος των αδειούχων η επιβατική κίνηση από Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου αυξήθηκε κατά 6,7% με τα ίδια σχεδόν δρομολόγια (449 έναντι 451 πέρυσι). Στο εξεταζόμενο διάστημα διακινήθηκαν προς τα νησιά του Αιγαίου από Πειραιά 354.078 επιβάτες έναντι 331.596 επιβατών πέρυσι το ίδιο διάστημα.
Στα νησιά του Αργοσαρωνικού η κίνηση ήταν πιο αυξημένη (κατά 19,95%) και με 100 περισσότερα δρομολόγια (909 δρομολόγια έναντι 806 πέρυσι). Ειδικότερα από 1-19 Ιουλίου διακινήθηκαν από τον Πειραιά προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού 155.197 επιβάτες έναντι 129.384 επιβατών πέρυσι. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν κοντινά νησιά καθώς και το συνολικό κόστος μεταφοράς είναι σε απόλυτα μεγέθη μικρότερο. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν κοντινά νησιά καθώς και το συνολικό κόστος μεταφοράς είναι σε απόλυτα μεγέθη μικρότερο.
Ελαφρώς αυξημένη είναι η επιβατική κίνηση και από το Λιμάνι του Λαυρίου. Το ίδιο εξεταζόμενο διάστημα οι επιβάτες που επέλεξαν να αναχωρήσουν με πλοίο από το Λιμάνι του Λαυρίου ανήλθαν σε 42.627 με 169 δρομολόγια πλοίων έναντι 42.080 επιβατών με 168 δρομολόγια πέρυσι, καταγράφοντας μια μικρή άνοδο κατά 1,39%.
Σε αντίθεση με τα δυο λιμάνια Πειραιάς και Λαύριο η κίνηση από το λιμάνι της Ραφήνας είναι ελαφρώς μειωμένη τις πρώτες 19 ημέρες του Ιουλίου. Αναλυτικότερα διακινήθηκαν 109.554 επιβάτες με 208 δρομολόγια, έναντι 110.884 επιβάτες με 222 δρομολόγια πέρυσι το ίδιο διάστημα σημειώνοντας πτώση 1,19%.
Ποιοι προορισμοί προηγούνται ποιοι μένουν πίσω
Πάντως όπως σχολιάζουν στα ΝΕΑ ακτοπλοϊκοί κύκλοι δεν καταγράφουν άνοδο όλοι οι προορισμοί. Εκτός από τον Αργοσαρωνικό ανοδικά κινούνται οι Κυκλάδες ενώ οι πιο μακρινοί προορισμοί όπως Δωδεκάνησα, Ικαρία Σάμο, βόρειο Αιγαίο ακόμη και η Κρήτη εμφανίζουν πτώση της κίνησης. Γενικότερα η επιλογή φαίνεται να είναι «πάμε πιο κοντά που το μεταφορικό κόστος είναι χαμηλότερο».
Το ερώτημα πάντως πόσο ακριβά είναι τα ακτοπλοΐα εισιτήρια εξακολουθεί να τίθεται μετ’ επιτάσεως παρά το γεγονός ότι για φέτος οι τιμές παρέμειναν σταθερές παρά την χρήση νέου πιο ακριβού καυσίμου από τα συμβατικά πλοία της ακτοπλοΐας. Η μείωση των λιμενικών τελών κατά 50% αλλά και το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων διατηρήθηκαν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα συνέβαλαν στην διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν τον Μάιο που άρχισε η χρήση του νέου καυσίμου.
Ωστόσο το λειτουργικό κόστος της ακτοπλοΐας πιέζεται και από τις αυξήσεις του μισθολογικού κόστους των ναυτικών.
Οι συγκρίσεις με το εξωτερικό
Ακτοπλοϊκοί κύκλοι σχολιάζοντας τις συνήθεις συγκρίσεις που γίνονται πολλές φορές μεταξύ ευρωπαϊκών ακτοπλοϊκών γραμμών (συνήθως διεθνών όπως π.χ. Κοπεγχάγη-Όσλο) με ελληνικές περίπου ίδιας απόστασης (Πειραιάς-Ρόδος) σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για άμεσα συγκρίσιμα μεγέθη. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στις διεθνείς ακτοπλοϊκές γραμμές δεν εφαρμόζεται ΦΠΑ (είναι μηδενικός). Επίσης πρόκειται για διαφορετικά δρομολόγια με διαφορετικά κόστη. Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι ένα πλοίο από τον Πειραιά για να φτάσει στη Ρόδο «πιάνει» πολλά λιμάνια με ανάλογα λιμενικά τέλη και αυξημένο κόστος λειτουργίας, σε αντίθεση με μία διεθνή γραμμή που συνδέει δυο μόνο λιμάνια. Επίσης θα πρέπει να συγκριθούν τα κόστη επάνδρωσης των πλοίων κ.λ.π.
Πηγή: ot.gr