Κικίλιας: «Θέλουμε κόσμο από τις ΗΠΑ»
Η Γερμανία είναι ο πρώτος σταθμός σε μια σειρά επισκέψεων

Επιστολές στις ενώσεις ξενοδόχων των μεγάλων τουριστικών περιοχών της χώρας, αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αλλά και της διαχείμασης Ευρωπαίων τουριστών στην Ελλάδα, λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας στις χώρες τους, απέστειλε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Απαντώντας η ηγεσία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, αφού τονίζει ότι τα μέλη της από τη δεκαετία του 1990 προσπαθούν να επιτύχουν την πολυπόθητη επιμήκυνση, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι “…από μόνη της μια πρόσκληση και η καλή σας πρόθεση να βοηθήσετε, δεν αρκούν για να φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα.

Απαιτείται ουσιαστική στήριξη, με μικρό ή μηδενικό κόστος, από την κυβέρνηση, αλλά και συντονισμένες δράσεις προβολής και αναγνώρισης του σύνθετου κλάδου της φιλοξενίας και του ρίσκου της κάθε επιχείρησης που θα δεχτεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση”.

άλιστα ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΞΗ κ.κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, καταγράφουν πολύ συγκεκριμένα τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένη ζήτηση, ως συνέπεια του αυξημένου κόστους καυσίμων και του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

Η επιστολή Κικίλια

Στην επιστολή του ο κ. Βασίλης Κικίλιας, τονίζει ότι “Κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού είναι η επιδίωξη επέκτασης της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση προορισμών μας και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Είναι μια πολιτική την οποία ξεκινήσαμε από το φθινόπωρο του 2021, την επικοινωνήσαμε στο εξωτερικό και πάνω στην οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια.

Ειδικά φέτος, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023, το Υπουργείο και ο ΕΟΤ έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν την πρόταση την οποία κατέθεσα για την έλευση και διαμονή συνταξιούχων από την Βόρεια Ευρώπη σε θερμότερους προορισμούς της Ελλάδας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Ένας από τους προορισμούς αυτούς είναι η Κρήτη, η οποία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις τόσο για να ωφεληθεί από αυτή την προσπάθεια, όσο και να συμβάλλει στην υλοποίησή της.

Για να είναι επιτυχημένο όμως το εγχείρημα είναι απαραίτητη η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων, που θα είναι άλλωστε και οι τελικοί αποδέκτες των ωφελειών της προσπάθειας αυτής. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε δια ζώσης επαφές στο εξωτερικό με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, όπου ανάμεσα στα άλλα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας, αλλά και τις πρακτικές δυνατότητες που έχουμε προκειμένου να φιλοξενήσουμε επισκέπτες και τον χειμώνα”.

Και συνεχίζει η επιστολή ζητώντας καταγραφή των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεων, ως ακολούθως: “Για το σκοπό αυτό θα ήθελα να μας ενημερώσετε σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νομό σας, σε συγκεκριμένες περιοχές του και για τις υποδομές φιλοξενίας και εστίασης που μπορούν να υποδεχτούν επισκέπτες φέτος το χειμώνα.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να μας παρέχετε στοιχεία σχετικά με αριθμό καταλυμάτων, κλινών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα επιχειρήσεις που θα παραμείνουν σε λειτουργία και κατά τη διάρκεια του τετραμήνου Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου και σε ποιες περιοχές του νομού σας βρίσκονται. Επειδή, ήδη προετοιμάζουμε την παρουσίαση του σχεδίου μας σε παράγοντες του εξωτερικού θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να είχαμε την πληροφόρηση από πλευράς σας έως τις 18 Αυγούστου καθώς και τον ορισμό ενός contact person.

Η συμμετοχή και η συνεισφορά σας στο εθνικό εγχείρημα της προσέλκυσης επισκεπτών και τον χειμώνα είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη συνθήκη επιτυχίας του εγχειρήματος”.