Η κλιματική αλλαγή μετασχηματίζει την Ευρώπη, αλλοιώνοντας σταδιακά τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καλοκαιριού, σημειώνουν σε αφιέρωμά τους οι Financial Times. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία, ακραία φαινόμενα – από καταιγίδες που διαβρώνουν τις παραλίες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μέχρι παρατεταμένους καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές – έχουν καταστήσει πολλές από τις κλασικές τουριστικές περιοχές λιγότερο ελκυστικές.
Οι κάτοικοι του ευρωπαϊκού νότου στρέφονται πλέον σε βορειότερους προορισμούς, καθώς οι παραδοσιακές επιλογές των ταξιδιωτικών γραφείων χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους. Την τελευταία εβδομάδα, παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές, ειδικοί και αρχές προειδοποίησαν ότι το επόμενο κύμα καύσωνα είναι αναπόφευκτο, με τους πιο ευάλωτους να βρίσκονται σε κίνδυνο και τους τουρίστες να αμφιβάλλουν για την επιλογή τους. Ακόμη και όσοι ασχολούνται με το ζήτημα του υπερτουρισμού δεν διακρίνουν κάποια θετική διάσταση στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Ο Ιούνιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητικός μήνας για την Ευρώπη. Στη Ρώμη, οι επισκέπτες περιφέρονταν στα αξιοθέατα υπό συνθήκες έντονης ζέστης, ενώ στη Βερόνα, τραγουδιστές της όπερας λιποθύμησαν κατά τη διάρκεια παραστάσεων.
Στην Ισπανία ο μεγαλύτερος αντίκτυπος
Η Ισπανία φαίνεται να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Στην πόλη Ελ Γρανάδο, η θερμοκρασία έφτασε τους 46 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας ρεκόρ για τον Ιούνιο. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: πέρυσι, πλημμύρες στη Βαλένθια προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων, ενώ φέτος οι ειδικοί καταγράφουν σημαντική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας.
Η κλιματική αλλαγή έχει άμεσο αντίκτυπο και στο τοπίο της Ισπανίας. Στην παραλία του Μονγκάτ, οι συχνές καταιγίδες έχουν παρασύρει μεγάλο μέρος της άμμου. Η Βαρκελώνη, σε μικρή απόσταση, έχει χάσει 30.000 τετραγωνικά μέτρα άμμου τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Marina d’Or, κοντά στη Βαλένθια, που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για τις καλοκαιρινές διακοπές, βλέπει πλέον τις παραλίες του να συρρικνώνονται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε όλη τη χώρα έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα παραλίας, ενώ προειδοποιούν και για τον κίνδυνο ερημοποίησης.
Η Ισπανία αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές – το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως «greenlash» – η κυβέρνηση επιδιώκει την οικολογική μετάβαση. Επενδύει σε συστήματα πρόβλεψης καυσώνων και στην εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με τη ζέστη. Παράλληλα, προωθεί την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η προσέγγιση της κυβέρνησης εστιάζει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις νέες κλιματικές συνθήκες, με έμφαση στην προσαρμογή και τη βιωσιμότητα, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.
Πηγή: ot.gr