αεροδρόμιο

Μια ολόκληρη “πόλη” 25.000-30.000 κατοίκων ταξιδεύει αυτή την περίοδο τις ημέρες αιχμής του τουρισμού, με προορισμό το Ηράκλειο. Για παράδειγμα την προηγούμενη Κυριακή, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα, προσγειώθηκαν 190 αεροπλάνα. “Δεν έχουμε αυτόν τον αριθμό των επισκεπτών καθημερινά, αλλά σίγουρα τώρα βρισκόμαστε στο “πικ” της σεζόν και καθημερινά διακινούνται χιλιάδες επιβάτες” σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, φέτος, περίπου 4 εκατομμύρια τουρίστες θα έρθουν για διακοπές στην Κρήτη.

Μεγάλη η μείωση των τουριστικών δαπανών Τι ξοδεύουν όμως οι τουρίστες που κάνουν διακοπές στη χώρα μας; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση ταξιδιωτική δαπάνη έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, η μέση δαπάνη των Ελλήνων το 2015 μειώθηκε στα 287,35 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ η μέση δαπάνη των κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφτασε τα 320 ευρώ. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η μέση δαπάνη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους το 2015 διαμορφώθηκε στα 287,35 ευρώ, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat.

ΤΙ ΔΑΠΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Η μέση δαπάνη των κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασε στα 320 ευρώ. Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Μάλτας ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι τους. Αναλυτικά, η υψηλότερη μέση δαπάνη καταγράφηκε στα ταξίδια των κατοίκων του Λουξεμβούργου η οποία έφθασε στα 740 ευρώ. Οι κάτοικοι της Αυστρίας ξόδεψαν κατά μέσον όρο 610 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους ενώ οι κάτοικοι της Μάλτας 590 ευρώ. Τα λιγότερα χρήματα ξόδεψαν στις διακοπές οι Λετονοί καθώς η μέση ταξιδιωτική τους δαπάνη έφθασε τα 116,83 ευρώ.

Πάντως, αυτό που δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η πολύ μεγάλη μείωση που εμφανίζει ειδικά τα τελευταία χρόνια η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2005 η μέση ταξιδιωτική δαπάνη των ξένων στην Ελλάδα έφθανε στα 745,7 ευρώ, το 2010 έπεσε στα 640,4 ευρώ και το 2015 στα 540,9 ευρώ.

Η χειρότερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τουρισμού καταγράφηκε το 2016, οπότε η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε στα 470,5 ευρώ. Επιπλέον, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου φέτος, η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,5% και περιορίστηκε στα 430,4 ευρώ.

Σε ανταγωνιστικούς προς τη χώρα μας προορισμούς η μέση ταξιδιωτική δαπάνη κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η μέση δαπάνη ανά τουρίστα τον περασμένο Μάιο έφθασε τα 987 ευρώ. Επίσης, στην Κύπρο η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έφθασε τον Απρίλιο στα 662,06 ευρώ.