Στους φόβους ότι ο υπερτουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί σε ένα άλλο από τα δημοφιλή νησιά διακοπών την Πάρο αναφέρεται δημοσίευμα της Telegraph.
Η Πάρος ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια τεράστια εισροή τουριστών και παραθεριστών, καθώς το νησί – γνωστό για το πιο χαλαρό και ήρεμο κλίμα του σε σύγκριση με τη Μύκονο – γνωρίζει ραγδαία άνοδο της δημοτικότητάς του. «Η αύξηση του κόστους ζωής για τους ντόπιους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε η κεραμίστρια και μακροχρόνια κάτοικος του νησιού Christiane Smit στην εφημερίδα Telegraph.
Το λιμάνι της Παροικιάς είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο του νησιού, με πλοία που κάνουν στάση εκεί καθ’ οδόν προς τη Σαντορίνη ή τη Νάξο. Το στολίδι του νησιού είναι ένας τεράστιος ανεμόμυλος, που στέκεται φρουρός πάνω από την πόλη και είναι ορατός από το λιμάνι.
Η Πάρος είναι διάσημη για το μάρμαρό της, το οποίο θεωρούνταν το καλύτερο στην αρχαιότητα. Φημολογείται ότι το εμβληματικό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου – που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι – σμιλεύτηκε από μάρμαρο της Πάρου.
Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια η Πάρος έχει χτιστεί με δραματικό ρυθμό και κατέχει την πρωτιά στις αιτήσεις για νέες οικοδομικές άδειες στις Κυκλάδες, ξεπερνώντας ακόμη και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ οι ντόπιοι και το περιβάλλον νιώθουν την τρομακτική πίεση της τουριστικής “ανάπτυξης” και μια αύξηση του κόστους ζωής που προκαλεί τεράστια ανησυχία.
Αγανακτισμένοι από τη φαινομενικά ανεξέλεγκτη ανάπτυξη στο νησί, κάτοικοι της Νάουσας έστειλαν το 2022 αίτημα σε κυβερνητικούς εκπροσώπους ζητώντας να σταματήσει η αχαλίνωτη οικοδόμηση στο μικρό θέρετρο, περιγράφοντάς την ως «μια σκληρή δοκιμασία για όλες τις εύθραυστες υποδομές ενός μικρού τόπου». Το 2023, οι ντόπιοι ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το Κίνημα Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, διαμαρτυρόμενοι για αυτό που περιγράφουν ως «παράνομη ιδιωτικοποίηση» των παραλιών στην Ελλάδα, οι οποίες καλύπτονται με ξαπλώστρες και ομπρέλες που νοικιάζονταν έως και 100 ευρώ την ημέρα.
Ένας κάτοικος είπε: «Η κατάσταση στις παραλίες πιθανότατα λειτούργησε ως ο τελικός καταλύτης. Το πρόβλημα είναι ότι οι ντόπιοι έχουν αρχίσει να αισθάνονται ξένοι στην ίδια τους την κοινότητα λόγω της αυξανόμενης απογοήτευσης [που προκαλείται από] τους επεμβατικούς επενδυτές και της μείωσης της ποιότητας ζωής τους λόγω του υπερτουρισμού».
«Αυτό που το μετέτρεψε σε καταστροφή δεν ήταν μόνο η φύση – ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών μη βιώσιμης κατασκευής», δήλωσε ένας άλλος ντόπιος. «Βίλες, ξενοδοχεία, δρόμοι και πισίνες έχουν αντικαταστήσει τις ξερολιθιές που κάποτε συγκρατούσαν το νερό, επιβράδυναν την απορροή και διατηρούσαν το έδαφος ζωντανό».
Πηγή: money-tourism.gr