Tην εκτίμηση ότι το 2026 ίσως να είναι η πρώτη χρονιά με μείωση τουριστικών εσόδων στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος για την Ελληνική Οικονομίας.
Ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι ο τουρισμός, μετά από μια δεκαετία ανόδου, πλην περιόδου Covid, έχει πλέον φτάσει ταβάνι καθώς και ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για τις αγορές της Μεσογείου και θα επωφεληθούν οι καλύτερα προετοιμασμένοι.
Όπως ανέφερε, θα ήταν ευτυχές εαν η εφετινή χρονιά φτάσει σε έσοδα την περυσινή, ενώ απέδωσε την διαφαινόμενη μείωση των εσόδων το 2026 στην πίεση στα εισοδήματα των βασικών Ευρωπαϊκών αγορών για τον Ελληνικό τουρισμό και στην αρνητική ψυχολογία των Αμερικανών που οφείλεται στις πολιτικές Τραμπ και στη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η παρούσα συγκυρία απαιτεί στρατηγική, που δυστυχώς δεν υπάρχει, προορισμούς με επενδύσεις και βελτιώσεις σε επίπεδο υποδομών και προϊόντα με καλή σχέση ποιότητας-τιμής σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, που και αυτό πλέον αμφισβητείται έντονα.
Η έρευνα του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός για το 2025 και το 2026 αναμένεται να διατηρήσει τις θετικές επιδόσεις σε πραγματικούς όρους.
Η έρευνα έδειξε για τον τουρισμό τα ακόλουθα:
Αύξηση του κύκλου εργασιών σε καταλύματα και εστίαση κατά 16,8% και 1,2% αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Ενώ στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας καταγράφεται μικρότερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού να απασχολείται σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε σχέση με την ΕΕ, ο τομέας του τουρισμού (διαμονή και εστίαση) είναι ο μοναδικός όπου παρατηρείται μικρότερο μερίδιο απασχόλησης σε μικρές επιχειρήσεις και μεγαλύτερο σε μεσαίες επιχειρήσεις, αναφορικά με το μέσο όρο στην Ευρώπη, αντανακλώντας την σχετικά υψηλότερη αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας.
Σε όρους ΑΕΠ, η συνολική συμβολή της τουριστικής δαπάνης εκτιμάται σε €5 δισ. το 2023 (2,2% του ΑΕΠ της χώρας)
Στην απασχόληση, εκτιμάται ότι στηρίζονται συνολικά τουλάχιστον 157 χιλ. θέσεις εργασίας μέσα από την τουριστική δαπάνη (3,1% της εγχώριας απασχόληση)
Πηγή: tornosnews.gr