Η πτώχευση της Air Berlin

Χιλιάδες επιβάτες ταξίδευαν με την Air Berlin που υπέβαλε αίτηση υπαγωγής σε διαδικασία πτώχευσης και στο Ηράκλειο, ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τις μετακινήσεις της αφού ήδη εξυπηρετούνται, από άλλες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ανήκουν στο γκρουπ της Loufthansa. “Ζητήσαμε και εμείς ενημέρωση για το θέμα αυτό από τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου και πληροφορηθήκαμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα” μας είπε ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

Αναμενόμενη η πτώχευση, σκληρός ο ανταγωνισμός Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Nτόιτσε Βέλε, η αίτηση υπαγωγής σε διαδικασία πτώχευσης που υπέβαλε χθες η Air Berlin δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένων των χρόνιων προβλημάτων και ελλειμμάτων που βάραιναν τα τελευταία χρόνια τη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας.

Ωστόσο, το μέγεθός της, με τους περίπου 8.500 εργαζόμενους, που απασχολεί βάσει καταγραφής του 2016 ο όμιλος Air Berlin, κινητοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία χορηγεί δάνειο 150 εκατομ. ευρώ με στόχο να κρατηθεί η εταιρεία στη ζωή το επόμενο τρίμηνο έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πώλησης σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Η Κριστιάνε Μπέλε, εκπρόσωπος του συνδικάτου ver.di, θεωρεί ότι η πτώχευση της Air Berlin εντάσσεται στο πλαίσιο του σκληρότατου ανταγωνισμού που δημιουργούν οι φθηνές αεροπορικές εταιρείες και ο οποίος αντανακλάται στα εν μέρει υπερβολικά φθηνά εισιτήρια που προσφέρουν. Όπως εξηγεί στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, «η τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνει διάφορα μέρη: τέλη για την προετοιμασία των επιβατών, φόρους, τέλη ασφαλείας.

Και με όλα αυτά δεν περισσεύει ούτε σεντ για το μισθολογικό κόστος των πιλότων, των αεροσυνοδών ή του προσωπικού εδάφους. Και βεβαίως υπάρχει και η προσδοκία των εταιρειών να έχουν κάποια κέρδη». Δανειο-γέφυρα από τη γερμανική κυβέρνηση Οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειαστεί να πληρώσουν για τη διάσωση της Air Berlin, δήλωσε χθες η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε να παράσχει ένα ενδιάμεσο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχίσουν να πετούν τα αεροσκάφη της εταιρίας για τρεις μήνες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 7.200 εργαζομένων της στη Γερμανία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ερωτηθείσα σε συνέντευξη στο YouTube για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για μια διάσωση, η Μέρκελ απάντησε: «Είναι αρκετά χαμηλός, διαφορετικά δεν θα μας επιτρεπόταν να δώσουμε αυτό το ενδιάμεσο δάνειο…

Μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο φορολογούμενος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει για αυτό».