«Έχουμε τουρισμό, αλλά έχουν μειωθεί οι εισπράξεις· ο κόσμος κυκλοφορεί, αλλά δεν ξοδεύει». Αυτά σχολιάζουν καθημερινά οι τουριστικοί επιχειρηματίες,ενώ οι ξενοδόχοι βλέπουν για πρώτη φορά,μετά από χρόνια (αν εξαιρέσουμε την περίοδο της πανδημίας), πολλά άδεια κρεβάτια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και για να καλύψουν κενά, κάνουν εκπτώσεις και προσφορές.
-Ποια είναι η εικόνα του τουρισμού,αυτή την περίοδο στην Κρήτη;
«Ακούγεται και γράφεται συχνά η άποψη ότι οι τουρίστες δεν ξοδεύουν πλέον χρήματα στις διακοπές τους, επειδή δεν διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα. Ωστόσο, αυτή η θέση δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται απαραίτητα για μείωση της οικονομικής δυνατότητας, αλλά για σαφή αλλαγή στις καταναλωτικές τους συνήθειες», σημειώνει ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Όπως εξηγεί: «οι σύγχρονοι ταξιδιώτες δεν ενδιαφέρονται πλέον τόσο για την αγορά σουβενίρ και άλλων παραδοσιακών τουριστικών προϊόντων, ούτε για τη νυχτερινή διασκέδαση, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες δεκαετίες. Παράλληλα, το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, ειδικά για οικογένειες, λειτουργεί αποτρεπτικά. Το ίδιο ισχύει και για το περιβαλλοντικό τέλος στη διαμονή, που προστίθεται στο ήδη υψηλό κόστος φιλοξενίας.
Επιπλέον, τα υπέρογκα κόστη μεταφοράς αποσκευών στα αεροπορικά ταξίδια περιορίζουν τις αγορές, καθώς οι ταξιδιώτες αποφεύγουν να μεταφέρουν επιπλέον βάρος. Αντί αυτού, στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε διαδικτυακές αγορές, ενώ σε γενικές γραμμές επιλέγουν να μοιράσουν τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό σε περισσότερα, μικρότερης διάρκειας ταξίδια, παρά να ξοδέψουν σημαντικά ποσά σε ένα και μόνο ταξίδι».
«Συνεπώς, καταλήγει, δεν πρόκειται για “τουρίστες χωρίς χρήματα”, αλλά για μια νέα γενιά επισκεπτών με διαφορετικές προτεραιότητες και πιο επιλεκτικές καταναλωτικές συμπεριφορές, τις οποίες οφείλουμε να κατανοήσουμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα την τουριστική μας προσέγγιση».
Στο 90% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία
Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, που έχουν χάσει σημαντικό αριθμό της πελατείας τους από τα Airbnb, έχουν μέση πληρότητα Ιούλιο-Αύγουστο περίπου 90%,ενώ άλλα χρόνια αυτή την εποχή, δεν έπεφτε «καρφίτσα».
Ούτε μία εβδομάδα διακοπές δεν μπορεί να πληρώσει το 46% των Ελλήνων. Η τουριστική ανάπτυξη ανεβάζει τις τιμές. Στους 5 ακριβότερους προορισμούς της Ευρώπης, η Ελλάδα. Πολύ υψηλό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων δεν έχουν ανακάμψει.
Χωρίς διακοπές οι μισοί Ελληνες, καθώς πολλές ελληνικές οικογένειες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις τιμές για τα δωμάτια των ξενοδοχείων, αναφέρει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) σε ρεπορτάζ αναφορικά με τη δυσκολία πολλών Ελλήνων να καλύψουν οικονομικά κάποιες ημέρες διακοπών, ιδίως στα νησιά της χώρας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «η Ελλάδα φέτος περιμένει πάνω από 40 εκατομμύρια παραθεριστές, τέσσερις φορές περισσότερους από τους κατοίκους της χώρας», επισημαίνει.
Η τουριστική ανάπτυξη ανεβάζει τις τιμές
«Η τουριστική ανάπτυξη ανεβάζει τις τιμές. Στη Ρόδο, ένα δίκλινο δωμάτιο σε παραλιακό ξενοδοχείο για μία εβδομάδα τον Αύγουστο κοστίζει μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ. Στη Σαντορίνη, το φθηνότερο ξενοδοχείο κοστίζει για μία εβδομάδα περίπου 800 ευρώ και το ακριβότερο 4.000 ευρώ».
Το 46% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει μία εβδομάδα διακοπών
Επικαλούμενο στοιχεία της Eurostat, το γερμανικό μέσο προσθέτει πως «το 46% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει πως δεν μπορεί να πληρώσει μία εβδομάδα διακοπών – το αντίστοιχο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου τοποθετείται στο 27% και μόνο στη Ρουμανία είναι υψηλότερο από την Ελλάδα».
Η Ελλάδα στους πέντε ακριβότερους προορισμούς της Ευρώπης
Όπως εξηγεί το RND, «στην Ελλάδα συντρέχουν δύο δυσμενείς συνθήκες. Πρώτον, οι τιμές των δωματίων αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της ολοένα μεγαλύτερης ζήτησης από το εξωτερικό. Ακόμα και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πέντε ακριβότερους προορισμούς της Ευρώπης, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας έρευνας της αγοράς AirDNA.
Τα εισοδήματα των Ελλήνων δεν έχουν ανακάμψει
Και δεύτερον, τα εισοδήματα στην Ελλάδα δεν έχουν ανακάμψει ακόμη από την κρίση της δεκαετίας του 2010(…). Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου FocusBari, ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει πως το εισόδημά του «επαρκεί ίσα-ίσα για τις βασικές ανάγκες». Γι’ αυτό και πολλές ελληνικές οικογένειες δεν είναι σε θέση να σκέφτονται για ταξίδια διακοπών. Σύμφωνα με το ινστιτούτο ΙΕΛΚΑ, το 52% δεν σχεδιάζει να πάει κάπου διακοπές φέτος. Ένας στους τρεις δηλώνει πως ταξιδεύει λιγότερο σε σύγκριση με παλαιότερα. Μόλις το 10% σχεδιάζει να πάει διακοπές σε ξενοδοχείο ή πανδοχείο. Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές τους σε συγγενείς ή φίλους στα χωριά τους».
Πανάκριβη η μετακίνηση με πλοίο
Το γερμανικό δίκτυο επισημαίνει, τέλος, πως σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πολύ υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, γεγονός που εξωθεί πολλούς Έλληνες να προτιμήσουν προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα. «Η διαδρομή Πειραιάς-Σύρος μετ’ επιστροφής για μία τριμελή οικογένεια με ένα αυτοκίνητο κοστίζει 488 ευρώ – και η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες. Η διαδρομή διάρκειας 10 ωρών από τον Πειραιά στη Χίο κοστίζει γύρω στα 483 ευρώ.
Συγκριτικά, η δεκάωρη διαδρομή από τη Βαρκελώνη στην Ίμπιζα, επίσης για μία τριμελή οικογένεια με αυτοκίνητο μετ’ επιστροφής, κοστίζει μόλις 155,50 ευρώ», παρατηρεί το RND.