Την καθιέρωση ειδικού τέλους ύψους 3 ευρώ κατ’ άτομο για τους ημερήσιους επισκέπτες της Σύμης, με άμεση είσπραξη από τον δήμο, με σκοπό την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, τη στήριξη των υποδομών και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ζητάει ο δήμος Σύμης, καταθέτοντας σχετική πρόταση στα αρμόδια υπουργεία.
Ο δήμος Σύμης έλαβε τη σχετική απόφαση την Τρίτη, 15 Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη πίεση που ασκείται στο νησί από τον μαζικό, ημερήσιο τουρισμό, που εισέρχεται στο νησί χωρίς διανυκτέρευση, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και της βιωσιμότητας των δημοτικών υποδομών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σύμης, κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, το νησί δέχεται καθημερινά από 1.000 – 5.000 περίπου ημερήσιους επισκέπτες, με τη ζήτηση να είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Το τέλος θα αποδίδεται στον δήμο και θα διατίθεται αποκλειστικά για περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και λειτουργικές ανάγκες.
Σύμφωνα με τον δήμο, η Σύμη προσελκύει υψηλές, τουριστικές ροές, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, που δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό ημερήσιων επισκεπτών, κυρίως από τη Ρόδο. Ο ημερήσιος, μαζικός τουρισμός παρά τα προφανή οφέλη για την τοπική οικονομία, δεν συνεισφέρει ανάλογα στα δημοτικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα:
– προκαλεί υπερφόρτωση σε υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα, κυκλοφοριακή συμφόρηση),
– επιβαρύνει το πολιτιστικό απόθεμα και τον δημόσιο χώρο και δεν αφήνει ουσιαστικά έσοδα στον Δήμο, καθώς οι επισκέπτες αυτοί δεν διανυκτερεύουν, άρα δεν αποδίδεται ούτε ο φόρος διαμονής.
Οφέλη για τον δήμο από το νέο τέλος
Τα οφέλη για τον δήμος με την επιβολή του τέλους, είναι:
- Σταθερό έσοδο
- Ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας και των δυνατοτήτων του dήμου να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες.
- Δίκαιη αναδιανομή: όποιος επιβαρύνει, συνεισφέρει.
- Προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ελέγχου της υπερτουριστικοποίησης.
Έσοδα: Διαχείριση και αναδιανομή
To νέο Τέλος Επισκέπτη (Visitor Fee) θα καταβάλλεται υποχρεωτικά από κάθε επισκέπτη που εισέρχεται στη Σύμη χωρίς διανυκτέρευση, μέσω ημερήσιας ακτοπλοϊκής γραμμής.
Η είσπραξη θα πραγματοποιείται μέσω των ακτοπλοϊκών εταιριών (εισιτήριο + τέλος) και μέσω πρακτορείων που διαχειρίζονται τις εκδρομές.
Τα έσοδα θα εισπράττονται απευθείας από τον δήμο Σύμης μέσω κωδικού εσόδων στον προϋπολογισμό και θα διατίθενται αποκλειστικά για:
– ενίσχυση καθαριότητας, υποδομών, ανακύκλωσης,
– προστασία πολιτιστικών μνημείων,
– διαχείριση επισκεψιμότητας.
Το μέτρο, σύμφωνα με τον δήμο, μπορεί να τεθεί, είτε πιλοτικά μέσω Υπουργικής Απόφασης (π.χ. για νησιά με ιδιαιτερότητα), είτε με νομοθετική ρύθμιση ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ, είτε ως τοπική κανονιστική απόφαση με συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας (καθώς αφορά λιμενική είσοδο).
Επιπλέον, μπορεί να προωθηθεί μέσω του μοντέλου “Sustainable Tourism Tax”, το οποίο εφαρμόζεται, ήδη σε νησιά της Μεσογείου (π.χ. Μαγιόρκα, Βενετία).
Πηγή: money-tourism.gr